►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Хранене на бременната и жизненонеобходими витамини

Едно нещо е сигурно – във никакъв случай не яжте “за двама”, тъй като колкото и да се тъпчете, плодът във вас поема само, колкото му е необходимо и нито частичка повече от това. И ако винаги се оправдаваме, че просто нямаме възможност да поддържаме добре балансиран хранителен режим, то през бременността вече нямаме никакво оправдание да не го направим.


Хранене на бременната и жизненонеобходими витамини

Специалистите в тази област са категорични, че ключа към една здрава бременност е именно правилната хранителна диета. Килограмите, които наддадете през бременността не трябва да надвишават 13, но това не значи че трябва да ви стане фикс идея и да си създавате излишен стрес. Най-важните за една бременна вещества са:

 • Да започнете да пиете фолиева киселина още преди да забременеете и да продължите да я пиете и през първото тримесечие от бременността
 • 70% от храната ви трябва да се състои от хляб, зърнени храни и картофи
 • Най-малко 5 порции плодове и зеленчуци на ден
 • 2-3 порции протеини: месо, риба, яйца
 • 2-3 порции млечни продукти, по-добре обезмаслени
 • Калций – фундаментален за развитието на костите на бебето
 • Желязо – важно за образуването на червените кръвни телца
 • Мастни киселини Омега 3 – важни за мозъка и развитието на нервната система на бебето
 • Витамин С – за да се усвои добре желязото
 • Витамин D – за правилното усвояване на калция
 • Витамин В12 – за доброто състояние на кръвта и правилното развитие на нервната система на бебето

Не забравяйте, че най-важното във вашето меню е качеството, а не количеството и не е препоръчително да консумирате:

 • месни и рибни консерви
 • пушени и прекалено солени продукти
 • продукти във вакуумна опаковка
 • всякакви видове колбаси
 • горчица и другите силни подправки, влошаващи функцията на бъбреците, както и много пикантни храни
 • всякакъв вид алкохол и кафе

Йодът и бременната

Deteto.info

Йод се съдържа в питейната вода, но на почти всички бременни лекарите изписват допълнителни комплекси, съдържащи йод, тъй като няма достатъчно във водата, която приемаме. Храните, които консумираме също не съдържат достатъчното количество йод, необходима за развитието на мозъка на бебето, за неговия правилен растеж и за правилното регулиране на метаболизма.
Лекарите са на мнение, че за да покрие дневните нужди от йод, една бременна би трябвало да консумира дневно: 5 гр йодирана сол, 300 гр морски дарове, 500 гр риба, 3 л краве мляко, 6 кг марули. А сега идва и логичния въпрос – кой изобщо може да поеме всичко това?! Това, обаче, само доказва нуждата да се взема допълнителен, изписан от лекар, комплекс, който съдържа йод.

Как да избегнем гаденето

Как да избегнем гаденето

Deteto.info
 • избягвайте обилното ядене, по-добре е да се храните помалко, но по-начесто (6-7 пъти дневно)
 • избягвайте мазни храни
 • избягвайте пържени храни
 • не слагайте силни подправки, които само могат да раздразнят стомаха ви
 • яжте студена храна и приемайте достатъчно прясно изцедени сокове, но винаги на малки порции
 • пийте студени напитки, но между храненията, а не по време на хранене

Бременните трябва да приемат фолиева киселина

Deteto.info

За да сте сигурна, че няма да имате проблеми през бременността и че ще родите здраво дете, наистина трябва да промените начина си на живот, най-малко 6 месеца преди това. Необходимо е да вземате фолиева киселина. Дори да сте убедена, че порционът ви е балансиран, с храната не можете да получите всички необходими хранителни вещества. Ако макар и месец до зачеването приемете 400 микрограма фолиева киселина, ще намалите риска от раждане на умствено изостанало дете. Но, ако вече вземате комплекс от витамини и микроелементи, обърнете внимание, да не се получи предозиране. Ако пушите, пиете, е дошло време да се откажете от тях. Изследванията показват, че у жените, които пушат, процентът на абортите, преждевременно родените бебета, раждането на деца с намалено тегло са повече, отколкото у тези, които не пушат. Препоръчва се също да се въздържате от шумни купони в клубовете. Проблемът е, че в клубовете, като правило, е много задимено, а пасивното пушене оказва негативно влияние на възможността за зачеване. Пийте по-малко напитки, съдържащи кофеин. Той възпрепятства усвояването на организма, а в период на бременност е много важно, за да получи организмът достатъчно количество от този микроелемент. Ако не може да живеете без кафе, се ограничете до 1 чашка кафе на ден, тъй като тази доза се смята за безвредна. Желателно е да пиете кафе с мляко. Преди да заченете детето, е необходимо да проверите теглото си, да определите, нормално ли е за ръста и възрастта ви. Ако тежите под нормата, ще ви е сложно да заченете и да износите детето. Дошло е време да напълните хладилника си със здравословна храна. Това не означава, че е дошло време да ядете за двама, но е дошло време да ядете продукти, които ще спомогнат за лекото протичане на бременността. Препоръчва се да включите в порциона си повече плодове (желателно е да ядете на ден не по-малко от 200 г на ден), зеленчуци, храна богата на калций (мляко, йогурт, извара), продукти от житни растения.

Бременност и рибено масло

Бременност и рибено масло

Deteto.info

Според едно ново проучване на австралийски изследователи, публикувано в интернет, малките деца, чиито майки са приемали рибено масло по време на бременността си, имат по-добра координация между ръцете и очите, отколкото децата, чиито майки не са приемали такива допълнителни ненаситени мастни киселини. Известни са най-вече като рибено масло. Те са незаменими хранителни вещества и оказват влияние на всичко - от хормоналния баланс до имунитета. Усвояват се много бързо от развиващите се органи (очи и мозък най-вече) на плода и се смята, че допринасят съществено за здравословното развитие на детето в ранна възраст.
По време на изследването, на 98 бременни всеки ден са давани по 4 грама рибено масло, като се започне
от 20-ата седмица на бременността до раждането на детето. Когато децата достигнали две и половина години, отново са проведени тестове за оценка на растежа и развитието им. Тези тестове са включвали и оценка за езиковите възможности, поведението, практическото мислене и способността да управляват координацията между ръцете и очите.

Изследователите са установили

Deteto.info

От 72, обхванати в изследването деца, 65 са дали много по-добри резултати, защото техните майки са вземали по време на бременността рибено масло. Тази връзка се запазва дори и след като са отчетени и показателите за възрастта на майката и времето, през което е кърмила детето.
Установили са още, че високите нива на ненаситените мастни киселини в кръвта от пъпната връв на бебетата са свързани с добрата способност за координацията между ръцете и очите.
Това изследване потвърждава, че рибеното масло, приемано от бременни жени по две капсули на ден,
е изключително полезно. Тази дозировка е валидна и за всички останали.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни