►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Краят на кърменето


Краят на кърменето

Кога трябва да спра да кърмя

Deteto.info

UNICEF препоръчва да се кърми, заедно с приемането и на други храни до двегодишна възраст. Ваше е решението до кога да кърмите. Препоръките за кърмене в комбинация и с други храни е от медицинска гледна точка, но има още много фактори, които трябва да се вземат предвид.
Как да спрете?
Има две основни норми за отбиването на бебето:
1. „Не предлагаш, не отказваш” – на бебето не се предлага гърдата на мама докато не поиска самичко да суче, но ако поикса е по-добре да му се даде.
2. „Даване на нещо по-добро” – това е трудната част.

Колко време продължава отбиването на бебето

Deteto.info

В действителност отбиването на бебето започва с първото нещо, различно от кърма, което му дадете – пюрета, каши и т.н. От тук нататък честотата на кърменията и количеството на кърмата започва да намалява. Ако се оставите на естествения ход на нещата, това означава, че вероятно отбиването ще трае от навършване на две годинки до към три годинки, въпреки, че варира доста. Ако обаче поемете нещата в свои ръце, то продължителността на отбиването на бебето ще зависи от вашия ритъм. Колкото повече бързате, толкова по-често вашето бебче ще плаче и ще недоволства.

Препоръчително ли е да започна да прекарвам по-малко време с бебето, за да го отбия

Deteto.info

Зависи от целта: искате да отбиете бебето по-бързо или просто искате то да не се измъчва . Ако, например трябва да заминете за някъде за дълго време или пък се готвите да тръгвате на работа, отбиването трябва да стане веднага и окончателно, но всички ще са недоволни и ще страдат. За да се избегне това трябва да прекарвате много време с мъничето, колкото се може повече. Но пък от друга страна, колкото повече време прекарвате с бебчо, докато се опитвате да го отбиете, толкова повече възможности ще има то за да поиска да суче.

Когато бебето поиска да суче, да му предложа ли друга храна

Deteto.info

Тук не става въпрос за самия глад като такъв, а за една психическа необходимост. Кърменето не е само хранене, а също и нежност, контакт, милувка. От гледна точка на храненето, когато поиска да суче, дайте на бебето чаша мляко. Трудното в случая е как да се превъзмогне онази дълбока връзка, която се постига чрез кърменето, как да продължи този толкова необходим за бебето контакт, как то да продължи да се чувства сигурно и да усеща обичта на мама.

Може ли бебето да се травматизира, ако откажа да го накърмя

Deteto.info

Няма да се травматизира, но това изобщо няма да му се хареса. Съветът да не отказвате да го кърмите е за да избегнете все по-голямата настоятелност на мъничето, защото то вече възприема забраненото като нещо по-интересно.

Какво значи това да премахнете едното кърмене

Deteto.info

Например, ако до сега сте кърмили бебето следобяд, сега вече таткото или някой друг следобяд ще го заведе на разходка в парка и не е сукало – така сте махнали едно кърмене. Това, обаче, не значи, че утре трябва да направите същото нещо. Бебетата сами „махат по едно кърмене”, ако им оставите достатъчно време за други неща. След година и половина, ако решите да продължите да кърмите до тогава, постепенно започва да намалява броя на кърменията, докато накрая започнат да сучат само за да заспят.

По-добре ли е да го храни таткото или някой друг

Deteto.info

Обикновено на мъничето му е все едно кой ще го храни, освен ако не е свикнало много с единия от родителите и вече има предпочитания към него. Добре е детето да свикне да го занимава и татко му, да си играе заедно с него. Едва ли ще се сети за сукане, ако му е интересна играта.

Какво става накрая

Deteto.info

При всички деца е различно. При някои може вече детето да не се е сещало за кърмене 4-5 дни и след това отново да поиска пак. Но обикновено при този случай, до няколко седмици бебето или малкото дете ще бъде отбито.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни