►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Деца със затруднения в подготвянето на уроците

Известен факт е, че едно от всеки десет деца изпитва затруднения в разбирането и в училище. Това са проблеми, които могат да бъдат установени още на петгодишна възраст и родителите на такива деца са безкрайно обезпокоени, защото това предполага по-нататъшните им проблеми в училище и в социалните им взаимоотношения с останалите.


Деца със затруднения в подготвянето на уроците

Едно дете с подобни проблеми най-често има едно нормално ниво на интелигентност, зрение и слух. Това е дете, което полага големи усилия да следва указанията на учителите, да се концентрира, да се държи добре вкъщи и в училище. Затрудненията му са в това, че му е трудно да схване и да задейства задачата, която му се поставя, не може да възприеме цялата информация и в последствие му е трудно да изпълни домашното си вкъщи. Това не са сериозни проблеми, но трябва да обърнете внимание на детето си и да седнете заедно с него и да му помагате с домашните. Обикновено проблемът на детето идва от там, че му е много трудно да се концентрира и затова не може да осмисли задачата, която му се дава. В класната стая все пак има достатъчно неща, които могат да го разконцентрират и ако е податливо на такива неща трябва първо да говорите с преподавателя. Все пак такова дете се нуждае от малко по-специално внимание, но от гледна точка на това учителят да успее да привлече вниманието му и да се увери след това, че ученикът е разбрал изискващата се от него задача. За по-разсеяните малчугани е трудно да се концентрират дори и в играта си с останалите. Именно затова трябва вие да станете негова опора и във всеки удобен момент да го насърчавате в действията му. Щом забележите, че детето ви се интересува от определено непременно се постарайте да ми вдъхнете увереност, че може да го направи, че ще успее да се справи. Така постепенно детето ви ще свикне да концентрира вниманието си върху това, което трябва да свърши и ще се справи с трудностите. Ще останете учудени от факта, че затрудненията с уроците са много често срещани и при деца, които прекалено много се стараят в това, което правят. Защото така те се нахъсват, че ще се справят с непосилен за тях брой задачи и не успяват да доразберат нещата. Така че насърчавайте детето да се старае в това, което върши, но все пак му обяснете, че постепенно ще се справи със задачите, а не отведнъж. Важно е то да разбере, че не е важно количеството, а качеството и трябва да се концентрира повече, за да постигне резултат. Идеята е да вдъхнете увереност на детето си, че може, че ще успее да направи нещата добре. Поощрявайте го, награждавайте го с нещо дребничко, винаги когато го видите да се старае и когато успее да направи някоя задача правилно.
Понякога нещата излизат от вашия контрол, така че не се колебайте да се консултирате и с психотерапевт. Той ще помогне на вашето дете да се справи с разсеяността си и неумението да се концентрира.


Все пак не се паникьосвайте, защото е всеизвестен факт, че почти всички гениални личности са имали същия проблем. Ако се върнем назад в историята забелязваме, че въпреки проблемите си с уроците, те са се превърнали в добър пример за всички нас. Всички те са допринесли за развитието на човечеството, а именно това са известни имена като: Томас Едисън, Александър Бел, Леонардо Да Винчи, Аинщайн, Бетовен, Уинстън Чърчил, Джон Кенеди и дори Уолт Дисни. И така убедихме ви, че няма от какво да се притеснявате, просто трябва да вдъхнете увереност на детето си и всичко ще си дойде на мястото.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни