►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Приготви се! Идва твоето по-малко братче или сестриче!

Не е много лесно изведнъж да се превърнеш в най-голямото дете в семейството, тоест да станеш кака или батко. Голямото ви дете има време да свикне от момента, в който осъзнае, че сте бременна до момента, когато бебето си дойде у дома. Има шанс вашият малчуган да приеме добре новия член на семейството, ако спазите следващите няколко препоръки.


Приготви се! Идва твоето по-малко братче или сестриче!

Подходящият момент да му кажете

Deteto.info

За бременността си не можете да съобщите на едно дете по същия начин, както ще го съобщите на семейството си или на приятелите си. Трябва да намерите подходящия момент да го направите, а и много зависи от възрастта на детето. В действителност концепцията за време е трудно разбираема за едно малко дете, поради което е безсмислено да съобщавате за идването на бебето твърде рано. Можете да направите асоциация с някакво предстоящо събитие или празник, например можете да кажете на детето, че бебчето ще се появи след Коледа или пък, когато дойде лятото. Препоръчително е обаче да не отлагате прекалено дълго съобщаването на детето, за да има време да реагира и да го асимилира. Защото после, особено ако детето ви е по-чувствително, може да започне да изпитва тъга и да бъде разочаровано, ако изведнъж започнат да му се изсипват промените една след друга, а те след идването на бебето ще са ви ежедневие.

Подходящите думи

Deteto.info

Начинът и думите, с които ще съобщите на детето за идването на бебето зависят много от неговата възраст и нивото му на развитие. Изберете момент, в който детето ви е спокойно и му обяснете нещата по най-простия възможен начин. Бременността е малко абстрактно понятие за малчуганите и за тях едно бебе, което расте в корема на мама няма много общо с „истинско” бебе. Говорете за бебето като за човек, който наистина съществува, за когото ще се грижите заедно, който ще бъде другарче в игрите и във всичко друго.

Събудете любопитството му

Deteto.info

С подходящите истории, които ще разказвате на детето си, ще успеете да привлечете вниманието му към идването на новороденото вкъщи. Като цяло децата, когато са малки, не изпитват големи затруднения да разбират нещата, ако ги свързват с истинската реалност, на тях им е трудно да разберат абстрактните неща. Ако и други негови близки приятелчета вече имат по-малки братя и сестри или пък им предстои да имат, говорете с детето за това и му дайте пример с тях. Запознайте малчугана с някое бебенце на ваши познати, това може също да му бъде от полза. Нека малчуганът разбере колко грижа иска едно такова малко човече, за да оправдаете това, че след появата на бебето вниманието ви ще е заето в по-голямата част с него и това не зависи от вас.

Избегнете чувството, че е изоставено

Deteto.info

Всяко дете реагира по различен начин, когато му кажат, че ще има братче или сестриче. Може детето да остане доволно или пък да остане напълно безразлично. Не се безпокойте прекалено много за това, детето ви има нужда от време, за да асимилира добре онова, което ще се случи. От друга страна на вашия малчуган ще му се наложи доста бързо да разбере, че оттук нататък животът на цялото семейство ще бъде обвързан с бебето, щом види мама и татко да подготвят стаята му още преди да се е появило. Тогава е много възможно детето ви да се почувства държано настрана или изоставено. И това чувство ще се задълбочи, когато се появи бебето. Затова е много важно да успокоите детето и да му обясните кои всъщност ще са промените в семейството, тоест че промяната ще е в това, че ще има нов член на семейството, за когото ще се грижите всички и няма никой да бъде нито изоставен, нито забравен.

Предотвратете ревността

Deteto.info

Вашето дете много бързо ще разбере, че вече няма да бъде центъра на вниманието, че ще имате по-малко време за него и, че трябва да ви „дели” с бебето. Тогава може и да започне да изпитва ревност към „натрапника”, който му „краде” мама. Успокойте детето, че това не може да стане, че го обичате както преди, а не по-малко и не пропускайте всеки удобен случай да прекарвате време, отделено само за него. Много е възможно детето да започне да се „прави на бебе” (да плаче, да лази, да иска биберона на бебето, да говори на „бебешки”), защото ще си мисли, че ако е така, ще му обръщате повече внимание. Обяснете на детето, че новата му роля е много важна, че вече е голямо и е батко или кака на малкото бебче и трябва да бъде гордо от това.

Успокойте притесненията му

Deteto.info

Ако му е трудно да асимилира какво означава да има бебе, което расте в корема ти, детето ви ще е много любопитно да наблюдава физическите трансформации, които ще претърпите през деветте месеца на бременността. Ако постоянно сте неспокойна, често сте изморена и нямате време за него, все ви е зле и му казвате да стои настрана, то със сигурност детето ще започне да се тревожи, че не го обичате и го отхвърляте заради другото дете. Обяснете на детето това, което се случва с вас, кажете му, че ще има моменти, когато може да не ви е добре, но то трябва да е до вас, за да ви подкрепя. В този момент повече от всякога трябва да му обърнете специално внимание, за да не остане с грешно впечатление.

Включете и детето ви в приготовленията

Deteto.info

Ако възнамерявате да промените изцяло обстановката в дома ви или поне тази в детската стая и за целта детето трябва да преотстъпи малкото си креватче на бебето, направете го преди да се роди бебето, за да не си помисли, че бебето му „краде” леглото. Звучи смешно, но си нямате на идея колко са мнителни малчуганите. По-скоро можете да представите нещата по друг начин – детето вече е пораснало много голямо и няма повече да спи на бебешко легло, а на легло за големи. Освен това можете да включите детето в приготовленията за бебето, например оставете детето да украси стаята на бебето или да подреди играчките и принадлежностите му.

Дано тези съвети ви помогнат да адаптирате своя мъник към новата му роля на по-голямото дете в семейството.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни