►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Обличане на бебето и грижа за бебешките дрехи

Преди да изберете най-красивите на външен вид дрешки за бебето, помислете добре дали те отговарят на трите най-важни за тях характеристики: да са удобни, сигурни и практични.


Обличане на бебето и грижа за бебешките дрехи

Как да обличаме бебчо?

Преди да изберете най-красивите на външен вид дрешки за бебето, помислете добре дали те отговарят на трите най-важни за тях характеристики: да са удобни, сигурни и практични.

Бебчетата нямат нужда от купища дрехи, защото омаляват много бързо. Те имат нужда от малко на брой, но качествени дрехи, които са им по мярка, практични са и им позволяват да се движат свободно.

Освен подходящите дрешки, много важен е и подходът към обличането на мъничето. Това трябва да бъде един приятен момент, в който близостта ви става още по-голяма.

Повечето малки деца изобщо не обичат да се обличат и събличат – никак не е забавно да гледат сериозната ви физиономия и да усещат забързаните ви движения. Да, бебето трябва да се облече бързо, за да не се простуди, но това може да стане и по забавен начин, а не с намръщена физиономия. Много е важно да изберете удобно и спокойно място за преобличане на бебето, за да се чувства приятно. Обстановката около него трябва да е спокойна и да няма суматоха, която да го изнервя допълнително.

Избирането на дрехи за бебето може и да се окаже доста трудно, особено в периодите, когато нито студът, нито жегата надделяват. Променливото време може да ни изиграе лоша шега и мъничето може да настине. Затова, освен доброто закаляване на бебето, е важен и правилният подбор на дрехи, според сезона, периода или просто индивидуално за всеки отделен ден. С тези резки промени в температурата, при които сутрин температурите могат да достигнат 30 градуса, а вечерта – 10, трябва във всеки един момент да сме добре подготвени с подходящите дрехи и обувки за чувствителното бебче.

Зависи от сезона

Пролет и лято

За пролетта и лятото се препоръчват памучни дрешки с къс ръкав или без ръкави, тип „боди”. Шапката трябва да бъде неотлъчно на главата на бебето, дори и когато е на сянка. За съвсем малките бебета най-удобни са дрешките тип „гащеризон”, тоест те не се състоят от две части – блуза и панталон, а последните две са едно цяло – така коремчето и кръстчето на мъничето винаги ще са покрити, те ще придържат по-добре пелената за еднократна употреба и освен това абсорбират по-добре потта.

Есен и зима

За студа отново са подходящи дрешките тип „гащеризон” и грейките „космонавт”. Можете да си набавите и яке и панталон от полар, който също много топли през студените периоди от годината и се понася добре от кожата на бебетата. Ръкавички и шапка трябва да слагате задължително на бебчето, от една страна за да не се простуди и от друга – за да не дразни студът нежните ушички и ръчички.

Материите

Изберете дрехи от естествени материи, най-добре да са памучни, особено що се отнася до бельото на бебето – то трябва да е от 100% памук. Кожата на бебето е много чувствителна, още не е свикнала с различните материи и затова те трябва да бъдат изключително меки. За връхните дрехи също е подходящ памукът, както и дрехите от полар, стига обаче той да не се допира до кожата на бебето. За студените зимни дни можете да облечете на бебето и вълнени дрехи, стига пак те да не се допират до кожата му – подходящи са само за връхни дрехи като жилетки, елечета или якета.

Лесни за обличане

Дрешките за малкото бебе трябва да му бъдат удобни, но също така да бъдат удобни и за нас, за да го обличаме и събличаме бързо и лесно. Подходящи са всякакъв тип бодита и цели гащеризончета, стига те да са с тик-так копчета в зоната на пелените, за да може те да се сменят лесно и бързо. Най-удобни са дрешките, които се закопчават с цип или тик-так копчета.

Често допускани грешки

  • Дори и много да ви харесват панделките и украшенията, забравете ги, защото детето може да се оплете в тях и да се нарани, поради което те не са препоръчителни.
  • Избягвайте дрехите от “космати” материи или мохерните жилетки, защото децата лапат всичко, особено ръкавите си, и може да се нагълтат с косми.
  • Не се лъжете да купувате дрехи, които с а абсолютно точни и дори прилепнали по тялото на малкото дете, защото то ще се чувства неудобно и няма да може да се движи свободно. Няма да изглежда смешно и неестествено, ако дрешките са малко по-голям размер, така само ще осигурите свобода за детето.
  • Избирайте удобни и практични дрехи – тези, които са красиви на външен вид, не винаги са комфортни и удобни.

Бебетата понасят топлината или студа по същия начин както и по-големите деца или възрастните, но те се потят по не толкова ефективен начин, което ги прави по- чувствителни към промените в температурата. Тяхната възможност за терморегулация все още не функционира напълно както трябва през първите два месеца след раждането, защото кожата на бебето е много фина и не може да приспособи организма достатъчно бързо към температурата на средата. Обикновено ръцете и краката на по-голямата част от бебетата са все студени, а това се дължи на факта, че тяхното кръвообращение още не е напълно развито. Ето защо това не винаги означава, че на бебето му е студено. Най-добрият начин да познаем дали на бебето му е студено е като пипнем крачетата, но не стъпалата, а над глезените, ръчичките – между лакътя и рамото или пък вратлето. Загубата на цвят на бузките също може да е знак, че на бебето му е студено. И противно на това, което се смята, бебето не трябва да се наоблича прекалено много, тъй като тялото му може да изгуби способността си да се адаптира на промените в температурите и да се разболява по-лесно, тоест бебето не трябва да се изнежва, а да се калява. Вместо да обличате бебето с една много дебела дреха, по-добре му сложете няколко по-тънки памучни дрешки, защото между тях се образуват пролуки, в които се задържа топлината и бебето няма да чувства студ. Това дава и по-голямо удобство и, ако температурите се покачат, можете да съблечете просто едната от дрешките, без да се налага да го събличате изцяло и без да допускате да се изпоти и да настине. Когато е топло е добре да обличате бебето с дрешки от 100% памук, защото той ще компенсира вариациите в температурата. Ако на бебето му е прекалено топло, главичката му ще се изпоти и то ще се чувства отпаднало и изморено. Когато забележите, че му е станало прекалено топло, можете да го заведете в по-прохладно помещение, да съблечете някоя от дрешките, а присъствието винаги на ветрило в чантата ви ще ви е от голяма помощ, както и на достатъчно вода и други течности, които ще предпазят мъничето от дехидратация.

Грижа за бебешките дрехи

Кожата на новороденото бебе е изключително чувствителна и затова, освен, че трябва да внимаваме с материите на дрехите, трябва да използваме и подходящи препарати за тяхното третиране. Много е важно продуктите, които използваме за изпирането на бебешките дрехи да бъдат специално предназначени за бебета. Те са дерматологично тествани, олекотени, не съдържат силни и вредни химични вещества, нямат прекалено силен аромат. Все пак, за да сме спокойни, можем да изперем първо една дрешка на мъничето с препарата, който сме избрали и да изчакаме дали кожата му няма да реагира зле към него. При наличието на реакция не забавно се обърнете към лекар. Както и при дрехите на възрастните, третирането на бебешките дрешки зависи също и от материята им.

  • По-голямата час т от дрехите за бебета са памучни, те трябва да се сортират внимателно според цвета и степента им на замърсяване.
  • Изпирайте всяка нова дрешка, спалните комплекти, лигавници и изобщо всичко от плат, което купувате, преди да го използвате за бебчето.
  • Перете дрехите на бебето отделно от вашите.
  • Ако се налага изплаквайте по няколко пъти дрехите в пералнята, за да се уверите че препаратът е напълно отмит.
  • Гладете редовно дрехите след като ги изперете поне докато бебето навърши шест месеца – това премахва всички вредни бактерии.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни