►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Защитете бебето си от слънцето

Съществува доста информация по въпроса и, разбира се, и много продукти, които ефективно предпазват деликатната бебешка и детска кожа от UV лъчите. Не трябва обаче да забравяме и благоприятното влияние на слънчевите лъчи. Чрез слънчевите лъчи се образува витамин D, който предпазва детето от рахит. Също така те засилват защитните сили на организма и освен това подобряват и действат благоприятно на някои заболявания на кожата.


Защитете бебето си от слънцето

По-принцип кожата има свои естествени механизми за защита, като например, секрецията на потните жлези и образуването на меланин, благодарение на който се получава естествения й загар. Така, когато слънчевата радиация е по-силна, клетките реагират и се защитават чрез формирането на меланин, който предпазва кожата от слънцето. Тези естествени защитни реакции, въпреки че ги има и при децата, все още не функционират добре до 2 или 3-годишна възраст. Освен това кожата им е по-чувствителна и по-фина от тази на възрастните и затова изгаря по-лесно.

Едно изгаряне, не само че нанася поражения по кожата и причинява болка, но и неговите ефекти се натрупват и в последствие, вече в зряла възраст, могат да станат причина за по-бързото остаряване на кожата или да причинят различни кожни заболявания. От всичко това следва, че защитата на кожата на бебето и детето е безкрайно важна и жизнено необходима и то не само на морския плаж.

Детската кожа трябва винаги да е защитена от вредното влияние на слънчевите лъчи, независимо дали сте в парка, на планина, на плаж или на разходка из града. Трябва да ползвате специални продукти за вашето дете, когато:

 • Излизате на разходка в горещите летни дни и дори и когато е облачно, но се намирате на басейн или на морския плаж.
 • Когато отивате на планина, тъй като риска от слънчеви изгаряния нараства с увеличаване на надморската височина
 • Когато отивате на ски, на морския пясък или във водата (море или басейн), защото снега, пясъка и водата отразяват слънчевите лъчи и така увеличават тяхното вредно влияние върху кожата.

Как да предпазим детето?

Deteto.info

Слънцезащитните продукти съдържат различни филтри, които предпазват детската кожа от слънчевата радиация. Когато купувате слънцепредпазно средство трябва да знаете, че слънцезащитния фактор ни дава представа за това, колко време може детето да седи на слънце, без риск да изгори. Един фактор 30, например, увеличава 30 пъти възможността да се предпазим. Ето защо трябва да го изберем според типа кожа на нашето дете, знаейки, че светлата кожа изгаря по-лесно от тъмната. При всички случаи, ви препоръчваме продукти с висок фактор (25, 35 и т.н.). Освен това е препоръчително да използвате педиатрични продукти, които съдържат биологични филтри като витамини Е и А. Те проникват в кожата и й дават най-добрата защита срещу слънцето. На етикета на даден продукт обикновено пише: “water-resistant” или “water proof”. Става въпрос за един индекс, който показва дали слънцезащитното средство е водоустойчиво – някои продукти не губят действието си 40 минути след като детето е било във водата, а има и такива, които действат 80 и повече минути след намокряне.

Защита според възрастта на детето

Deteto.info

Ако бебето ви е на по-малко от един месец, не трябва да го водите нито на басейн, нито на море. Бебетата са много чувствителни към температурите. Кърмачетата имат много слаб механизъм на адаптация към силната топлина. Затова, когато температурите са много високи трябва да избягвате да го извеждате от вкъщи в най-топлите часове от деня и трябва да го държите в отворено и добре проветрено помещение.
Бебе между 2 и 5-месечна възраст можете да заведете на плажа, но в късните следобедни часове, когато слънчевите лъчи вече не са толкова силни. Облечете го с леки светли дрехи, дръжте го на сянка под чадъра и винаги с шапка или кърпа на главата.
Бебе след 5 или 6-месечна възраст – винаги под чадъра, подходящи леки светли дрехи, шапка.

Нанасяйте подходящ слънцезащитен лосион по цялото тяло на детето и го мажете на всеки два часа или почти веднага след баня или след като се изпоти, особено ако продуктът не е водоустойчив.

Важно е да запомните

Deteto.info
 • скорошни белези и рани не е редно да излагате на слънце
 • използвайте слънцепредпазни продукти дори и в облачни, но горещи дни
 • избягвайте кремове и лосиони, които съдържат спирт, ароматизатори и оцветители
 • давайте много течности на детето, за да не се дехидратира в резултат на обилното изпотяване – предимно вода и плодови сокове
 • не дръжте слънцезащитните лосиони на слънце и не използвайте тези от миналата година
 • след излагане на слънце, е важно да хидратирате много добре кожата на детето със специални дълбоко-хидратиращи продукти
 • ако кожата на вашето дете е много чувствителна и лесно раздразнима, ползвайте лосиони за чувствителна кожа с комплекс от витамини, като е добре там да присъстват витамин Е и провитамин В5; обикновено тези лосиони или кремове успокояват и хидратират чувствителната бебешка кожа

Мерки срещу силните слънчеви лъчи

Deteto.info

Ако сте на място с много горещ и влажен климат, трябва да вземете мерки, за да избегнете слънчев удар, въпреки че много рядко има лоши последствия от него. Когато температурите и влажността на въздуха са силно завишени, центровете на тялото, които регулират телесната температура,  не могат да се справят със силната топлина. А ако е висока влажността, потта не се изпарява и тялото не се охлажда. Симптомите на слънчевия удар са раздразнение, спазми, дехидратация и загуба на соли, чувство на изтощение, а може да се стигне и до замайване.

За да го избегнете спазвайте няколко препоръки

Deteto.info
 • Ако забележите, че детето ви има леко зечервена и суха кожа, веднага го намокрете
 • Стойте на отворени и проветриви места
 • Никога не оставяйте детето само в колата, особено пък ако навън е горещо – през прозорците на колата въздействието на слънчевите лъчи е много по-силно
 • Давайте обилно вода и сокове
 • Избягвайте да излизате от вкъщи в часовете, когато топлината е най-голяма и е над 30 ºC
 • Дръжте бебето с много леки дрехи в горещите дни

Разбира се, че всеки иска да използва лятната си отпуска пълноценно и да се наслади на една незабравима почивка заедно със семейството си. Просто трябва да сте по-предпазливи и да наблюдавате повече вашето дете, а пазете и себе си, тъй като слънчевите лъчи не са безобидни и за вас. След като сте взели всичко необходимо за плажа и сте се заредили с подходящи слънцезащитни и хидратиращи продукти, ви остава само да се насладите на приятните емоции, които ви очакват.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни