►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Красива през деветте месеца

През бременността хормоните ще ви „правят лоши номера”, които ще влияят не само на физическото и душевното ви състояние, но ще се опитат да оставят отражение и върху естетичния ви външен вид. Следвайте тези съвети и през бременността си ще сте по-красиви от преди.


Красива през деветте месеца
Коса

Коса

Deteto.info

Косата на много жени се влияе от хормоналните промени, които настъпват в женското тяло през бременността. Хормоните ще предизвикат по-бързия растеж на косата, тя ще започне да пада по-малко, но пък тези промени няма да са за постоянно и по-голямата част от жените губят много коса след като родят и по време на кърменето.
При други бременни пък косата става по-гъста и буйна от нормалното, за разлика пък от трети, при които косата изтънява и започва да пада много.
През бременността сухата коса може да стане още по-суха, а мазната – още по-мазна, но независимо от това какво точно се е случило с косата ви, повечето специалисти препоръчват в този период да използвате мек шампоан, да подстрижете косата си в удобна и практична прическа, което ще улесни грижата за нея през този критичен период – бременността и месеците след раждането.
Ако косата вие е суха у чупеща се, използвайте балсам и след това нанасяйте пяна за коса, за да й придадете повече обем. Веднъж седмично слагайте маска на косата си и избягвайте да я сушите със сешоар, да я изправяте с преса или да я къдрите с маша, защото те могат да навредят на и без това чувствителната ви коса в момента. Освен това през бременността не е подходящо да си боядисвате косата, защото в този период е невъзможно да предвидите реакцията на кожата ви при контакта с боята. Ако ви се налага все пак да се боядисвате, можете да изберете боя на изцяло растителна основа или безамонячна, те са по-малко вредни.
Ако косата ви стане още по-мазна, отново използвайте лек и много мек шампоан, силните ще раздразнят и кожата на главата ви. Избягвайте да ползвате лак, гел или друг стилизиращ продукт за коса, защото това само ще пречи на косата ви да изглежда свежа и чиста. Не пипайте често косата си, не я връзвайте непрекъснато, когато е прекалено мазна, тя има склонност да се замърсява за по-кратко време и губи добрия си вид.

Окосмяване

Deteto.info

При някои жени могат да се появят косми на места, където не би трябвало да имат и досега не са имали, като например по лицето, корема или около гърдите. Можете да ги махнете с пинцета, епилатор или студена кола маска, не се препоръчва използването на продукти за изсветляване на космите или депилатоари, защото могат да предизвикат алергична реакция.

Кожа

Deteto.info

Това е частта от вашето тяло, която ще бъде най-много повлияна от хормоналните промени във вашето тяло. Всеки тип кожа обаче ще подобри своето състояние с подходящ ексфолиант, който ще премахне горния слой мъртви клетки. След това можете да използвате хидратиращ крем, съобразен с вашия тип кожа.
При някои жени се появяват кафяви или жълтеникави петна по кожата на лицето. Тази пигментация също се проявява и под формата на тъмна линия в горната част на корема на бременната. За съжаление появата на тези петна не може да бъде предотвратена, но може да бъде намален техния ефект с употребата на подходящ слънцезащитен продукт и като избягвате да се излагате прекалено много на слънце. След като родите тези петна ще изчезнат напълно или ще избледнеят, като за целта можете да използвате и подходящ продукт за тяхното премахване.

Акнето също е често срещан проблем при бременните, тъй като кожата става по мазна в този период. Не ходете на козметик, за да ги махнете, защото в този период кожата ви е чувствителна и може с махането им положението да стане още по-зле. Грижете се ежедневно за кожата на лицето си като използвате подходящи продукти. Ако смятате, че имате нужда от едно по-сериозно третиране на кожата на лицето си, можете да се консултирате с лекаря си, но никога не се самолекувайте, тъй като много от продуктите против акне носят риск за плода и не се препоръчват за бременни.

Нокти

Deteto.info

Ноктите ви също могат значително да се променят през бременността ви, но в повечето случаи промяната е положителна. Като цяло хормоните карат ноктите да растат по-бързо и освен това стават много по-здрави и твърди.

Ако пък хормоните доведат до изтъняване и чупене на ноктите ви, пробвайте например да слагате ръкавици, когато вършите домашните си задължения. Скъсете ги максимално и използвайте хидратиращ крем и специални продукти, подхранващи ноктите.

Очите

Deteto.info

Задържането на течности през бременността може да направи така че очите ви да изглеждат подути и съответно да придобиете изморен вид. Освен очевидната промяна на естетичния вид на кожата около очите, ако носите лещи, те може да започнат да ви дразнят. Добре е да се консултирате с очен лекар.

За да намалите подуването на очите слагайте памучета, напоени в отвара от лайка (студена) или пък две резенчета краставица и стойте така поне 10 минути. Пийте много вода и избягвайте кофеина, веднага ще усетите разликата.

Зъби

Deteto.info

Възможно е венците ви да са афектирани от вашето състояние и вероятно ще прокървяват при най-малкото дразнене. Не е изключено зъбите ви да станат по-чувствителни. Освен, че трябва да поддържате ежедневна хигиена на устната си кухина, за да намалите възпалението на венците можете да ги масажирате с мека четка за зъби.

Крака

Крака

Deteto.info


През бременността краката ви трябва ще трябва да издържат и няколко допълнителни килограма, затова ще трябва да полагате специални грижи за тях. Първо е много важно да използвате удобни обувки, имайте предвид, че заради това, че краката ви ще бъдат подути, може да се наложи дори да си вземете един номер по-големи обувки, за да се чувствате добре. Ако ще си купувате нови обувки, направете го в късния следобед, когато краката ви вече ще са натоварени, така най-добре ще улучите подходящия номер и няма да ви стягат на следващия ден, когато краката ви отново ще се подуят, когато се натоварят.

Вкъщи можете да ходите боса, а не с чехли, така ще подобрите кръвообращението и ще облекчите подуването. За спадане на оттока също е подходящо, когато си полегнете, да държите краката си повдигнати на възглавница.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни