►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Коя е най-подходящата температура за бебето?

Ние, хората, можем да се адаптираме към всякакъв климат благодарение на външните ресурси, с които си помагаме – обличаме дебели дрехи, за да задържим топлината или пък обличаме бански и се крием на сянка, за да ни е прохладно. Едно малко бебе обаче не е способно да се адаптира по този начин самичко и зависи изцяло от помощта на възрастните.


Коя е най-подходящата температура за бебето?

А това може да предизвика милион съмнения у родителите: коя е идеалната температура за моето бебе, как да разбера дали му е студено или пък дали не му е прекалено топло.
Всички новородени са чувствителни към промените в температурите, затова е много важно да познаваме добре неговите нужди. Една от първите нужди на бебето е да се чувства комфортно и оттам температурата, която специалистите наричат „температура на комфорт”, нивото, при което едно бебе може да поддържа своята телесна температура с минимални усилия. Тази температура е между 20 и 22 градуса. Ако бебето е голо, температурата на средата трябва да бъде 32 градуса, ако е добре облечено и завито – спада до 18 градуса. Няколко седмици след раждането си бебето започва да контролира телесната си температура и ако е добре покрито или облечено правилно може да издържи и по-ниски температури.

Температурата вкъщи

Deteto.info

Вкъщи бебетата не трябва да чувстват студ, но не е подходящо и да им е много топло, тъй като една прекалено топла среда затруднява дишането, ще изсуши кожата на бебето. Най-подходящата температура в помещението, където е бебето е тази, което и вас ви е най-приятна. Не е подходящо бебето да се навлича с прекалено много дрехи. Ако у вас е много топло, отворете прозорците, намалете отоплението, ако е възможно, използвайте овлажнител за въздух, който ще освежи въздуха в стаята на бебето.
В действителност студът не е най-големият враг на бебето, а драстичните и чести промени в температурите. Затова трябва много да внимавате как и кога извеждате бебето, особено ако излизате от дома си, където е много топло навън, когато е много хладно или духа студен вятър. През зимата избягвайте да излизате рано сутрин и късно вечер, когато температурите винаги са по-ниски.

Прекалено студено

Deteto.info

При новороденото е трудно да отгатнем кога точно му е студено: ако е заспало, метаболизмът му реагира бавно на понижаването на телесната температура. Тоест бебето чувства студа, когато се събуди и докато си дадем сметка за това, тялото му вече е студено. Бебетата не могат да треперят, когато им е студено, затова трябва да го наблюдавате внимателно за други признаци.
Когато обличате бебето, слагайте му толкова дрехи, колкото сте облекли вие и ви е добре и после добавете още една връхна дреха. Обличайте бебето винаги на части, за да не остава напълно голо.
Ако обличаме бебето правилно, тялото му ще харчи по-малко калории, опитвайки се да задържи подходящата температура. Ако не се облича добре и правилно, то може да изхарчи и 70% от калориите, които е поело, за да поддържа подходящата температура и съответно няма да има достатъчно калории за неговото правилно развитие и растеж.
Колкото до подходящите материи на дрехите, то за бебето купувайте само дрехи от естествени материи, които ще позволят на тялото му да се изпотява, а на кожата му да „диша”. Въпреки че през зимата памучните дрехи не са достатъчни да предпазят бебето от студа, тези дрехи, които са в пряк контакт с кожата и главата му, трябва да бъдат от 100% памук, защото абсорбират влагата и намаляват риска от алергии. Връхните дрехи като пуловери, палта, якета могат да бъдат и вълнени.

Прекалена топлина

Deteto.info

Много често от страх да не настине навличаме прекалено много малкото дете. Да, обаче, прекалената топлина също може да е много вредна за мъничето. Когато на бебето му е топло, то ще се опитва да се отвие и да се освободи от дрехите, но очевидно няма да успее да го направи. Тогава ще започне да плаче с цяло гърло, за да ви даде знак, че нещо не е наред, а този плач само ще увеличи още повече телесната му температура. Освен това, за разлика от възрастните, при децата под двегодишна възраст, все още не са добре развити потните жлези, което допринася за изстиването на тялото. В същото време пък разполагат с изобилие от мастни клетки, които им помагат да избягват студа, но пък това предполага проблем в случаите на прекалена  топлина.

Как да разберем дали му е студено или топло

Deteto.info

Трябва да наблюдавате цялостното му състояние. Ако бебето е спокойно, значи му е добре. Ако пък е неспокойно, плаче, не спира да се движи, може да му е некомфортно поради студ или пък прекалена топлина. Обърнете внимание на цвета на кожата на бебето, на леко потене, да поведението му...Това, че краката или ръцете са му студени, не значи непременно, че на бебето му е студено. Ако искате да разберете дали му е студено, докоснете вратлето или нослето му.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни