►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Къпането на бебето. Каква козметика да ползваме по време и след къпане?

Къпането и изобщо хигиената на бебето спомагат за здравия му растеж и развитие, но имат и облекчаващо и отпускащо въздействие и го карат да се чувства спокойно.


Къпането на бебето. Каква козметика да ползваме по време и след къпане?

Къпането и изобщо хигиената на бебето спомагат за здравия му растеж и развитие, но имат и облекчаващо и отпускащо въздействие и го карат да се чувства спокойно. Бъдете внимателни, защото чистотата е важна. Но не прекалявайте с дезинфекцията на всичко, което заобикаля вашето малко детенце, за да не го накарате да намрази къпането и хигиената завинаги. Към мъничето трябва да подхождате много деликатно по време на къпането. Тук много от вас ще кажат: „..ами внимавам, но въпреки моите усилия, детето ми все още влиза с нежелание в банята или пък с уговорката, че няма да мием главата...” Разбира се, този проблем е много често срещан, особено при по-малките. Просто трябва да установите на какво точно се дължи това. Една от причините може да е, например неприятното чувство, когато влезе вода в ушите. Затова, когато влизате в банята се заредете с памучни тампончета, с които да запушите ушичките на бебчето. Друга често срещана причина е шампоанът, който люти на очите. Всеизвестно е, че бебешкият шампоан трябва да е с ниско Ph, да е много нежен и деликатен и в никакъв случай да не люти на очичките, защото може да ги увреди. Ето защо, на пазара вече навлязоха специализираните детски шампоани, които са дерматологично тествани и е доказано, че не причиняват сълзи. Е, все пак не само на нашите деца им е неприятно да им люти на очите, така че, мили майки, търсете специализирани шампоани, на които пише: без сълзи.

Друго важно нещо, на което трябва да обърнете внимание, са и видовете сапуни, които използвате. Даже се знае, че за новородените не се препоръчва използването на какъвто и да е сапун, защото кожата им е предразположена към силно изсушаване, а сапунът спомага за това. Затова гледайте какво купувате, защото на пазара вече си има специализирани течни сапуни за новородени, които можете да използвате за вашето дете и до 1-2-годишна възраст. Все пак и с тях не прекалявайте, за да не изне- жите кожата на своето бебе. Кожата на бебето до 1 година е толкова нежна и чувствителна, че всички продукти, които ползвате трябва да бъдат дълбокоовлажняващи, например, силноовлажняващ душгел или 2 в 1 шампоан и душгел.

Внимавайте и при избора си на гъбка за баня, даже е по- добре да къпете новороденото само с ръка, а за по-големите –изберете гъбка от много мека и гладка материя, която да не наранява чувствителната детска кожа. За да направим къпането по-забавно е добре да си набавим най-различни гумени играчки, които да си стоят в банята, за да не се налага да ги носим всеки път. Дори има и много интересни гумени книжки, които ще ви послужат добре в банята. Така че има варианти да осигурим игри и по време на къпане. За да предразположите малкото си бебче и то да влиза да се къпе с желание, трябва да превърнете този процес в свой своеобразен ритуал: обувате специалните джапанки във вид на крокодилчета, давате шарените играчки и книжки и започва играта. И не забравяйте, че най-важното е през цялото време да говорите на детето си –казвайте му, например, че сега ще миете крачетата, преди да започнете да го правите и така предварително го подготвяйте и му обяснявайте всяко действие, което ще извършите.

Така след забавленията в банята не забравяйте да подсушите добре бебето и да се погрижите за кожата му. Ако детето ви има значително по-чувствителна кожа, трябва да си набавите дълбокохидратиращ лосион или някакъв вид терапевтичен лосион, който да е изцяло на растителна основа и да е предназначен за проблемна кожа.

Не мислете, че след като малкото ви детенце току-що излиза от банята, то кожата му е достатъчно хидратирана и не пропускайте да го мажете след баня. За малките бебчета е необходим и специален крем против подсичане, тъй като те се подмокрят по-често и са предразположени към появата на зачервявания по кожата.

Помнете, че къпането е едно от най-важните неща за едно бебе, защото по този начин то расте здраво. Освен това е и специален момент за вас и вашето детенце, затвърждава близостта и връзката ви с малкия човек и е един от най-приятните и забавни моменти, прекарани заедно.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни