►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Най-добрият момент да махнем памперса

След като навърши година и половина е препоръчително да “запознаем” мъничето с гърнето. Така или иначе до навършването на две годинки детето няма да може да контролира физиологичните си нужди.


Най-добрият момент да махнем памперса

След като навърши година и половина е препоръчително да “запознаем” мъничето с гърнето. Така или иначе до навършването на две годинки детето няма да може да контролира физиологичните си нужди. Много е важно да се вгледаме внимателно в малчугана и неговото поведение, за да разберем дали е готов за тази важна стъпка в неговото развитие и да уважаваме неговия ритъм. До навършването на две годинки детето все още не си дава ясна сметка за стимула, който получава, когато му се ходи до тоалетна, заради това до тази възраст няма смисъл да насилваме детето да сяда на гърнето. За да се научи да контролира физиологичните си нужди, е необходимо неговата нервна система да достигне известна зрялост. Но, кои са всъщност знаците, които ще ни подскажат, че детето вече е готово за това? Ако детето борави добре с ръцете, произнася добре известен брой думички, може да се качва и да слиза по стълби и се концентрира върху една игра за повече време, това значи, че е достигнало една добра психомоторна координация, благодарение на узряването на неговата нервна система. Когато мъничето отбележи известен прогрес в контрола на нуждите си, можем да се опитаме да махнем памперса не само докато будува, но и по време на следобедната дрямка и през нощта. Трябва да дадем време на мъничето, защото е сигурно, че в началото няма да има резултат. Затова се въоръжете с непромокаема подложка, която да сложите под чаршафчето, с няколко комплекта спално бельо и дори още един матрак за всеки случай. За да въведете мъничето в света на гърнето, ще трябва да изберете момент, в който имате повече свободно време, защото ще стане с много упоритост, постоянство и без да прекъсвате процеса.

Кога мъничето ще започне да контролира физиологичните си нужди

Много често упорството и настояването идва от нас родителите, но желанието трябва да си дойде от детето, иначе няма да имаме никакъв успех. Махането на памперса за всички е една много голяма крачка в развитието на малкото дете и е огромно постижение, което не става отведнъж. Стига с тези памперси, вече е голямо, до кога? Така си казват родителите, които освен това искат и да се освободят от една голяма тежест за тях. Но кога трябва да стане това и по какъв начин?

На каква възраст е нормално детето да започне да контролира нуждите си?

Трябва да правим разлика между няколко способности. Способността на бебето да задържа урина, явление, което се появява около втората годинка. Социалното поведение да се въздържа, помагащо на детето да се интегрира в средата си, което обикновено става през третата година. И задържането й през нощта, което трябва да се случи преди петгодишна възраст. Това, че детето си дава сметка, че е мокро и не се чувства комфортно не е сигнал, че е готово да се откаже от пелените за еднократна употреба. Възрастта, в която трябва да стане това варира според биологичната и социалната зрялост на детето. Не е без значение и средата и поведението на хората, които заобикалят мъничето. Детето постепенно започва да се контролира копирайки поведението на другите деца покрай него и на възрастните. По този начин то започва да използва гърне, имитирайки останалите. Що се отнася до твърдението, че детето ще се научи по- лесно през лятото, по-скоро това пак е за удобство на родителите, а и евентуално, ако се подмокря по-често, да не вземе да настине. Иначе няма значение в кой сезон ще започвате да учите мъничето на гърне, а по-скоро има значение неговата зрялост и до колко е предразположено към това. И питането през пет минути на мъничето дали му се пишка също няма да свърши работа. Всичко свързано с поведението е винаги много спорно и трудно може да се установи. Затова внимавайте!

Да освободим мъника от памперса

Освобождаването от памперса е нещо естествено, което става спонтанно. Трябва да се въоръжите с търпение и да следвате естествения ход на събитията, като едновременно с това ненатрапчиво стимулирате мъничето да заобича гърнето:

1. Набавете хубаво, цветно гърне с оригинална форма. Разнообразието тук е огромно –има във формата на най- различни животинки, има пеещи гърнета и такива, които освен гърне са и една своеобразна играчка с много цветове и бутони. Така на мъничето ще му хареса още повече гърнето.

2. Обличайте детето практично, така че да му е по-лесно да ползва гърнето, а не да трябва да го дърпате и събличате много време, за да се изнерви допълнително.

3. Давайте му пример, за да му помогнете да разбере по- добре.

4. Не настоявайте, ако детето не иска да седи на гърнето.

5. Стойте до детето докато е на гърнето и го хвалете. Виждайки ви до себе си, то ще има повече кураж и по-лесно ще разбере процеса.

6. Ако забележите страх или несигурност у детето, разсейте го с някоя игра.

7. Нормално е в началото мъничето да осъзнава, че му се пишка чак, когато вече го е направило неволно. В тези случаи, ако остане няколко минути мокро то ще се почувства некомфортно. Така постепенно ще се старае да прави всичко възможно да казва навреме.

Труден процес

Отказването от памперсите и използването на гърнето може да се окаже доста трудно за мъничето, особено ако настояваме много. Ще му бъде много по-лесно, ако ние самите му помогнем. Детето не трябва да изживява отказването от пелените за еднократна употреба като нещо, което ние му налагаме и е абсолютно задължително и неотложно, от което зависи дали мама и татко ще са доволни или не. Точно обратното, детето трябва да бъде мотовирано и да се изправи пред това предизвикателство с желание и любопитство, да го приеме като нова стъпка в неговото развитие и знак, че вече е пораснало и трябва да бъде гордо от това. Като за начало да кажем, че няма смисъл да напомняте за гърнето на всеки половин час, защото детето не бива да го смята за налагане. След закуска например може да бъде един подходящ момент. Помолете мъничето да седне на гърнето за няколко минути и през целия ден му обяснявайте и напомняйте да ви казва, когато му се пишка. Всъщност това е трудното в целия този процес, детето да започне да осъзнава кога му се ходи до тоалетната и да започне да казва за това навреме, а това дали ще сяда на гърнето или пък направо на дъската в тоалетната не е толкова трудно да бъде усвоено. В по-голямата част от случаите детето ще продължи да мокри чаршафчето през нощта доста след като се е научило да се контролира през деня, това може да продължи дори до периода 4-8 години.

Хвалете го, а не му се карайте

Въпреки че на моменти ще има голямо напрежение и ще се чувствате безсилни, тъй като детето няма да показва никакъв резултат от вашите усилия, търпението и спокойствието в случая са решаващи за постигането на положителен резултат. И това, че не трябва в никакъв случай да се карате на мъничето и да показвате, че сте ядосани, не бива да показвате и безразличие. Най-добре насърчавайте мъничето като го хвалите за всеки дребен успех и направете така, че то да разбере, че махането на памперса е нещо неизбежно, което става рано или късно. Колкото по-спокойна и толерираща е обстановката в дома ви, толкова по-добре е за детето. Важно е да оценявате и хвалите неговите усилия и да го награждавате с дребни неща, не материални. Всъщност посланието, което детето трябва да получава е: давай, ти можеш да постигнеш това!

Освобождаването от памперса става спонтанно и ние родителите трябва да изчакаме търпеливо и да дадем на детето времето, от което се нуждае.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни