►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Режимът хранене-сън на новороденото

Новородените бебчета имат нужда от време, за да свикнат с живота извън корема на мама. Неговото време преминава в усещания, които то не може да контролира: глад, нужда от ласки, досада, некомфортните зацапани пелени и т.н. В началото всички тези неща, които дразнят бебето се изявяват през различни интервали от време. Що се отнася за глада например, бебето може да го изпита половин час след като се е нахранило, а друг път пък не огладнява четири часа след като се е нахранило. След като минат първите три-четири месеца, по-голямата част от бебетата вече са регулирали режима си. От този момент нататък вече е по-лесно да напаснем режима на бебето с нашия и притесненията ни дали откликваме на всички нужди на мъничето малко по малко изчезват, защото ни става все по-лесно да ги разпознаем.


Режимът хранене-сън на новороденото

Хранене – забравете за часовника

Deteto.info

Докато навърши шест месеца бебето има нужда от енергия много по-често. До тази възраст или поне докато успеете да установите някакъв режим, е добре да кърмите/храните бебето на поискване, тоест по всяко време, когато покаже, че е гладно и да му давате такова количество, каквото то иска, а не указаното в книгите. В началото новороденото може да огладнее по всяко време, независимо дали е ден или нощ.
Ако кърмите, не трябва да се притеснявате за това колко мляко имате – колкото повече суче бебето, толкова повече мляко ще имате. В началото вие трябва да контролирате кога да махнете бебето от гърдата, но след това, като цяло мъничето ще контролира нещата - то ще пуска гърдата, когато не иска повече да суче.
Същото се отнася и за случаите, в които бебето е на изкуствено хранене – в самото начало трябва да му давате биберона винаги, когато поиска и докато го иска. През първите няколко седмици няма да има установен режим на хранене, почти никое новородено не огладнява през три или четири часа като по часовник - този режим се изгражда с времето.

Внимавайте – не винаги става въпрос за глад

Deteto.info

Добре е през първите няколко седмици на бебето да му давате да суче, винаги, когато поиска, но това не означава, че трябва да му давате да суче винаги, когато се разплаче. Новороденото не плаче само когато е гладно, а и когато има нужда от ласки и внимание, когато му е топло или студено, когато пелените са мокри и т.н. Не се тревожете, защото само за няколко дни ще успеете да развиете онази чувствителност към нуждите на бебето, типична за майката, която ще ви помага да разбирате винаги какво точно му е на мъничето.

Какво би могло да ви помогне

Deteto.info
  • През нощта е постарайте да кърмите бебето в една спокойна обстановка, на съвсем бледа светлина и не играйте с него след като се нахрани.
  • Кърмете легнала – ще ви е по-удобно, когато кърмите през нощта. Можете понякога да взимате бебето във вашето легло, но само в началото. Много по безопасно за него е да спи в собственото си креватче.
  • Бебетата, чиито нужди се биват задоволявани ефективно и навреме, развиват едно чувство на доверие. Тоест, ако се изгради това доверие, на три-четири месеца бебето няма да плаче, когато е гладно, а ще изчаква търпеливо, защото ще знае, че със сигурност ще бъде нахранено навреме.
  • По принцип няма как да съобразите режима на бебето с вашите задължения, а по-скоро вие ще сте тези, които ще си нагодите програмата според неговата. Но, ако бебето редовно иска да яде в час, който изобщо не е подходящ и удобен, можете да се опитате да го изместите постепенно - променяйте времето на храненията с пет или десет минути всеки ден.

Сън: различаването на деня и нощта е работа за по-големите

Deteto.info

Общо взето всяко бебе има различни нужди що се отнася до съня. По-голямата част от новородените спят по 16-17 часа в денонощието, но при всяко мъниче е строго индивидуално - то може да е от тези, които обичат да си поспиват дори повече от това, а може и да е от тези, които предпочитат да будуват повече. Бебчетата обикновено се будят на всеки 3-4 часа, обикновено защото са гладни и будуват около 1-2 часа до следващата си дрямка. След като бебето стане на около месец и половина, то постепенно започва да се нагажда според това дали е ден или нощ, малко по малко започва да различава тъмнината и светлината и съответно започва да спи повече през нощта. Обикновено тримесечните бебета, които заспиват бързо и лесно, не спят по осем часа, а най-много по шест през нощта. И на практика се оказва невъзможно при това положение нощният сън да бъде удължен, затова по-добре нагодете и вашия сън според този на бебето, тоест лягайте и вие, когато то заспи, за да можете да си набавите пълноценната почивка. Не бързайте, щом бебчо заспи веднага да започвате да чистите, да готвите и да перете, това можете да правите и докато той будува, стига да не му се изгубвате от погледа.

Внимавайте с продължителния следобеден сън

Deteto.info

Ако бебето спи много през деня, ще ви остава повече време за странични неща, но трябва да имате предвид, че прекалено продължителният следобеден сън на бебето ще попречи на нощния му сън. Затова в случаите, когато следобедната му дрямка се проточи много, ще трябва да направите нещо, което по принцип не е много желателно, ако не се налага – да събудите бебчо. Направете го с много нежно и внимателно, с целувка или пък например, можете да влезете в стаята и да оставите вратата на стаята му отворена, за да чуе бебето естествените шумове у дома и да се събуди самичко. През деня избягвайте да пускате щорите и да дръпвате плътно пердетата, дори и докато мъничето спи, то трябва да прави разлика между светло и тъмно и колкото по-скоро свикне с това, толкова по-бързо ще установи един здравословен режим на хранене и сън.

Какво би могло да ви помогне

Deteto.info
  • Още от самото начало установете специални ритуали (неща, които винаги правите преди да си легне мъничето), когато бебчето си ляга – това ще му помогне да се ориентира и да знае винаги какво следва. Следвайте винаги един и същи ред, например: хранене, смяна на пелените, обличане на пижамата, пускане на музикалната играчка над креватчето, целувка. Бебетата запомнят тези действия, когато те се повтарят ежедневно и, въпреки че все още не го прави съзнателно, то стига до правилното заключение – „Време е за сън!”.
  • Поддържайте подходящата температура в стаята, не прекалявайте с топлината, защото на бебето му е некомфортно не само когато му е студено, но и когато му е прекалено топло и съответно това могат да бъдат и причини то да се буди през нощта. Проветрявайте редовно помещението, където бебето будува и спи.
  • Ако бебчето издава звуци докато спи, изчакайте малко и не бързайте веднага да го взимате на ръце. Тези звуци не винаги показват, че мъничето се събужда или пък, че вече е будно. Просто мъничетата изглеждат много неспокойни, когато преминават през различните фази на съня и особено, когато преминават от фазата на дълбок сън към фазата на лек сън, което се случва горе-долу на всеки 45 минути.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни