►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Развитието през първата годинка

Развитие на бебето по тримесечия и възможности за стимулация


Развитието през първата годинка

Първите три месеца

Deteto.info

Когато бебето се роди, най-важната потребност за него е да бъде близо до тялото на майката и да се наслаждава на нейната всеотдайна любов и внимание. До 40-тия ден бебето вижда на разстояние около 30 см, затова игрите в първите седмици са главно с лицето, косите, ръцете, пръстите на родителя. Кърменето на поискване е неотменна част от здравословното израстване на детето ви. В началото бебето свиква със заобикалящата го действителност, да диша въздух и да преглъща кърма, затова е хубаво майката да отговаря на всичките му потребности и винаги да е до него. През първото тримесечие родителят може да оставя бебето по корем за една-две минути, по няколко пъти на ден, да гали ръчичките и крачетата му, наблюдавайки как те се разтварят при допир отвън. Хубаво е родителите да използват вродените рефлекси на бебето, които изчезват около третия месец и да започнат да го носят в слинг с лице към тялото на възрастния.

Второ тримесечие

Deteto.info

През второто тримесечие бебето ви вече може да задържа вниманието си по-дълго и да се концентрира в предмети.
Хубаво е родителят да следи какво иска то и когато му даде сигнал, например да го преобръща по корем и по гръб, както и да го оставя да лежи по корем по-дълго време. През цялата първа годинка е добре бебето да си играе с максимум 2 предмета по едно и също време, защото само така може да развие способността си да се концентрира. Играчките нека да са прости, за да може детето да развива въображението си. Когато бебето лежи по корем можете да му подавате играчка от разстояние, така че то да протегне ръка, за да я хване. Стимулирайте по равно лявата и дясната половина на тялото. Важно е вече бебето да лежи свободно на пода, където е широко и твърдо. Така то започва оптимално да развива двигателните си заложби.

6 – 9-ти месец

Deteto.info

През третото тримесечие бебето вече може по-дълго време да остане насаме със себе си и да изучава предметите, които го заобикалят. То все още асимилира впечатленията в будно състояние, затова е добре да го оставяте на спокойствие дори да ви изглежда, че скучае и да изчаквате то да ви „повика". Можете да играете различни игри, например: Седнете на земята с опънати крака, поставете бебето си напречно върху вас, така че да може да достигне с ръце и с крака пода от двете страни на краката ви. Люлейте се леко напред-назад, докато бебето свикне с това движение, след което го оставете то да ви води. Наблюдавайте кога иска да докосне пода с ръце и кога – с крака.

Малко преди годинката

Deteto.info

През четвъртото тримесечие бебето вече смело изучава заобикалящата го среда, затова е важно да може да се движи свободно из стаята. Вече можете да поставяте предмети на височина, така че бебето да се повдигне, за да ги вземе. Хубаво е да слагате препятствия в стаята, които то да преодолява, докато пълзи. Може да играе и върху
повдигната повърхност, например куфар. Хубава игра с родителя е играта на гоненица, когато пълзите заедно с детето си. Освободете се от всички ненужни уреди, като проходилки, бънджита и т.н. и оставете детето си да опознае всички части на апартамента или поляната. Оставайте възможно най-дълго време с него на пода, защото то ще започне да се изправя по вас. Не му помагайте, придържайки го с ръце, оставете го само да се изправи, доколкото може.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни