►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Стриите по време на бременността – какво да правим?

Стриите са белези по кожата, които най често се проявяват като вертикални линии по дължина на мускула под тях.


Стриите по време на бременността – какво да правим?

Кожата е доста еластична, но по време на бременността тя се разтяга екстремално, поради бързото качване на килограми и процента за появата на стрии се увеличава драстично. Процентът на жените, при които те се появяват е доста висок – над 70%, като жените с бяла кожа са по-предразположени, отколкото по-мургавите. Има доста спорове по въпроса относно предотвратяването на появата на стрии, тъй като се смята, че те могат да бъдат генно заложени, т. е. ако майка ви е получила стрии по време на бременността, то и вие ще се сдобиете с тях. Но това не е задължително, а появата на стрии може да се дължи на много неща. Важно е да знаете, че храненето ви през бременността не трябва да е “за двама” както казват бабите, а да е добре балансирано и здравословно, за да не претоварите организма си с излишни калории, които ще се лепнат на вас, а не на бебчето. Контролираното качване на килограми няма да позволи на кожата ви да се преразтегне за кратък период от време, а ще спомогне това да стане постепенно и да не е прекомерно.

няколко основни правила, които е добре да спазвате

Deteto.info
 • пийте повече вода
 • пийте много витамини, които ще ви препоръча вашия лекар, ако прецени, че не поемате достатъчно с храната, която консумирате
 • масажирайте внимателно и обстойно кожата на бедрата си по време на къпане, за да увеличите притока на кръв
 • кожата ви трябва да е много овлажнена и затова ползвайте още от самото начало на бременността овлажняващи кремове и лосиони

Има няколко начина да се опитате да предотвратите появата на стрии. Най-важното е да ползвате различни хидратиращи лосиони, защото добре хидратираната и подхранена кожа, запазва по-добре своята естествена еластичност и е по-устойчива на екстремалното разтягане. На пазара има специални продукти против стрии, които можете да ползвате от третия месец на бременността до края й, а трябва да продължите и дори след като родите, докато се възстановите напълно, тъй като стрии се появяват не само при рязкото разтягане, но и при свиването на кожата.

 

Как се използват специалните кремове против стрии

Deteto.info

Съществуват доста продукти против стрии – гелове и лосиони, които се абсорбират по-бързо или пък – кремове и специални масла, които се абсорбират по-бавно и трябва да изчаквате преди да облечете дрехите си, за да не неутрализирате тяхното действие. През бременността ще имате време да обърнете повече внимание на кожата си, а това е важно, ако не искате после да съжалявате. Затова трябва да се масажирате с продукти предотвратяващи появата на стрии.

Къде да нанасяте продукта срещу стрии

Къде да нанасяте продукта срещу стрии

Deteto.info

Най-често стриите се появяват в коремната област, бедрата, задните части, гърдите. Ето защо в тези зони трябва да нанасяте специалните кремове, а и хидратиращите такива. Трябва да нанасяте продуктите с продължително масажиране, за да се втрият добре в кожата и да имат желания ефект.

Витамини против стрии

Deteto.info

Специалистите са на мнение, че липсата на еластичност при кожата може да се дължи и на липса на витамини. Ето защо, особено в периодите с най-голям риск, трябва да сте сигурни, че набавяте на кожата си и на организма си най-важните и необходими витамини. Ето един кратък списък на най-необходимото за вашия организъм:

 • витамин Е – поддържа еластичността на кожата
 • витамин С – подобрява качеството на вече съществуващия колаген и стимулира формирането на нов
 • витамин В5 – спомага за зарастването на кожата и поддържа нейното добро състояние
 • цинк – ускорява зарастването на вътрешни и външни наранявания на кожата
 • силиции – увеличава еластичността на кожата
 • мед – спомага да се усвои правилно витамин С

Не се отчайвайте, но въпреки усилията ви е възможно пак да се появят стрии. Има жени, които са предразположени към тяхната поява и, дори и да се мажат, пак може да не я предотвратят. А пък има и жени, които и с нищо да не се мажат, няма да пострадат от появата на тези неприятни белези. Важно е обаче вие да вземете необходимите преванивни мерки, пък да става каквото ще, нали вие сте направили необходимото. Току що появилите се стрии имат тъмнолилав цвят, но не се притеснявайте, защото съвсем скоро, те ще избледнеят и ще станат по-трудно забележими, а някои могат и напълно да се скрият. Какво можете да направите след като вече са се появили стрии? Ами можете да се консултирате със специалист, който ще ви препоръча най-подходящия продукт за вашата кожа, с който да третирате стриите. Има различни лосиони, кремове и други видове мазила, които биха могли да спомогнат стриите почти да се заличат.

Няколко начина за третиране на стриите

Deteto.info
 • Естествени методи за лечение – различните кремове, лосиони, масла и др.; различни специални хранителни режими; физически упражнения. Това са най-евтините методи и с някои продукти наистина се постига добър ефект и стриите стават почти незабележими
 • Премахване на стрии чрез специални лазерни процедури – чрез лазер се третират засегнатите места, премахва се засегнатата кожа и на нейно място израства нова. В голяма част от случаите, след пълна програма, стриите се премахват напълно
 • Хирургично остраняване на стриите – това е най-ефикасната, но и най-скъпата техника за премахване на стриите. При тях също при по-голямата част от случаите, белезите се премахват напълно, но са си сериозни хирургически операции, които след това изискват повече време за възстановяване.

Ако желаете подробна информация, трябва да се консултирате със специалист, който ще ви препоръча най-добрия метод или продукт, с който да третирате появилите се стрии. Все пак продуктите трябва да са съобразени с вашия тип кожа и с много други фактори, така че не взимайте продукти и не предприемайте нищо на своя глава, защото най-малкото, може да се окажат неефикасни за вас. И не се отчайвайте, в по-голямата част от случаите, ако вземете мерки навреме, може изобщо да не се появят стрии. Успех!


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни