►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Едновременно кърмене на близнаци

Как да „жонглираме“ с две бебета на гърдите?

Мария Нориега - Бона Кабиби
Мария Нориега - Бона Кабиби

Майка на близнаци, със стаж като журналист и преводач. Дълго кърмените й дъщерички Джордана и Мария Луиза са 4-годишни. Освен на тях тя посвещава времето си и на правенето на блога "За близнаците" и се обучава за лидер към Ла Лече Лига

Вижте всички статии на Мария Нориега - Бона Кабиби

Едновременно кърмене на близнаци

Как се кърмят близнаци едновременно е един от въпросите, който вълнува най-много майките на две (или повече) бебета, още преди раждането. И изниква, с още по-голяма сила, когато най-сетне прегърнете дългоочакваните си мъничета и ги поставите за пръв път на гърдата. Първите дни на кърменето са тези, в които и майката, и бебето откриват и се учат на този, иначе така естествен, процес. Когато бебетата са две и толкова мънички и крехки, може да ви се стори почти невъзможна мисия да ги наместите едновременно на гърдите. Мислите си, че имате нужда от куп помощници, които да ви подават и да поемат бебетата, да ги оригват или наместват, че ще ви трябват поне още две ръце и никога няма да се научите да „жонглирате“ с близнаците.


Всъщност повечето майки, които са кърмили успешно близнаци, са се чувствали точно като вас в тези първи моменти. Малцина са тези, които успяват да хранят бебенцата си едновременно още в родилния дом или в първите дни след изписването. Много майки предпочитат да кърмят близнаците си поотделно в дните след раждането, защото така могат да предлагат гърдата легнали или в друга удобна и щадяща поза (евентуално след цезарово сечение) и да се запознаят с индивидуалните особености на всяко бебе. Когато, обаче кърменето потръгне и поне едното бебе започне да суче без проблем, ще бъде безспорно улеснение да храните близнаците си заедно. Така ще пестите време, може да се опитате да синхронизирате храненията, а и гърдите ви ще получат още по-добра стимулация за производството на мляко. Освен това при едновременното кърмене, ако едното близначе суче по-вяло или по-слабо, а другото по-добре, то ще стимулира по-лесното потичане на млякото и за братчето или сестричето си. Когато се почувствате готови за едновременно кърмене просто помолете някой да ви помогне с настаняването на бебетата при първите опити – ще видите, че много скоро ще се справяте и съвсем сами!
А сега от теорията, към практиката! Как точно става поставането на две бебета на гърдата без помощ?

Възглавници, възглавници, възглавници

Deteto.info

Има специални възглавници за кърмене на близнаци, но не е задължително да купувате такава още преди раждането. Най-разпространените възглавници за кърмене на близнаци се поставят в скута на майката и осигуряват голяма равна и стабилна повърхност, на която да поставите бебетата. Те са наистина много удобни, но само за така наречената „футболна поза”, а не се знае дали тя ще бъде предпочитаната за вас и вашите бебета. Като начало подберете обикновени възглавници и бъдете готови да се заобиколите дори с 5 (да, пет!) от тях за едновременното кърмене на близнаци. Една или две ще подпират удобно гърба ви, на две ще настаните бебетата в скута си или ще подпирате ръцете си, и поне една или две ще ви служат за наместване на бебетата до вас, когато не ги кърмите или за допълнително повдигане. Много е важно когато кърмите близнаците си и вие самата да се чувствате комфортно, да може да се облегнете или да подпрете гърба си изправен и да повдигнете бебетата до височината на гърдите си, без да се навеждате към тях или да ги придържате постоянно с ръце в желаната поза. При най-малко 8 хранения в денонощието в първите седмици, изкривения гръб или натоварените ръце може да превърнат кърменето в почти неприятно за вас преживяване, а то не трябва да е такова.
След като сте се заобиколили с достатъчно количество възглавници, е време да откриете и най-удобната за вас поза. Седнете удобно, евентуално с възглавница зад гърба, поставете бебенцата на две възглавници до вас и пригответе две възглавници в скута или под ръцете си.  Вече сте готови, за да опитате няколко от най-известните пози за кърмене на близнаци:

Двойната “футболна” поза

Deteto.info

Двойната “футболна” поза е, може би, една от най-използваните за кърмене на близнаци и особено подходяща при по-изразен бюст. Тя е много удобна и след цезарово сечение, защото ще щади мястото на белега. При нея главичките на бебенцата са пред майката, а телцата им минават отстрани на тялото й като са обърнати към него. Хубавото при тази поза е, че на практика и двете ви ръце могат да останат свободни, за да контролирате добре и евентуално да коригирате лесно, засукването на бебетата. За да настаните лесно мъничетата, седнете на удобно за вас място (спалня или диван), облегнете се, сложете две възглавници в скута си и поставете близначетата от двете си страни. При тази поза е удобно да седнете и почти по турски, защото така ще повдигнете допълнително бебетата и ще ги контролирате и с движенията на бедрата си. След това просто вземете едното бебе и го поставете на гърдата, а когато засуче добре, поставете и другото. Много майки предпочитат първо да настанят близначето, което засуква по-добре, за да имат възможност след това да обърнат повече внимание на братчето или сестричето му. Важно е да повдигнете двете си кърмачета до височината на гърдите, ако трябва и с помощта на допълнителна опора, за да не се навеждате или изгърбвате към тях или да ги придържате постоянно. Когато настаните бебетата добре, ръцете ви ще са, на практика, свободни, и щом едното от тях се нахрани може да го повдигнете, за да се оригне, да го поставите на възглавницата близо до вас или просто да го погушкате, докато другото бебе приключи с кърменето.

Позата “двойна люлка”

Deteto.info

Често майките с по-малък бюст споделят, че се чувстват по-комфортно именно с тази поза. При нея бебетата са разположени отпред върху майката и на практика лежат в сгъвките на ръцете й. Тя е известна и като “V”-поза, защото  телцата  на двете кърмачета образуват  формата на тази буква. За да настаните бебетата, седнете удобно с подпора зад гърба, полуизправена или дори полулегнала и пригответе възглавница за под всяка ръка от двете страни. Може да поставите бебетата направо върху възглавниците до вас. Леко поемете едното бебе с цялата ръка и го наместете  в сгъвката й като го приближите към гърдата. След това поемете по същия начин и другото бебе. В началото бебенцата са много лекички и подобно настаняване въобще не е трудно. Възглавниците ще подпират ръцете ви отдолу, за да не придържате с ръцете тежестта на бебетата. Макар че при тази поза двете ви ръце не остават съвсем свободни, все пак може да контролирате прекрасно бебенцата с ръката, върху която са легнали – да ги движите нагоре и надолу или дори да ги преместите настрани.

“Успоредна” поза за кърмене на близнаци

Deteto.info

Както подсказва и самото име, при нея телцата на бебетата са разположени успоредно едно на друго и на тялото на майката. Седнете удобно и поставете една възглавница в скута си и още една, за да подпира ръката ви под лакътя. Бебетата пак са от двете ви страни. Настанете едното бебе върху възглавницата в класическата поза “люлка”, като го придържате с ръката, която сте подпрели с другата възглавница. Телцето на бебето ще минава пред вашето тяло, с коремче обърнато към вас. Със свободната ръка поставете и второто бебе на гърдата, като главичката му е при крачетата на първото, а тялото успоредно на неговото и го придържайте отвън. Евентуално може да изместите второто бебе върху възглавница във ”футболната” поза, тогава краченцата му ще минават отстрани на вашето тяло

“Кръстосана” поза за кърмене на близнаци

Deteto.info

При нея бебенцата са поставени върху възглавница или възглавници, пред вас, като крачетата им сочат напред, с всяка ръка придържате едно бебе, а крачетата им са кръстосани. Почти  наобратно на “футболната” поза – вземете бебетата по описания ред и ги поставете с крачетата наобратно.

И още няколко съвета

Deteto.info
  • Експериментирайте

Не се страхувайте да опитвате нови начини за едновременно поставяне на гърдата, докато не откриете най-удобния за вас и бебетата начин за кърмене. Посочените пози са най-често използваните, но не и единствените! Всяко бебе и всяка майка са индивидуални и вие знаете и усещате най-добре вашите и на бебетата, потребности. А когато близнаците ви пораснат ще ги кърмите и в най-невероятни съчетания!

  • Мини кът за майката

Не забравяйте да помислите и за себе си докато кърмите. Поставете наблизо шише с вода и дори нещо за хапване. Много майки на близнаци споделят, че ги връхлита силна жажда или дори глад, докато кърмят бебетата си и е особено удобно всичко да ви е наблизо.

  • Сменяйте гърдите

Когато най-сетне откриете най-удобната поза за едновременно кърмене, не забравяйте да продължавате да редувате гърдите за всяко бебе. Така ще стимулирате еднакво производството на кърма и бебенцата ви ще гледат под различен ъгъл при кърменето. Може да предлагате различна гърда на всяко кърмене или да редувате гърдите всеки ден. А ако накое от мъничетата ви има предпочитания към точно определена гърда, просто сменете позата, вече имате голям избор!


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни