►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Ранната стимулация на бебето


Ранната стимулация на бебето
 1. Ранната стимулация трябва да се приема като една игра, един игрови момент, един момент за забавление с нашето бебче.
 2. Ранната стимулация се базира на предлагането на детето на полезен опит и преживявания, обогатяващи неговото развитие. И идеята не е да получава потоци от стимули, които само ще го объркат.
 3. Никога не трябва да насилваме детето да прави стимулиращи упражнения, ако няма желание за това. Ако бебето отказва да ги прави или пък играта, която му предлагате не му изглежда забавна, спрете.
 4. Ранната стимулация не създава „свръхнадарени деца”, само спомага за подобряването и засилването на техните бъдещи умения.
 5. Не трябва да правим нещата вместо детето. Много е важно то самичко да придобива знанията на базата на своя опит, тъй като все пак нашата роля е да му дадем възможност да постигне своята независимост.
 6. Трябва да оставите детето да изследва заобикалящия го свят и да действа според своите собствени нужди. Не можем, а и не трябва да направляваме всички негови действия.
 7. Времето, което ще отделяме за стимулация на бебето зависи от неговата възраст и индивидуалните му характеристики. Като цяло 20-30 минути дневно са му напълно достатъчни през първите месеци от живота му.
 8. Не всички деца следват един и същи темп на развитие, нито пък имат еднакъв ритъм и ние трябва да се съобразяваме с това.
 9. Вашата благосклонност към мъничето не зависи от неговия ритъм на усвояване на уменията и неговите знания. Много по-важни за него за нежността и проявата на афект от страна на родителите.
 10. Важно е да подпомагаме бебчето във всяко едно отношение. Единствената здравословна форма за научаване на нови неща е чрез нежността и вниманието от наша страна, а не когато му налагаме нещо против волята му.

Как да стимулираме мъничето

Deteto.info

Растежът на бебето през първите години от живота му е толкова бърз, че един след друг настъпват етапи, изпълнени с коренно различни умения и действия. Поради тази причина, стимулацията, която даваме на бебето трябва да отговаря точно на неговите нужди, за да подсилим неговите вродени, естествени умения. Не е достатъчно само да се дава обработена информация на детето, но тя трябва да бъде адекватна и навременна. Специалистите препоръчват ранната стимулация на бебето да бъде особено интензивна и редовна през първите шест години от живота на детето, когато връзките в мозъка му се формират много бързо. След тази възраст, неговото развитие ще зависи от онова, което е усвоило през първите си шест години.
Според психолози едно стимулирано и щастливо дете чувства задоволени своите основни нужди – нуждата от закрила, сигурност, самоувереност, свобода и забавление. Въпреки че идеята за радостта изглежда заложена във всяко детство, специалистите препоръчват на родителите да обърнат по-особено внимание на детето си през първите му шест години, защото се оказва, че и през този период детето има своите специални интереси в определени области. Специалисти в областта на детското развитие смятат, че тези първи етапи от развитието на детето са един много силен ориентир за родителите, за да дадат на детето адекватния стимул.

Стимулация според периода

Стимулация според периода

Deteto.info
 • От 0 до 3 месеца - Поради това, че най-важните връзки в мозъка се сформират именно през първите няколко месеца от живота на бебето, то трябва да се радва ежедневно на нежността, вниманието и афекта на своите родители. Погрешно е мисленето, че новороденото бебе не си дава сметка какво става около него. Да, то е все още малко да разбере някои неща, но усеща вниманието и нежността към себе си много добре. Бебето усеща много ясно отношението на родителите му към него. Затова бебетата, които не получават нужното им внимание и афект плачат много повече от останалите, именно защото усещат липсата на интерес към него и това пречи на дълбоката връзка майка-дете. Има много начини да се стимулира бебето, но специалистите препоръчват бебето да не посещава центрове за стимулация на бебета и подобни, защото това е период, в който бебето трябва да опознае първо домът си, близките си и онези неща, които ще го заобикалят ежедневно. Смята се, че кърменето също е един изключително ефективен начин да се стимулира бебето. В тези толкова интимни моменти с майката се обединяват три особено важни моменти на стимулация: гладът, чувството на доволство от задоволяването на глада и външният свят, представен от кожата на майката.
 • От 3 до 6 месеца - Масажът и гимнастиката през този период се превръщат в един от основните стимули за бебето. Бебето все още не осъзнава своето тяло, нито пък неговите части и за какво точно служат те и именно масажът ще му даде този толкова важен стимул и тези толкова важни за него знания. И в този етап ласките на мама и татко ще предизвикат у бебето чувство за сигурност и спокойствие, каквото е имало докато е било в корема на мама. Тримесечните бебета отговарят неврологично на гримасите, реакциите на лицето. Затова милувките и говоренето са от изключителна важност за него. Много полезен стимул за бебето е например да бъде носено в кенгуру и на различни типове места (в парка, в автобуса, в градинката, в поликлиниката, в колата и т.н.), за да види различни образи и предмети, да чуе разнообразни звуци, да усети различни аромати и т.н.
 • От 6 до 12 месеца - Бебето вече е придобило доста физически умения. В периода между осмия и деветия месец, то е много предпазливо към непознатите хора, които среща. Привързало се е към близките, които вижда ежедневно и всеки непознат, който се изправи пред него, го плаши. Затова още от ранна възраст бебето трябва да бъде водено на различни места. Това е периодът, в който трябва да се стимулира неговата социализация. В този период бебето произнася своите първи гърлени звуци, вика, имитира срички. За да го стимулираме трябва да му говорим непрекъснато и да отговаряме на неговите звуци, все едно разговаряме с него. Можете да пеете на мъничето, да му четете кратки разказчета, в никакъв случай не мълчете, когато сте заедно.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни