►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Прояви на агресия при 2-годишно момиченце

Имам момиченце на 2 год. и 2 месеца. Първо дете ни е. Родена е преждевременно (36 г.с.), но много скоро навакса и с теглото, и с ръста.


Прояви на агресия при 2-годишно момиченце

Имам момиченце на 2 год. и 2 месеца. Първо дете ни е. Родена е преждевременно (36 г.с.), но много скоро навакса и с теглото, и с ръста. Развива се перфектно.
Напоследък обаче забелязвам едни краткотрайни нервни изблици. Когато нещо не става, както тя иска, хвърля, мята нещата и дори понякога изкрещява, като слага лице на бузките си и ги дърпа надолу.
Другото, което ме притеснява, е щипането. Обикновено го прави в изблик на любов (или поне така си мислим ние), а като й направим забележка и й кажем, че причинява болка, тя се самонаказва, като се щипе сама по лицето. Никога не сме й отвръщали по същия начин, както знам, че правят други хора - за да покажат, че боли, причиняват същата болка. Не. Само й говорим, но явно това не върши работа. Няколко пъти ми се е случвало да я плясна леко през ръката, но и това не помага - тя го приема като игра и ме пляска по същия начин, смеейки се.
Възползвах се от отпуска по майчински, до 18-месечната й възраст, след което ми се наложи да се върна на работа. Дотогава определено беше много по-спокойно дете. Телевизията е нещо, което доскоро не й бяхме пускали, а отскоро гледа само две анимации, които внимателно подбрах - без агресия, с повече музика, която тя обожава :)
Много внимаваме да не си говорим покрай нея на висок тон. Казвам това, защото искам да подчертая, че винаги сме се старали да й осигурим наистина спокойна обстановка - искаме детето ни да расте спокойно и щастливо.
Сега, когато по цял ден не съм с нея, не мога да наблюдавам нещата и не знам дали това й поведение е нормално или е подбудено от някакви нови фактори.
Откакто съм на работа, за нея се грижат майка ми и свекърва ми, като първата е по-често при детето. Тук има един момент, който ме притеснява, но не знам дали има резон... Майка ми е човек с много лични проблеми (повечето просто ги преживява повече, отколкото е необходимо), които й се отразяват на душевното спокойствие. Чудя се дали по някакъв начин (несъзнателно) не пренася проблемите си върху детето.

Много ще съм ви благодарна, ако ми дадете съвет как да постъпвам при такива нервни изблици и проява на агресия. Наистина искам детето ми да стане един уравновесен и добър човек и ще направя всичко по силите си това да се случи.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни