►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Учат се чрез имитация

Гледат внимателно всичко, което ние правим, за да го повтарят след това. Благодарение на имитацията нашите малчугани обогатяват речника си, възприемат жестове, с които да изразяват емоциите си и научават нови неща всеки ден. Повтарянето е техният начин да научават нови неща, а ние сме техният модел за подражание.


Учат се чрез имитация

Хората не се раждат научени, а трябва да възприемат толкова много неща докато станат самостоятелни личности. И това става именно чрез наблюдение и имитация. А дребосъците ни имитират повече, отколкото можем да си представим: как се храним с приборите, как даваме целувки, как вършим ежедневните си задължения и дори как изразяваме емоциите си.

Какво копират?

Думи

Deteto.info

Най-много имитират думите, които се отнасят за него, тоест думите, с които го наричаме и се обръщаме към него, както и най-често използваните изрази в ежедневието ни.
Всеки ден детето научава нови думи слушайки речта на мама и татко. Затова е важно какви думи ще използваме пред него и какво ще е нашето поведение. В началото мъничето ще се опитва да имитира думите, които ние казваме, но ще са неразбираеми и много малко и постепенно техният брой ще се увеличава и детето ще ги изрича все по-ясно.

Жестове

Deteto.info

Дребосъците копират жестовете, които използваме в ежедневието ни: как ръкопляскаме, как говорим по телефона, как се решим, как се обличаме, как повдигаме раменете си като искаме на кажем, че не знаем нещо и т.н.

Отговори

Deteto.info

Нашият начин, по който реагираме на ежедневните случки е едно послание за детето, което все още не знае много от нещата, които се случват в света около него. Като родители ние трябва да предложим на детето една комбинация от сигурност, разум и откритост към света, за да може то да се научи да реагира адекватно на ежедневните ситуации.

  • Ако например покажем, че се страхуваме, когато детето прави нещо, което според нас е опасно, то ще възприеме нашата нагласа и ще се страхува от обикновени неща, които го заобикалят, така че внимавайте с постоянното стоене над главата му.
  • Начинът, по който реагираме и при неочаквани случки също предлага на детето модел, който то може да възприеме за цял живот. Например, ако си забравим ключовете от вкъщи и не можем да си влезем, вместо да се ядосваме, да ходим нагоре-надолу и да се вайкаме, по-добре да запазим самообладание и да намерим изход – например да отидем на гости на някой.

Емоции

Deteto.info

Въпреки че бебето все още не може да възприеме активно чувствата, емоционалното състояние на хората, които го заобикалят влияе много на неговото. Понякога едно тъжно, напрегнато и раздразнено бебе не е нищо друго освен отражение на едни родители, които постоянно са в лошо настроение.
Много е важно да внимаваме как точно изразяваме емоциите си и винаги да имаме предвид факта, че ако ние сме в добро настроение, бебето също ще е.

Ежедневните навици

Deteto.info

Как и кога си мием ръцете, как си мием зъбите, как сгъваме дрехите и т.н. – това са все неща, които мъничето в един момент ще започне да копира от вас, без дори да го карате да го прави, защото ще вижда, че всички от семейството го правят всеки ден.
Хобита и интереси
Четене, спорт, пъзели, снимки, ходене за риба – всичко това прави впечатление на мъничето и се превръща в една изходна точка за неговите бъдещи интереси.

Внимание

Deteto.info

Ние, родителите, сме модел за подражание и изпълняването на тази роля никак не е леко.
Най-просто казано всяко нещо, което не искаме детето да изкопира от нас, е по-добре да не го правим пред него.
Казване на „лоши думички”

  • Единственият начин да избегнем нашият мъник да ни изненада с някоя псувня, е да не казваме такива пред него.
  • Ако така или иначе детето научи някоя „лоша думичка”, все пак винаги има откъде да я чуе, не му обръщайте голямо внимание. Като види, че не е интересно, казвайки това, само ще спре.
  • Когато детето е много малко, думите привличат вниманието му не толкова с тяхното значение, колкото с начина, по който звучат или се произнасят. А желанието му да повтаря някоя дума ще се изпари веднага щом се появи нова, която да привлече вниманието му.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни