►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Изоставените деца нямат нужда от съжаление, а от семейство

В началото на месец април 2011 г. фондация „За Нашите Деца” стартира кампания за приемна грижа под надслов „Изоставените деца нямат нужда от съжаление, а от семейство”.


Изоставените деца нямат нужда от съжаление, а от семейство

В началото на месец април 2011 г. фондация „За Нашите Деца” стартира кампания за приемна грижа под надслов „Изоставените деца нямат нужда от съжаление, а от семейство”.
Инициативата има за цел да намери приемни родители за изоставени деца и в същотo време да ангажира общественото внимание към важността на семейната грижа за всяко българско дете. Кампанията е израз на увереността на фондацията, че всеки може да даде своя принос, за да се спасят близо 7000 деца, които прекарват най-ценните мигове от живота си в самотата и изолацията на домовете.
В рамките на кампанията е създадена национална телефонна линия 0700 188 22 (на цената на един градски разговор или според тарифата на мобилните оператори), на която всеки може да получи повече информация как да стане приемен родител. До този момент над 215 души са заявили интерес да приемат изоставено дете в дома си. Седем от тях вече се подготвят за приемни родители. Приоритетно се търсят приемни родители за 19 деца от дома за бебета „Св.София”. Техните истории можете да видите на сайта на фондацията: www.detebg.org. За емоциите и вълнението от приемната грижа, прочетете историята на една приемна майка.

 

Един ден, едно ново начало

Посрещане на приемното ми дете

3-ти юни - като всеки друг топъл летен ден. Тази година обаче за мен тази дата беше и ден на вълнения, притеснения и очаквания.
Събудих се рано сутринта и нахраних котето.
Тихо е. Кафето ми е горещо. Небето е още тъмно. Светът още спи. Денят наближава… След няколко минути ще пристигне. С изгрева на слънцето ще избучи по пътя. Неподвижността на зората ще се смени с шума на деня. Спокойствието на усамотението ще бъде заместено от тежките стъпки на хората. В убежището на ранното утро ще нахлуят решения за вземане и срокове за спазване.
През следващите часове ще съм изложена на изискванията на деня. Сега е времето да избера.
И така избирам любовта…няма ситуация, която да оправдава изоставянето на едно дете. Няма несправедливост, която да извинява подобна постъпка. Избирам любовта. Днес ще обичам детето, което някой друг е отхвърлил.
 Да! Детето, което някой друг е отхвърлил…
Кафето свърши, а денят вече нахлу. Обелих картофи и приготвих кайма за кюфтенца. Отново проверих дали подаръка за приемното ми момиченце е на мястото си – там е, заедно с картичката, която лично направих за „добре дошла”. Подаръкът е голям, плюшен, жълт Туити. Излязох да купя шоколадова торта. Слънцето вече безмилостно печеше, а аз бях потънала в мисли…
Запознах се с детето преди около два месеца. Заедно със социалния работник посетихме дома, в който живее. От тогава често се виждаме – идвала ми е много пъти на гости с нейния социален работник. Аз съм ходила в дома, извеждала съм я на разходка, на кино, на луна парк. Познаваме се. Но сега е различно. От днес нататък тя ще живее при мен, в моя дом! Около мен ще има едно малко човече, което ще дойде със своите чувства, емоции, страхове и въпроси.
Да, избирам и кротостта. Със сила нищо не се постига. Избирам да съм спокойна. Ако повиша глас, нека да е глас на радост. Ако имам изискване, нека да е отправено към мен…
Тортата изглежда вкусна -  момичетата обичат шоколад. Купих и един буркан лютеница. Прибрах се и се заех с пърженето на картофи и печенето на кюфтета.  Направих и таратор. Момиченцето заедно със социалния работник ще дойдат към 12:30 часа – точно за обяд. После надух балоните и ги разпръснах из апартамента. Котката, разбира се успя да спука няколко, изплаши се и се скри под дивана. Сега балоните са в безопасност.
Пуснах любимата музика на малката.
Вече е 12:15 часа  - след малко ще са тук….
Това са най-дългите 15 минути в живота ми!
Звъни се. Отварям. На прага на вратата стоят моето приемно дете и социалният му работник.
-Здравейте! - казах аз с една може би твърде широка усмивка - Заповядайте, как пътувахте в тези горещини? - влезнаха.
- Това е за теб, принцесо - подарих й подаръка (Туити и картичката). Прие ги равнодушно.
 Момичето спокойно си остави багажа в своята стая, в която имаше най-много балони. Там, разбира се имаше и много други плюшени играчки, кукли и цветя. Тя знаеше от предварителните ни срещи, че това е нейната стая и всичко, което е вътре в нея (легло, шкафче, завивки, играчи…) е нейно. Веднага след това поиска да играе на компютърна игра. Предложих й първо да обядваме и после да се забавляваме. Не беше във възторг, но се съгласи. Измихме си ръцете и заедно със социалния работник седнахме да обядваме. Като че ли котето беше най-гладно и изяде най-много кюфтенца. След обяд детето и котето започнаха игра. През това време ние със социалния работник поговорихме. По-късно с малката го изпратихме до спирката. На връщане поиска сладолед. Изядох и аз един – все пак беше горещо лято. После заедно подредихме багажа й и разговаряхме за най-различни неща – за приятели, за филми, за игри и училище. Беше забавно, музиката създаваше приятна обстановка. След това се изкъпа. Попитах я дали иска да си лакираме ноктите.
- Може ли и на ръцете и на краката? - попита тя развълнувано - Всеки пръст в различен цвят?
-Разбира се – отвърнах през смях. Беше забавно.
После си поигра още малко с котето, вечеряхме и стана време за сън. Прочетох й приказка за лека нощ - „Питър Пан”. Стаите ни са една до друга – разбрахме се да оставим вратите отворени и да не гасим лампата в коридора.
Останах будна дълго време. Направих равносметка на деня. Детето беше спокойно, все пак ми е идвала на гости и мястото й е познато. Знаеше предварително, че ще живее при мен и аз ще й бъда приемен родител. Като за първи ден мисля, че беше приятно и весело.
Утре ще направя същия избор, а сега е време за почивка!
Заспала съм след 12:00 часа.
През нощта се събудих от някакъв шум -  малката беше седнала на ръба на леглото ми.
-Какво има принцесо, защо не спиш? -  попитах и я погалих по главата.
-Колко време ще остана при теб? - отвърна тя...

 


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни