►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Кърменето на обществено място-лесно, удобно, приятно

С настъпването на топлите дни се увеличава значително и времето, което прекарваме навън. Ако имаме малко или по-голямо кърмаче, то обикновено ни придружава навсякъде. И, нормално, огладнява на обичайните за възрастта му интервали. Какво да правим, когато кърмачето огладнее, а ние сме далеч от дома и нямаме възможност да се приберем достатъчно бързо? Може ли да го накърмим, където и да се намираме, без притеснения?

Милена Николова
Милена Николова

Ла Лече Лига помощник по кърмене

Вижте всички статии на Милена Николова

Кърменето на обществено място-лесно, удобно, приятно

Общественото отношение към кърменето навън у нас е смесено. Все още то се възприема като дейност по-скоро интимна, подходяща за извършване в уединението на дома. Въпреки сексуалната революция или именно поради нея, кърмещата навън жена нерядко може да срещне погледи, изпълнени с недоумение или укор. А всъщност тя излага на показ много по-малко от гръдта си, отколкото може да се види съвсем свободно по реклами, корици на списания и дори по страниците на ежедневниците.

Въпреки това все повече майки намират за нормално и естествено да предложат гърда на огладнялото си бебе на публично място и кърмят своите деца в паркове и градинки, в ресторанти и на летища, в банката, в метрото и изобщо нaвсякъде, където ходят извън дома си. Кърменето навън може да бъде и съвсем дискретно – на по-закътана пейка в парка, заобиколена от приятелки, никой няма и да разбере, че кърмите. Можете да носите и удобни за кърмене дрехи – с цип, с копчета, с голямо деколте или с възможност да се раздели платът и да се извади дискретно гърдата, без да се повдига блузата. Има и специални сутиени за кърмене, които позволяват лесно изваждане и прибиране на гърдата. Ако се притеснявате каква част от тялото ви е открита, когато кърмите навън, може да потренирате пред огледалото у дома и сама да се уверите, че всъщност се вижда много по-малко, отколкото предполагате. Някои майки избират да накърмят бебето си навън, но на достатъчно уединено място – например в автомобила си или в автомобила на приятел, в стаите за преповиване и почивка в моловете, на пейка в парка, но и на алея с по-малко пешеходци и седнали с гръб към минувачите, в съблекалните в големите магазини, в сепарето на заведение. Обикновено самото засукване на бебето е по-деликатният момент, когато то може да се върти, да хваща и пуска гърдата и тогава да се вижда по-голяма част от тялото ви. Когато бебето засуче добре и се успокои на гърдата, може и никой да не се досети какво точно правите. Може да посетите и среща на Ла Лече Лига, където вероятно ще се чувствате комфортно да накърмите бебето си в кафене, детски клуб или в парка в компанията на още дузина жени, кърмещи своите деца по същото време и на същото място. Освен това събитията на Ла Лече Лига са подходящо място да обмените опит с други кърмещи жени, да си поговорите за притесненията си да кърмите на публични места или пред други хора и да обсъдите откъде възникват тези притеснения.

Освен специалните дрехи за кърмачки с по-лесно откопчаване или подходяща кройка, някои майки избират да се снабдят и с покривала за кърмене. Това може да е памучна пелена, леко одеалце или действително специално кърмаческо покривало, подобно на престилка, което майката премята през врата си и покрива предната част на торса си, а сучещото бебе остава под покривалото. Това може и да е добра идея, ако се притеснявате да покажете незначителна част от плътта си, и все пак тези покривала неизменно будят любопитство и често играят роля на плакат, на който пише: “В момента кърмя бебето си!” Може да наметнете леко одеалцето или специалното покривало в началото на засукването, когато бебето не се е позиционирало на гърдата добре, все още се намества и по-голяма част от вас може да остане пред погледите на минувачите. Когато бебето засуче, може да махнете покривалото. Някои жени се притесняват да кърмят не само навън, но и у дома, пред хора от близкото си обкръжение като свекър, баща и други роднини и близки приятели мъже. В този случай майката може да се премести в друга стая с по-малко компания около себе си или да помоли хората, от които се смущава, да излязат за малко. В идеалния вариант, майката е добре да си осигури подкрепата за кърмене на хората от най-близкото си обкръжение и да разчита на тяхното насърчение да храни детето си на поискване и по най-естествения и за майката, и за бебето начин.

Какъвто и метод да изберете да кърмите детето си навън, важно е да знаете, че кърменето е естественото хранене на бебето, а да задоволи нуждите на бебето си е приоритет на всяка майка. Кърмените бебета могат да настояват да бъдат хранени навън на същото основание, както и бебетата, които се хранят с шише или възрастните, които хапват по един бърз сандвич на крак. Кърменето навън е просто акт на хранене на бебето ви.
И накрая, но не по важност, много поддръжници на кърменето призовават жените, които кърмят навън, да не се стараят да го правят твърде дискретно. Те смятат, че колкото по-често се срещат майки, които кърмят децата си на обществени места, толкова повече кърменето ще се превръща в обичайна гледка от ежедневието ни. Помислете само – когато кърмите своето бебе навън, може да дадете кураж и увереност на някоя бъдеща майка и тя да прави като вас и да й помогнете да преодолее смущението си. Ла Лече Лига окуражава майките да се чувстват комфортно с кърменето на бебетата си, независимо дали ще изберат да го правят само у дома, или и на публични места, повече или по-малко дискретно. Кърменето е важна част от връзката майка-бебе.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни