►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Физическо развитие на бебето

През шестия месец и изобщо през третото тримесечие двигателните умения на бебето се развиват скорострелно.


Физическо развитие на бебето

През шестия месец и изобщо през третото тримесечие двигателните умения на бебето се развиват скорострелно. Повечето деца даже се научават да пълзят на около седем-осем месеца. Много е възможно и мъничето да не пропълзи изобщо, а направо по-късно да проходи и то без никакви проблеми. Пълзенето има важно значение за правилното развитие и функциите на гръбначния стълб. Пълзенето дава самостоятелност на бебето и спомага за придобиването на практически умения и познания. На шестмесечна възраст бебето вече е готово да поддържа седнала поза, когато само се изправи до седнало положение. Това става най-често на седем месеца. Много скоро след това мъничето ще се научи да се изправя самостоятелно, хванато за неподвижна опора.

Играйте с бебето, за да се научи да пази равновесие

Когато се люлее, язди тати като конче или мама го върти, бебето се чувства щастливо. И освен че са забавни за него, тези игри стимулират равитието му и в частност чувството му за равновесие. Всеки път, когато бебето се преобръща, клатушка се или се върти в кръг, неговите неврони се множат и се свързват помежду си, което стимулира когнитивното му развитие, координацията на сетивата му, двигателната система и равновесието, което е от фундаментално значение за прохождането му. Също така това е необходимо, за да се развие добре пространствената ориентация на бебето, тоест да има правилна връзка между тялото му, пространството и нещата, които го заобикалят. Нервната система на бебето се развива изключително бързо през първата година от живота му, но за целта то трябва да получава ефективни външни стимули. Когато го приспиваме с нежно полюшване на ръце, ние всъщност даваме един много важен стимул на развитието на мъничето и малко по малко, още през първите няколко месеца от живота му, с люлеене или разхождане с количката навън ние спомагаме за узряването на нервната му система.

Как ще направи в последствие първите си крачки?

Едно от най-големите постижения на бебето е да се научи да ходи. Този голям подвиг на мъничето до голяма степен зависи от нивото на развитие на чувството му за равновесие, тъй като то му позволява да координира всички свои движения с пространството около себе си и да се придвижва в правилната посока. Когато играем с нашето бебче, като го вземем на ръце и го вдигаме и спускаме във въздуха, ние не само му доставяме удоволствие, но е наистина изненадващо колко много му помагаме да развие мозъка си. Когато бебето се роди, мозъкъ т му вече притежава милиони нервни клетки. Тези, които контролират, например функционирането на сърцето или дишането вече са свързани помежду си още преди мъничето да се роди, но има още много нервни клетки, които чакат да бъдат свързани помежду си, за да функционират правилно, а това ще стане като се стимулира мозъкът. Първите три години от живота на детето са ключови за неговото неврологично, двигателно, когнитивно и емоционално развитие. Това, което мъникът преживее през тези три години ще предопредели до голяма степен какъв ще бъде той, когато порасне. Ако в този период ние стимулираме ефективно неговото умение да комуникира, да ходи и да контролира тялото си, ще създадем желание у него да изследва онова, което го заобикаля и ще изградим позитивни и устойчиви емоционални основи.

Да спомогнем за доброто развитие на чувството за равновесие

Игрите, които правят така, че бебето да губи устойчивост, всъщност са един чудесен стимул за мозъка му. Те му по магат да отгатне какво ще се случи после, бебето запомня, без да си дава сметка, песничките, които го съпътстват в игрите с мама и татко и в действителност правят мъничето едно активно и жизнено дете, което е интелектуално подготвено, за да продължи със следващите етапи от развитието си, като говоренето, например.

 Бебешките люлки са много подходящи за стимулиране на равновесието на мъничето и знаейки колко много се забавляват децата, когато се люлеят, то това ще бъде най-приятното за бебчето упражнение. Вашето мъниче е още малко да се люлее на люлките в градинките, затова пък има бебешки люлки, които са малки и много подходящи за дома.

 Ако имате и люлеещ се стол у дома, то когато го вземете на ръце и се люлеете в него, ще доставите голямо блаженство на бебчо.  „На конче” на гърба на татко е друга игра, която със сигурност ще се хареса много на мъничето, но не забравяйте, че и вие трябва да го придържате докато „язди” тати.

 Вземете бебето на ръце и го вдигайте и спускайте във въздуха, навеждайте го напред, играйте на „самолетче”, хванете го през кръста и го завъртете леко в кръг – мъничето ще е на седмото небе, а вие ще му помагате да развива мозъка си.

 Когато бебчето започне да се задържа за по-дълго време в седнало положение, можете да го сложите да седне и да подредите покрай него интересни играчки. Бебето ще подобри чувството си за равновесие като се навежда към тях, за да ги вземе. Не забравяйте да подредите възглавници покрай него, за да не се удари.

 Към деветия месец, когато бебето започне да се изправя самичко на крака, обикновено мама се замисля дали не са му необходими вече обувки. Истината е, обаче, че е още рано за обувките, тъй като бебето подобрява развитието на равновесието си именно усещайки материята на повърхностите, върху които стъпва.

Всички тези занимания с бебчето имат и още една изключително важна функция – за засилят ефективната връзка на родителите с него и бебето да почувства емоционална стабилност.

Гимнастика за бебчето

Присядане с помощ за една ръка и фиксирани колене Поставете бебето легнало по гръб. С едната ръка фиксирайте коленете. Хванете с дясната си ръка лявата ръка на бебето и внимателно го повдигнете до седнало положение и след това бавно го отпуснете до изходната позиция. Същото се повтаря и с другата ръка. Ако бебето резистира на упражнението, не бива да продължавате. Можете да опитате отново след няколко дни. Упражнeнието е подходящо за деца над 5-месечна възраст.

Навеждане с фиксиран таз /подходящо за бебета над 5-6 месеца/

Застанете максимално близо до плота, на който ще изпълнявате упражнението. Поставете бебето право, облегнато с гръб на вас. С лявана си ръка фиксирайте неподвижно таза на бебето към вашето тяло. С другата си ръка му помогнете да се наведе на около 90˚. Когато бебето свикне с упражнението  се препоръчва да го стимулирате да се навежда само без помощ. За целта е достатъчно да поставите близо до крачетата му ярка играчка, която то ще поиска да вземе.

Мост /подходящо за деца над 5-6 месеца/

Това упражнение можете да започнете, когато и вие и бебето вече имате известен опит с гореизброените упражнения. Поставете бебето легнало по гръб. С дясната си ръка хванете крачетата на бебето при глезените. Най-добре е да ги обхванете с палеца и третия пръст, а показалецът ви да е между глезените (така няма риск да ги изпуснете). Пъхнете лявата си ръка под кръста на бебето и бавно, много внимателно повдигайте тялото му нагоре, докато се извие като дъга и се опира само на стъпалата, които вие сте фиксирали към плота и главата.

Внимание!!! Ако бебето не желае да участва в упражнението и резистира на опитите да постигнете извиване на дъга, трябва да преустановите упражнението.

Количка

Можете да започнете упражнението, когато бебето е усвоило всички гореизложени. Поставете бебето легнало по корем. Поставете лявата си ръка под гръдния кош на бебето и повдигнете горната част на тялото до степен да се опира на дланите си. С дясната си ръка обхването глезените на бебето и го повдигнете до хоризонтално положение. Махнете лявата си ръка и оставете бебето само да поддържа позата. След като стане достатъчно стабилно се препоръчва да поставите пред него ярка играчка, за да го стимулира да се придвижи до нея на ръце.

Препоръки за бесопасност

С израстването на бебето и увеличаване на двигателните му умения е наложително да вземете допълнителни мерки за осигуряване на неговата безопасност:

  • Когато преобличате бебето или му правите тоалет, винаги го придържайте с едната си ръка.
  • При пътуване в кола винаги го поставяйте в столче и проверявайте дали сте го фиксирали правилно.
  • Ако решетката на леглото се сваля, след като го поставите за сън проверете дали сте я фиксирали.
  • Когато бебето е само в леглото или кошарата, се уверете, че няма играчки с малки детайли, които да погълне. Опасни са и висящи играчки, в които може да се заплете и нарани.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни