►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Да облечем бебето с любов

Така че преди да се хвърлим да купуваме дрешките, трябва да сме напълно наясно с няколко основни неща: бебето се нуждае от удобни дрешки, които имат лесни за обличане ръкави, обличат се лесно и се закопчават и откопчават по възможно най-лесния и бърз начин.


Да облечем бебето с любов

Трябва да сме наясно, че в началото ще ни е трудно да обличаме новороденото бебе, защото е крехко, а и защото и ние тепърва ще се учим и ще свикваме. Така че дрешки с връвчици и панделки или с миниатюрни копченца, които едвам ще успяваме да вкараме в дупчиците, не са ни необходими. Трябва да имаме максимално бърз и удобен достъп до пелените, все пак ще ги сменяме 6-7 пъти дневно. Най-добре дрешките да са с тик-так копчета, цип или ластик и още по-добре ако се закопчават отпред или отдолу.
Бельото на бебчето, като бодита, камизолки или гащички, трябва да са памучни, без обемни ръбове или етикети от вътрешната страна, защото те дразнят кожата на бебето.
Връхните дрехи през зимата трябва да бъдат от памук или вълна, която обаче не отделя косми; през лятото отново всички дрехи на мъничето трябва да бъдат от 100% памук.
И дори и вашето бебче да предстои да се роди през лятото, трябва да си набавите достатъчно памучни дрехи и пижами с дълъг ръкав, както и яке. На новороденото бебе се слага задължително шапка, независимо от сезона.
Когато извеждате бебето навън, задължително трябва да му обувате и терлички, пантофки или специални меки обувчици, защото е известно, че бебетата губят доста топлина именно от крачетата и главичката си.

Обличайте с любов

Deteto.info

По правило мъничетата определено не обичат да се обличат и събличат и да ги клатушкаме непрекъснато наляво-надясно. Затова с времето трябва да направим момента на обличането и събличането приятен за бебето, защото ще се налага да правите това по много пъти на ден. Тези моменти са още една възможност да се заздрави дълбоката емоционална връзка между майката и бебето, подобно на моментите, когато тя го кърми, къпе го или му прави масаж.
Бебетата не обичат да ги пипаме с мокри и студени ръце, така че преди да преобличате мъничето и да сменяте памперса, измийте ръцете си с гореща вода и след това ги подсушете добре.
Не го обличайте с резки движения, колкото и да бързате, обръщайте го плавно и нежно.
Когато го съблечете и почистите, оставете го за няколко секунди голичко и му се порадвайте.
И най-важното – през цялото време не спирайте да говорите нежно на бебето, то наистина обича вашия глас и усмивка.

И дрехата има нужда от грижи

И дрехата има нужда от грижи

Deteto.info

Качеството на дрехата за бебето е от изключителна важност за неговото здраве и комфорт, но пък качеството на дрехата се запазва за много по-дълго време, ако знаем как правилно да се грижим за дрешката.
Както знаем дрехите и спалното бельо на бебето трябва да се изпират преди първото ползване. Препаратът, с който ще ги третираме трябва да е специално предназначен за бебета, да няма натрапчив аромат, да не съдържа оцветители и други вредни вещества.
Дрехите на бебето се перат отделно от нашите. Освен това е добре освен по цвят и материя, да ги сортираме и според степента на замърсяване, все пак неслучайно всяка пералня има различни програми в зависимост от това. В този смисъл е добре да перем бельото на бебето отделно от връхните му дрехи.
Можем да си набавим и препарат за ръчно пране, защото някой дрешки е по-хигиенично да се поддържат по този начин.
Що се отнася до материите, то имайки предвид, че бебешките дрешки са памучни, те обикновено се перат на 30 до 40 градуса, в зависимост от степента на замърсяване и от указанията на етикета, разбира се.
Поне до 6-месечна възраст дрешките на бебето е добре да се гладят, защото така се унищожават всякакви бактерии от тях.
След като се изперат дрехите, проверявайте дали е отмит добре перилният препарат, ако не е, трябва да пуснете допълнително плакнене.
Обикновено дрехите за бебета се оцветяват със специални бои, които са напълно безопасни и не се отделят вредни вещества при прането. Именно затова би било съмнително, ако, въпреки че сте спазили изискванията – подходяща температура и вид на програма, една дреха отпусне боя, то е по-добре да не я обличате на бебето. Затова по принцип е по-добре да избягвате да купувате дрехи на бебето в наситени и ярки цветове.
Ако ще ползвате омекотител, той отново трябва да бъде предназначен за бебешки дрехи, да няма силна миризма и оцветители.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни