►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Детето и интернет

Постоянно повтаряме на децата си да не разговарят и да не отварят вратата на непознати. Винаги държим да знаем къде са и с кого са, ограничаваме ги да не гледат много телевизия или пък да не играят всякакви вредни видеоигри. Но често забравяме колко много време детето ни прекарва с мишката в ръка пред компютъра и колко опасно може да се окаже това за него.


Детето и интернет

Да, интернет е най-голямата “библиотека” в света и предлага достъп до всякаква информация. А, дали винаги тази информация е подходяща за нашите деца? Всеки трябва да знае отговора на този въпрос и да е наясно както с ползата от интернет, така и с “рисковете”, които крие той.

Улесненията и предимствата, които ни предоставя интернет пространството

Deteto.info

Голяма част от информацията, която предлага мрежата би била доста полезна за нашето дете. Тя предлага богат набор от образователни ресурси: енциклопедии, речници, дори различни учебни помагала в електронен вариант, новини, различни любопитни факти за света, който ни заобикаля, достъп до библиотеки и още полезни услуги за информирането на децата. А да не говорим колко лесен е достъпа до информацията – за всичко, от което се интересува детето, за да достигне до всяка точка на света, трябва само да натисне един бутон и готово – без дори да се отмества от мястото си.
Обаче до тук с предимствата. Сигурна съм, че няма родител, който да не се притеснява какво точно прави детето му в интернет и дали го ползва правилно. Добре е родителите да са тези, които първи да въведат детето в услугите, които предлага мрежата, но това почти никога не става и затова ви остава алтернативата да седнете заедно с детето и да си поговорите за това. Така че, ако все още не сте запознати с компютъра, трябва своевременно да изкарате един бърз курс за да успеете навреме да проконтролирате “сърфиращото” си из интернет дете (статистиката е доста обезпокояваща – само 28% от родителите от страните от Европейския съюз умеят свободно да ползват интернет мрежата). Можете да седнете заедно с него пред компютъра и да му обясните предимствата и недостатъците, които носи цялата тази информация, а също така ще можете да го питате деликатно за какво точно ползва интернет и кои услуги са му познати. Не се чудете ако не успеете да го изненадате с нещо ново, в повечето случаи детето ще знае много повече от вас. Ами, да, така са днешните деца – много “по-напред с материала”, отколкото си мислим ние. Дори тригодишната ми дъщеря знае какво означава “да свалиш” нещо от интернет и все ми повтаря: Мамо, кога ще ми “свалиш” ново филмче от интернет? Да, първият път, когато го изрече и аз бях изненадана, а вече започнах и да се безпокоя за това какво ли ме чака, когато порасне...

Какви опасности крие интернет за децата и подрастващите

Deteto.info

Ако един възрастен може сам да се защити и е достатъчно разумен за да не се впуска в рисковани запознанства и срещи с непознати в интернет пространството, то децата от своя страна са доста наивни в това отношение и лесно могат да се доверят на някой непознат. А “рисковете” в мрежата са повече, отколкото си мислите:

 • Децата могат да попаднат на интернет страници, забранени за деца – страници, свързани с насилие, наркотици, порнография и каквото още се сетите
 • Интернет улеснява контакта на детето с непознати – в т.нар. ‘чатове’, където може да се разговаря и да се обменя информация с всякакви хора, които изобщо могат да не са това, за което се представят
 • Интернет е среда, в която лесно могат да се открият координати, адреси и телефони на различни хора. Така че предупредете детето да не си дава адреса и телефона никъде в интернет пространството и на никого.
 • Може детето, заради дългия престой в интернет, да намали своите социални контакти до минимум и да започне да води заседнал начин на живот, което е повече от вредно за него

Какво да правим, за да спомогнем за безопасността на детето в интернет

Deteto.info

Можете да започнете с въвеждането на някои прости правила, като например, не го оставяйте да “виси” с часове пред компютъра, ограничете това време, тъй като има опасност от “пристрастяване”, колкото и сериозно да ви звучи тази дума. Това може да стане много сериозен проблем, детето ви може да започне да се държи като “обсебено”, да започне да прекарва цялото си време пред компютъра и в един момент това може да прерасне в пристрастяване, от което детето да не може да се откъсне. Все пак този проблем се среща по-рядко, но от друга страна пък дългото стоене пред компютъра пречи на социализирането на детето, което вече си е доста често срещано последствие от дългото стоене пред монитора.
Какво още можете да направите:

 • обяснете на детето защо не може да си комуникира с непознати в интернет пространството
 • обяснете му защо не трябва да дава каквато и де е лична информация – адреси, телефони и т.н.
 • обяснете на детето колко опасна може да е една среща с някой, с когото се е запознало в интернет
 • кажете му, че не всичко, което вижда и чете в интернет е истина
 • най-добре е да инсталирате специален софтуер, които ще служи за филтър на съдържанието на интернет страниците

Специален софтуер за филтриране на съдържанието в интернет

Deteto.info

На пазара вече има най-различни системи за филтриране на съдържанието, до което имат достъп децата в интернет. Това са различни типове софтуер, които предлагат различни функции и имат за цел да предпазят детето.
Какво представляват тези програми:

 • Списъци с позволени и забранени страници – това са програми, които създават списъци със страници, до които достъпът е позволен и такива, до които е забранен. Обикновено тези списъци са предварително направени и в много случаи не се позволява на родителите да персонализират и да прибавят нови забранени страници. Списъците се актуализират периодично от самия доставчик на софтуера.
 • Блокиране на нежелани страници – това са програми, които се базират на списъци с ключови думи и блокират достъпа до страници, които ги съдържат. Най-често те позволяват на родителите да прибавят нови думи към списъците.
 • Програми, които дават възможност на родителите да следят страниците, посещавани от детето – те позволяват на родителя да разбере коя точно интернет страница е посетило детето, в колко часа е станало това и колко време е продължило.
 • Програми, които блокират влизането на информация в компютъра – например, влизането на информация чрез електронната поща.
 • Програми, които блокират излизащата информация – като телефонния номер, адреса или други лични данни, което не позволява на детето да попълва всякакъв вид анкети или други формуляри за регистрация, които изискват такава информация без да имат правото за това.
 • Програми, които позволяват да се регистрират всички разговори, които води детето в чата или форумите.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни