►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Стрес от мазане с крем

Здравейте, Синът ми е няма още 4 месеца, а за съжаление вече успяхме да създадем стрес у него. От къде тръгна проблемът. Детето има атопичен дерматит и съответното лечение изисква интензивно мазане по тялото с два вида кремове - сумарно 6 пъти на ден.


Стрес от мазане с кремЗдравейте,
Синът ми е няма още 4 месеца, а за съжаление вече успяхме да създадем стрес у него.
От къде тръгна проблемът? Детето има атопичен дерматит и съответното лечение изисква интензивно мазане по тялото с два вида кремове - сумарно 6 пъти на ден. В началото нямаше реакция от страна на детето, но постепенно той започна да плаче по време на мазането и сега ситуацията е стигнала до там, че само като започна да го събличам детето изпада в неистов рев. Когато дойде време за мазане, той интуитивно ме усеща, защото явно и аз вече изпадам в състояние на стрес като знам какво следва.  Понякога успявам да го излъжа- мажем се докато го кърмя или не го събличам, а бъркам под бодито, но не винаги се получава. Проблемът е не само, че детето се скъсва от рев докато го мажа, а че и през деня вече е неспокоен и изключително раздразнителен, плаче от всяко малко нещо и трудно се успокоява. За информация, детето преди мазането беше изключително спокойно и се разплакваше само ако се забавя да го нахраня или се уплаши от силен и неочакван шум, например. Бяхме стигнали до такова възпитание, че е имало дни, в които не ми се е налагало да го нося на ръце въобще, тъй като е спокоен и се забавляваме.
Няма как да спра с мазането, защото атопичният дерматит е нещо, за което, ако не се полагат грижи, се случват страшни неща. Веднъж изживяхме ужаса да видя детето си с отворени и течащи рани по лицето, втори път няма да го допусна.
Какво да правя? Сега ще пробвам да намаля броя на мазането по веднъж на ден, със всеки от кремовете, като няма да го събличам и ще го лъжа, но ако състоянието ни се влоши? Не съм се консултирал с дерматолога за намаляване на броя мазане, тъй като знам, че отговорът ще е не. Надявам се да се поуспокои и постепенно ще включа още едно мазане. Имайки предвид обаче, че атопичният дерматит не се лекува, а само се поддържа и ще изчезне чак като детето стане на година и половина не знам какво мога да му причиня на психиката с безбройните мазания за такъв период от време. Вярно,  през пролетта и лятото проблемът ще намалее, но все пак трябва да преживеем зимата, а ни предстои и още една година, когато вече няма да сме бебета.
Моля за съвет как да подходя! Ако спра с мазането за примерно 10 дни, той ще забрави ли? А като почна отново каква ще е реакцията?
На колко време трябва да измислям нова хитринка, с която да успявам да го излъжа, докато се мажем?
Предварително благодаря!
Ирена Петрова

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни