►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Употребата на козметични продукти през бременността

През бременността употребата на не всички козметични продукти е препоръчителна, защото някои техни съставки могат да навредят на плода.


Употребата на козметични продукти през бременността

Повечето вещества се абсорбират добре и попадат и в кръвта, заради което могат да влияят и на бебето.
Не се препоръчва използването на козметични продукти против стареене на кожата и бръчки, които съдържат ретинол или произходни на него вещества. От изследвания става ясно, че ретинолът би могъл да бъде причина за някои малформации при бебетата.
Слънцезащитните продукти, например, се абсорбират от кожата в много малко количество, затова могат да се използват без проблем, даже някои специалисти ги препоръчват като средство, което предпазва от появата на кафяви петна по кожата на лицето.
Продукти, които съдържат следи от алуминий и се използват за ръцете и краката, не са препоръчителни също, останалите не са опасни.
През бременността и по време на кърмене, не се препоръчват и кремове, които съдържат кофеин, той е вреден за бебето.
Има противоцелулитни кремове, които не съдържат кофеин и те не са вредни. Най-доброто за превенция срещу целулита е здравословната хранителна диета, правенето на упражнения, ходенето особено, редуването на топла и студена вода при вземането на душ – това спомага за добрата циркулация на кръвта.
Консултирайте се с лекар, преди да започнете да използвате даден козметичен продукт.

Парфюмите

Парфюмите

Deteto.info

Изследователи от Университета в Единбург твърдят, че има един рисков период, в който могат да се определят възможни репродуктивни проблеми и той е между осмата и дванайстата гестационна седмица.
Въпреки че изследванията са проведени на мишки, учените смятат, че в този период излагането на някои химични съставки на козметичните продукти могат да повлияят на продукцията на сперма. Тоест някои химични съставки вслияят на хормоните, които се синтезират в организма и оттам се получават проблеми с плодовитостта. А някои от тези съставки, които блокират хормоните, се използват за направата на козметични, текстилни и пластмасови продукти за дома.
Професорът, който ръководел изследването, смята, че някои химични вещества биха могли също да увеличат риска при плода, когато е момче, след време да има репродуктивни проблеми.
Затова жените, които планират да забременеят, трябва да избягват употребата на силни козметични продукти по кожата си, защото те могат да се абсорбират в организма й. Парфюмите, например, съдържат много химични съставки, а те в голяма концентрация биха могли да имат лош ефект върху плодовитостта на жената.
Не бива да се прекалява с козметичните продукти, с количеството, което нанасяме на кожата, защото всички те съдържат химични вещества. Те всички са концентрати и затова не е необходимо да се слага голямо количесто, за да имат ефект.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни