►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

10-те най-често срещани страхове на бременните


10-те най-често срещани страхове на бременните

Срах от спонтанен аборт

Deteto.info

Това не е толкова обичайно. По-голямата част от бременностите протичат нормално, стига да няма някакви други здравословни проблеми. Ако няма такива, рискът от аборт е по-малко от 20%. За информация – почти всички спонтанни аборти стават през първите седмици на бременността, когато много жени дори още не знаят, че са бременни. След осмата седмица на бременността ръскът от аборт намалява, а възможността жената да претърпи втори спонтанен аборт е много малка – 3%.


Какво всъщност може да предизвика аборт?
В по-голямата част от случаите не се дължи на лош навик от страна на жената. Обикновено спонтанните аборти се дължат на генетично увредени бременности. Разбира се, за да намалите риска от аборт не трябва да пушите, да приемате алкохол и трябва да намалите до минимум консумацията на кофеин.

Гаденето и виенето на свят сутрин ми пречат да се храня и ме е страх да не би да не достигат достатъчно хранителни вещества до бебето

Deteto.info

Бебето извлича всичко, което му е необходимо, от тялото на майката, приемайки всички нужни хранителни вещества от храната, с която се храни тя, дори и ако тя няколко дни се храни само със солени бисквити и сокове.
По принцип гаденето и повръщането са нормални за бременността и не са мотив за безпокойство, стига обаче да не сте стигнали до крайността да не можете да хапнете нито залък. Ако смятате, че сте дехидратирана, е добре да се консултирате с лекар.
Още в самото начало на бременността трябва да свикнете да хапвате често, но по малко отколкото да се храните два или три пъти дневно, обилно. Обикновено гаденето се появява, когато стомахът е празен, но пък обилното наяждане също не помага, даже може да увеличи неприятното чувство.

Ядох вредни храни и пих алкохол, това ще навреди ли на здравето на бебето

Deteto.info

В днешно време жените са подложени на голям натиск какво трябва и каво не трябва да правят през бременността си. Със сигурност трябва да внимавате с какво се храните, обаче да сте обсебени от това и все да сте под напрежение дали не сте сгрешили, няма да ви подейства особено добре. Вашият лекар ще ви каже какво трябва да избягвате и какво да консумирате. Колкото до алкохола, две мнения няма, той е много вреден за плода, може да предизвика редица усложнения и затова трябва да преустановите неговата консумация.

Ами, ако бебето се роди с дефект или някакъв здравословен проблем

Deteto.info

Както всяка бъдеща майка, така и вашият дъх ще секва на всеки преглед, защото ще се безпокоите дали ултразвукът ще покаже, че с вашето мъниче всичко е наред и бременността ви се развива нормално. Като цяло възможността бебето да има дефект е 4%. Най-добрият начин да защитите бебето, е да приемате редовно фолиева киселина през първите три месеца на бременността, а ако планирате да забременеете – преди това да е станало (вашият лекар ще ви даде най-точни напътствия какво точно трябва да приемате и как да се пазите). Най-важното е да не пропускате прегледите всеки месец през бременността си, ако през цялото време на видеозона се е виждало, че бебето се развива нормално, то в деветия месец можете да сте спокойни и да следите само за нормалното движение на бебето – това е показател, че всичко е наред. 

 Страх ме е от преждевременно раждане

Страх ме е от преждевременно раждане

Deteto.info

Нормално е да се притеснявате дали няма да родите преди 37-та седмица. Напоследък броя на преждевременните раждания е нараснал значително. По-голямата част от преждевременно родените бебета се раждат между 34-та и 36-та седмица на бременността, когато възможните проблеми няма да доведат до усложнения или риск за бебето или пък дори може изобщо да няма никакъв проблем. Ако преждевременно роденото бебе тежи между 1000 и 1500 грама, то почти няма риск за неговото здраве. Също така това, че бебето е родено преждевременно не предполага усложнения в неговото развитие и растеж, просто грижите за него през първите месеци са много, за да достигне то оптималното тегло, да се стабилизира налъно състоянието му. Така или иначе, за да не увеличите риска от преждевременно раждане, от вас се изисква да не пиете алкохол, да не пушите, да ходите редовно на прегледи, да пиете фолиева киселина и изобщо да спазвате всички препоръки на лекаря.

Никога няма да успея да сваля всичките тези килограми

Deteto.info

Въпреки че всички казват, че най-доброто състояние, в което може да се намира една жена, е именно бременността, то ние жените все ще намерим за какво да се безпокоим и един от страховете е дали изобщо ще можем да възвърнем формата си след като родим.
Колкото и да ни се иска обаче, не можем да започнем с физиеското натоварване веднага след като родим, все пак тялото ни е изтощено от бременността и раждането и трябва да му дадем малко почивка. Косултирайте се с вашия лекар. Истината е, че според статистиките, около 20% от жените не успяват да свалят качените през бременността килограми. За килограмите си трябва да се замислим още докато сме бременни, лекарят ще ни даде насоки как да се храним балансирано и здравословно, за да не качим прекалено много килограми, защото това няма да е полезно нито за нас, нито за бебето. Ако допуснете да напълнеете прекалено много през бременността, то после свалянето на тези килограми ще е много по-трудно. Специалистите казват, че след като родите, кърменето също ще ви помогне да отслабнете. Вашият лекар ще ви каже кога можете да започнете да правите упражнения и по-големи физически натоварвания. След бременността и раждането вашият организъм не е подходящ в никакъв случай за гладни диети и каквито и да е други изтощителни хранителни режими.

Страх ме е да не се разболея докато съм бременна

Deteto.info

Има няколко болести, свързани с бременността като прееклампсията или гестационния диабет.
Прееклампсията се изразява във високо кръвно налягане, отоци по лицето, ръцете и краката, рязко качване на теглото, силно главоболие. Като цяло се появява при малък процент бременности – между 5 и 15%. По-често се среща при първескините, при жени под осемнадесет години или над тридесет и пет или при многоплодни бременности. Причините за появата на прееклампсия не са изяснени, има много недоказани теории, според които се дължи на генетични, автоимунни или хранителни фактори. Но, и да сте към някоя от рисковите групи, вашият лекар ще установи това и съответно ще следи за вашето състояние от самото начало. Уведомете вашия лекари и при най-малкото съмнение: замъглен поглед, непрекъснато подуване на ръцете и лицето, рязко качване на килограми, силно главоболие, виене на свят, болки в корема.
Гестационният диабет се среща при 2 до 4% от бременните. Това е временно състояние, което рядко проявява симптоми или ако прояви, те са толкова слаби, че трудно могат да се установят. Тази болест се диагностицира на рутинните прегледи всеки месец, в периода между 24-та и 28-та седмица на бременността. В рисковата група са жени над 25 години, страдащи от затлъстяване или с предшественици в семейството, при които също се е проявила тази болест. За наличието на гестационен диабет отново ще ви уведоми вашият лекар, който ще ви препоръча и специален режим на хранене и ще ви даде още важни напътствия.

Раждането ще бъде ли много болезнено

Deteto.info

Ако през първата половина на бременността си почти нямате време да мислите за самото раждане, защото си имате достатъчно други главоболия, а и защото все обикаляте из магазините да купувате разни неща за бебето, то през последните месеци ще се появи и притеснението от раждането. И изплуват въпросите: “Ще ме боли ли много?”, “Колко врме ще продължи раждането?”, “Какво ще се случи?”.
Първо – за да протече добре раждането ще се наложи да се успокоите и да спрете да се безпокоите, второ – нормално е човек да го е страх от непознатото, ако ви е за първи път, но след като другите жени могат, значи и вие можете.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни