►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Тест: Знаете ли как да мотивирате детето си?

Без съмнение позитивната нагласа е най-добрия начин да постигнем целите, които си поставяме в живота. А предаването й на детето не винаги е лесно постижима задачка. При вас как стоят нещата? Как стимулирате детето си? Знаете как да го мотивирате или точно обратното – фрустрирате се всеки път, когато не успява да направи това, което искате от него?


Тест: Знаете ли как да мотивирате детето си?

Без съмнение позитивната нагласа е най-добрия начин да постигнем целите, които си поставяме в живота. А предаването й на детето не винаги е лесно постижима задачка. При вас как стоят нещата? Как стимулирате детето си? Знаете как да го мотивирате или точно обратното – фрустрирате се всеки път, когато не успява да направи това, което искате от него?1. Вашето малко момиченце се учи да кара колело, но изглежда, че й е по-трудно от нормалното. Какво правите?

А) Изчиствате вашето колело от прахта и го яхвате, за да покажете нагледно как става карането.
Б) Казвате й, че ще трябва много бързо да се научи, защото и най-големия глупак може да кара колело.
В) Молите по-големите братя и сестри, братовчедите или приятелите й да й покажат как става.

2. В първия за детето ви шампионат по баскетбол, отборът му се класира предпоследен. Как реагирате?

А) Правите неодобрителна физиономия, но си мислите: „Е, поне не са последни.”
Б) Поздравявате детето са усилията, които е положило, независимо от резултата.
В) Записвате детето на уроци по баскетбол, за да се подобри.

3. Идва записването за свободноизбираеми дейности след училище, но дъщеря ви не проявява интерес да се включи в нито една от тях:

А) Разказвате й какво сте обичали вие да правите, когато сте били на нейната възраст, за да се опитате да я мотивирате да се запише на нещо.
Б) Записвате я на уроци по солфеж, без да я питате дали иска.
В) Помагате й да избере някоя дейност, която би й харесала.

4. Наблюдавате детето си докато си играе:

А) Рядко.
Б) Понякога.
В) Почти винаги, когато имам възможност.

5. Ден са проверяване на последните оценки е и забелязвате, че не са много високи този път. Първата ви реакция е:

А) Показвате на детето си старите си бележници, за да види колко хубави оценки сте имали вие.
Б) Обаждате се да си уговорите среща с учителя на детето ви.
В) Мислите как да помогнете на детето да повиши оценките си.

6. Започвате да играете някаква игра, която е за големи и вашият мъник, който е на 5 години иска да участва. Вие:

А) Натоварвате го със задачата да контролира времето, за което всеки играч ще направи своя ход.
Б) Казвате му, че е още малък, за да играе тази игра, но може да гледа, за да се научи.
В) Давате му няколко инструкции относно правилата на играта и го включвате да играе.

7. По-голямата ви дъщеря обича математиката и се справя много добре с нея, а по-малката смята математиката за ужасна и не се справя, но пък е много добра по английски.

А) Добре, никой не е перфектен
Б) Взимате на малката частен учител.
В) Предлагате им да си помагат помежду си по предметите, които им вървят най-много.

8. Когато разпределяте домашните задължения  между членовете на семейството, настоявате детето ви да:

А) ви помогне малко, когато имате нужда.
Б) прави нещо, което е според възможностите му, като например да пренесе чиниите до масата и да ги подреди, да си подреди стаята и т.н.
В) не пипа нищо, защото може да повреди или да счупи нещо.

9. Представете си, че дъщеря ви е на 18 години и иска, когато завърши училище да обиколи света, да си направи околосветско пътешествие за една година. Как реагирате на това?

А) Дума да не става! Когато станеш самостоятелна, тогава ще правиш каквото си искаш, но сега аз решавам.
Б) Питате я откъде ще намери пари за това пътуване и за други подробности около него.
В) Браво, гениално! Ама че си авантюристка!

10. Представете си, че на 22 години синът ви ви казва, че ще става татко. Как реагирате?

А) Какво? Добре ли чух? Това е направо катастрофа!
Б) Ами успех! Това е голяма отговорност, но съм сигурна, че ще се справиш добре.
В) Не си ли малко младичък за това?


           А            Б         В
 1        1            3         2
 2        3            1         2
 3        2            3         1
 4        3            2         1
 5        3            2         1
 6        2            3         1
 7        3            2         1
 8        2            1         3
 9        3            2         1
10       3            1         2

Резултати:
По-малко от 15 точки:
Прекарвате много време до детето си, наблюдавайки го и опознавайки го. Наясно сте, че не винаги харесват нещата, които им предлагате и не винаги им е лесно да ги постигнат; давате си сметка за техните възможности и интереси и ги уважавате. Опитвате се все да напътствате детето, съобразявайки се винаги с неговите интереси и предпочитания.
Опитайте се да му вдъхнете доверие, давайки му отговорности, подходящи за възрастта му, като избягвате да правите нещата вместо детето и поддържате позитивно отношение както към успехите, така и към провалите.
Интересувате се от развитието на детето си и показвате интерес към автономността му, но без да го контролирате постоянно, а го мотивирате чрез личния ви пример. Справяте се чудесно!

Между 15 и 25 точки
Помагането не е същото като свръхопеката. Не винаги уважавате личността на детето и решавате всичко вместо него. Вярно е, че вие сте родителят и имате много повече житейски опит от детето, но не трябва да забравяте, че детето ви е отделен човек и не е ваше логично продължение. То има свой собствен характер, свои интереси и предпочитания, които понякога са тотално различни от нашите. Но вие не вярвате много в това, че детето би могло да се справи само със ситуациите и затова контролирате всяка негова крачка. Очевидно възрастта на детето е от значение за нивото на неговата автономност, но на каквато и възраст да е, то има нужда от своята частичка свобода, за да се изразява, да показва своята воля и да развива личността си. Прекарвайте повече време с детето си и не си мислете, че постоянният контрол на всяка негова крачка е признак на внимание към него. Оставете го да импровизира и да ви разкаже какво му харесва, какво предпочита да прави, със сигурност ще се изненадате колко добре се справя детето. Дайте възможност на детето да бъде водено от неговото любопитство и да постига нещата само дори и да се провали. Недейте да му внушавате, че от него се очаква да бъде перфектно, няма перфектни хора.

Над 25 точки
Не е много лесно човек да успее да покрие изискванията ви! Прекалено взискателни сте и знаете това, но в същото време обръщате малко внимание на нуждите на детето. Поставяте ясни и конкретни цели и се отчайвате, когато не бъдат постигнати. Но внимавайте, защото това може да има тежки последствия, връзката между вас и децата може да се ограничи само с това, че вие им диктувате заповеди, без да разбирате техните реални желания и нужди.
Помнете, че мотивацията е особено важна за определянето и постигането на целите. И липсата ви на умение да мотивирате детето си би могла да ви кара да го притискате, да го осмивате, наказвате и заплашвате и така ще създадете една неприветлива обстановка, предизвикваща фрустрация у детето. Децата могат, а и трябва да се научават постепенно да бъдат толерантни с останалите и да контролират фрустрацията си. Предлагайте на детето нежност и внимание, когато претърпи провал, упреците ви ще му се отразят много зле, вашата подкрепа и изключително важна за него.
Изисквайки недостижими цели от детето, вие ще го накарате да изгуби увереността в себе си, толкова важна за справянето му със ситуациите, пред които ще се изправя ежедневно. Как детето ви може да бъде щастливо като никога не намира вашето одобрение.
           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни