►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Плахостта е според възрастта

Плахостта на детето се проявява по различен начин в зависимост от възрастта на детето и етапът на неговото психофизично развитие. Ще ви помогнем да разпознаете най-характерните симптоми на плахостта, които биха предизвикали вниманието ви, но в никакъв случай не са сигурни, без лекарско мнение:


Плахостта е според възрастта

Социално до петмесечна възраст

Deteto.info

През първите месеци от живота си, по-голямата част от бебетата приемат добре компанията на непознати хора, особено ако те им се смеят и им говорят нежно. В действителност, освен лицата на родителите, през този период бебето не различава другите лица едно от друго, даже и мама и татко разпознава повече по гласовете им. За да предотвратите появата на плахост, е добре още през първите седмици да отговаряте на всички желания на бебето за внимание. Допускайте и други хора, освен вас, до мъничето, така то ще свикне да има движение около себе си.

Първите симптоми – на шестмесечна възраст

Deteto.info

На тази възраст бебето вече разпознава много добре лицата на мама и татко и се чувства неудобно в компанията на непознати. В този период също се появява и страхът от раздялата с мама, бебчето се страхува, когато мама се отдалечи от него, а присъствието на непознати хора предполага опасност за него.

На една годинка идва плахостта

Deteto.info

На тази възраст мъникът си покрива лицето с ръчички, слага си пръстчето в устата, а в някои случаи направо започва да плаче, когато пред него се изправи непознат човек. Когато дойдат гости у дома, малчо може да покаже безразличие към тях и да ги отхвърли. В тези случаи е безполезно, а и противопоказно да карате детето насила да стои при гостите. Трябва да направите точно обратното, да покажете разбиране към детето и да го накарате да се почувства защитено. Когато то види вашето приятелско отношение, самичко ще се успокои и ще прояви любопитство.

На около две годинки – техника на бягството

Deteto.info

Въпреки че на тази възраст детето вече е придобило голяма двигателна автономност, все още не умее да реагира винаги позитивно в присъствието на непознати. Този период и без това си е известен като етапа на отричането, на думичката “не” и на непрекъснатия инат. Сега вече мачуганът не изразява неудобството си от непознати чрез плач, а като не им обръща внимание, когато го питат нещо или като ги игнорира напълно, за да го оставят на мира. Когато това се случва, не е необходимо в негово присъствие да го извинявате, че прави така, защото е плахо и срамежливо. Препоръчително е да реагирате на тези случаи нормално и без да отдавате прекалено голямо значение на поведението му.

На три годинки нещата се подобряват

Deteto.info

Опитът, който ще придобие детето в яслата или детската градина е много добро средство срещу прекалената срамежливост и плахост. Детето вече започва да възприема компанията на хора, които не са членове на семейството, свиква да споделя времето си с тях. За да му помогнем трябва да стимулираме непрекъснато неговата социализация, да каним приятели у дома, да го водим с нас на гости, да го водим в парка, където се събират много деца, да го водим по други стратегически места, където има много хора.

Кога можем да говорим за наличието на проблем

Deteto.info

Ако детето ви, което винаги е било общително и весело, изведнъж стане тъжно, плахо и се затвори в себе си, а тази ситуация продължи по-дълго, можем да се усъмним, че нещо не е наред. Как да разберем какво тревожи нашето мъниче?

  • Избягвайте да наблюдавате скришно детето и да задълбавате проблема задавайки прекалено много въпроси, защото то ще се почувства прекалено контролирано и ще откаже да ви обясни какво го тревожи. По-добре се приближете към детето деликатно и тактично и то в подходящ за това момент, когато то се чувства спокойно и в добро настроение, и го попитайте дали има нещо при него, което не върви добре и съответно дали иска да говорите за това.
  • Ако тази плахост и непрекъснато безпокойство продължат по-дълго време, трябва да се обърнете и към специалист. Например, детето би могло да изпитва някакъв страх от нещо, на което не може да се опълчи и затова се затваря в себе си. Психолог би помогнал на детето и родителите да разберат къде е проблемът.
  • Много често плахите деца са и доста чувствителни и не пропускат нищо от средата, която ги заобикаля: притесняват се за това какво си мислят останалите за тях, страхуват се от техните негативни коментари и от това да не би да предадат очакванията на близките си. Плахото дете е много критично към себе си. То осъзнава много добре своите слабости и си дава сметка, е не е достатъчно силно, за да се изправи пред определени ситуации, които го карат да се срамува.

Според някои психолози, истинска плахост се проявява ясно между първата и втората година на детето. По-голямата част от децата на тази възраст, при вида на непознат веднага прекъсват играта си и “блокират” за момент. И чак след известно време, след успокоителните думи на родителите, мъникът продължава пак с играта. Според проучвания става ясно, че ако две деца, които не се познават се сложат в една стая, за да си играят, детето, което е по-плахо ще стои известно време настрана, няма да говори и да поглежда към новото другарче.

Как да помогнем на плахия 2-3-годишен мъник

Deteto.info

Плахостта в много случаи се дължи на ниско самочувствие и липса на увереност в себе си и собствените си възможности. Как да помогнем на детето да преодолее плахостта си:

  • Да го успокоим – да обясним на детето, че за да се изправи пред трудните и неудобни ситуации, въпреки помощта на мама и татко, трябва да разчита главно на собствените си сили и умения. Една усмивка или добра дума показват на детето, че е обичано и му вдъхват увереност.
  • Изтъкнете неговите силни страни, казвайки му например, че рисува много добре и т.н. Похвалите, ако разбира се са честни, са едно от най-добрите оръжия за стимулиране на самоувереността на детето.
  • Давайте добър пример, като подканвате и детето да поздравява вежливо и да знае как се общува с непознати. Покажете на малчугана как трябва да се държи при вида на непознати, как да им се представя и да се запознава с тях.
  • Приемайте детето такова, каквото е, с неговите слабости. Само ако мъничето се чувства обичано и уважавано, ще се превърне в една сигурна в себе си личност.
  • Дайте му време – малчуганът има нужда от време, за да превъзмогне трудностите. Ще видите как след навършване на 3-4 години случаите, в които детето ще проявява плахост ще изчезнат напълно.

Любопитно

Deteto.info

Според италиански учени, плахостта при децата има генетичен произход. Това е изненадващ резултат от едно изследване направено на 49 деца на възраст между 6 и 9 години. В продължение на една година, учените следили нивото на плахост при децата в социалната среда и анализирали тяхното ДНК чрез проби от слюнката им. След това изследвали и мозъчната дейност на децата в отговор на определен стимул. Лекарите оценили най-вече техните реакции пред изображения на лица, които изобразявали различни чувства. Те им били представени чрез видеоигри, клипове и др. Всички деца, независимо от генетичната си предопределеност изразявали чрез мозъчната си дейност едно приемане на веселите лица, които виждали. Само плахите деца, тоест тези, които имали такава генетична предопределеност, реагирали зле дори на образите с приветливо изражение.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни