►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Първите дни на бебето в неговия нов дом

Пристигането на бебето у дома обикновено поражда много съмнение относно неговото отглеждане, особено при тези, които стават родители за първи път. Затова подбрахме няколко от най-основните неща, които трябва да имаме предвид през първите дни на бебето в неговия нов дом: как да го кърмите, как да го къпете, как да се грижите за пъпчето му и т.н.


Първите дни на бебето в неговия нов дом

През своя първи етап от живота на бебето, педиатърът играе основна роля що се отнася до абсолютно всички, свързано с него. Той трябва да стимулира родителите да изградят дълбока връзка с бебето, да се научат да разпознават всеки негов знак, трябва да информира родителите и да ги насърчава сами да търсят информация за развитието на бебето, неговото хранене, болестите през детството, различните етапи на неговото неврологично и физическо развитие и как да се справят с всяка трудност.
Много важна през първите дни у дома е организацията на деня, тоест влизането в ритъма на малкото бебе. Затова е важно да знаем основните неща, свързани с грижите за мъничето, без които не може. Следващите насоки ще ви служат за ориентир, а при наличието на каквото и да е съмнение относно грижата за новороденото, веднага се консултирайте с педиатър.

Кърменето – най-препоръчителното хранене за бебето

Deteto.info

След като си тръгне от родилния дом, майката вече има представа за кърменето и това как точно трябва да става то, благодарение на лекарите и акушерките там. Но майката трябва да овладее достатъчно добре техниката на кърмене, за да храни адекватно и правилно своето бебе и да има достатъчно кърма за това.
Всеки дребен детайл е важен при кърменето, дори това как точно ще прихванем бебето. Вземете мъничето на ръце и седнете на удобен стол, стабилно облегнати. Важното е да ви е много удобно и да не напрягате мускулите си, което ще попречи на адекватното кърмене. Има и други пози за кърмене, като например легнали на леглото, която също би ви била удобна. След като се настаните удобно трябва да обърнете бебето, така че да гледа гърдата ви. Сложете зърното в устата на бебето, като внимавате да не затиснете нослето му. Много е важно мъничето да диша през носа, за да не поглъща въздух докато суче.
Обикновено кърменето трае около 10 минути на всяка гърда, въпреки че ако сте много продуктивни, кърменето може и да се удължи с 2 до 4 минути. Ако ще удължавате кърменето, се препоръчва това да стане на втората гърда.
Още докато сте в болницата можете да ползвате помпа, преди да слагате бебето на гърдата си, така кърмата ще се „раздвижи” и ще излезе първо коластрата. Докато слезе млякото ви не трябва да оставяте мъничето гладно, а да му се дава мляко за кърмачета или адаптирано мляко. Когато кърмата ви слезе и ако няма друга препоръка от лекаря, вече трябва да слагате бебето само на гърдата, без да му предлагате адаптирано мляко. След всяко кърмене бебето се обляга на рамото, за да се оригне.

Честота на кърменията

Deteto.info

Новороденото е добре да кърмите на поискване, без да се прекалява разбира се, като кърменията трябва да са през три часа или най-малко през час и половина. Консултирайте се с педиатъра дали да правите кърмене и през нощта или е добре да приучите мъничето да спи и да не иска да се храни през нощта.
Знаци, които показват правилно кърмене:
Най-обективно е теглото на бебето – през първите 7-10 дни бебето може да изгуби до 10% от теглото си при раждането, но след този период то трябва вече само да наддава на килограми, като минимум трябва да добавя по 150 гр. На седмица. За да се уверите дали бебето ви се вписва т това правило, меренето на теглото му трябва да става всеки път в един и същи час и с едно и същи дрехи. Ако наддава по-малко от 150 гр. На седмица, трябва веднага да се консултирате с педиатъра. Кое ни показва, че бебето се кърми правилно:

 • Майката има кърма в изобилие, кърмата дори изтича по дрехите й, а гърдите й са препълнени преди всяко кърмене. Добър знак е също, ако докато бебето суче изтича мляко и отстрани или ако докато суче от едната гърда, тече мляко и от другата.
 • Бебето е спокойно и заситено след кърмене, издържа 2,5-3 часа до следващото кърмене. Ако бебето плаче много и иска да суче на всеки 20-30 минути или на всеки час, трябва отново да се консултирате с вашия педиатър, за да установите дали това се дължи на недостиг на кърма или на нещо друго.
 • Кърменото бебе се изхожда почти след всяко хранене.
 • Урината трябва да е ясна и да е редовно бебето трябва да пълни памперса, така че да се налага смяна преди всяко хранене.

Позата в люлката

Deteto.info

Бебето трябва да лежи на една страна или по гръб и никога не го слагайте в поза по корем, когато го слагате да спи. За да предотвратите задушаване, ако повърне, е добре да повдигнете дюшека му откъм главата, например като сложите възглавница под него. Това е поза, която през първите си 6 месеца бебето трябва да заема, където и да се намира: в люлката, в креватчето, в портбебето,  в столчето за кола и т.н.

Подходяща температура за бебето

Deteto.info

Идеалната температура в стаята на бебето е около 22 градуса и с поносима влажност, която можем да постигнем като сложим влажна кърпа на радиатора в стаята. Освен това не хубаво да обличаме прекалено много бебето, 20% повече от вас самите е напълно достатъчно. Помнете, че обикновено ръцете и краката на бебето са постоянно студени, затова ако ще проверявате дали няма температура, то правете го като пипнете челото му и най-добре с термометър, за да сте сигурни.

Къпането и грижата за пъпчето

Deteto.info

Дори и пъпчето му още да не паднало, трябва да къпете бебето всеки ден, с малко вода и като внимавате да не го мокрите прекалено. Идеалната температура на водата е 36-37 градуса.
След като изкъпете бебето, го слагаме на масичката за повиване или на кревата, за да го подсушите добре и да намажете цялото му тяло с хидратиращ крем или лосион. Пъпчето му трябва да мажете поне веднъж дневно със седемдесетградусов спирт и памучно тампонче.
Важно е да знаете, че пъпът се мокри максимум веднъж дневно по време на къпането и то трябва да се внимава да е обилно. Най-доброто време за туширането му със спирт е също вечер след къпането. През целия ден пъпчето трябва да бъде напълно сухо. След като падне пъпчето, също трябва да се тушира внимателно със спирт докато зарасне напълно.

Ноктите

Deteto.info

Още от самото начало трябва да се режат ноктите внимателно и да се поддържат къси през цялото време, най-малкото, за да не се драска бебчето, но и за да са чисти, защото знаем, че са носител на бактерии.
Веднага след като се върнете от родилния дом изрежете ноктите на бебето с ножичка с тъпи върхове, после, когато го къпете им обърнете внимание, изплакнете ги хубаво с вода и с гъбката, за да са чисти.

Какво е нормално при малкото бебе

Deteto.info
 • Да хълца. Единственото, което можем да направим, е да го слагаме само по гръб в креватчето и да чакаме да премине.
 • Понякога да кашля.
 • Да му „свири” леко нослето понякога и да има прозрачен секрет в него.
 • Да връща по малко мляко веднага след ядене или час и половина след това.

Кое е обезпокояващо и трябва незабавно да уведомите педиатъра

Deteto.info
 • Не се усмихва понякога по време или след хранене.
 • Не се храни или се храни зле вече няколко кърмения подред.
 • Не захваща силно и здраво биберона-залъгалка или зърното на гърдата; нормалното през първите дни е, майката дори да я боли зърното, когато бебчето го захване.
 • Не повдига мъничко главата си или не прави усилие все едно иска да я повдигне, когато е в поза по корем.
 • Не се стряска при резки шумове и звуци.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни