►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Имунизациите – важни за здравето на детето

Промени в Имунизационния календар - нови ваксини за защита на вашето малко или пораснало дете


Имунизациите – важни за здравето на детето

В нашата страна има изградени традиции за защита на децата чрез имунизация. Въведеният още през 50-те години на миналия век Имунизационен календар непрекъснато се обновява в съответствие със световните и европейски стандарти. Новата 2010 година носи приятни изненади в грижата на държавата за нейното НОВО ПОКОЛЕНИЕ –в Имунизационния календар на страната влизат като задължителни две нови ваксини срещу бактерии, които причиняват както тежки и застрашаващи живота на кър- мачето и малкото дете заболявания (менингит, пневмо- ния, сепсис), така и широко разпространените, но съвсем не безобидни, остри възпаления на средното ухо (отит), синузит и бронхит. Добрата новина е, че децата, родени през 2010 г. ще бъдат вече защитени срещу пневмококови заболявания и инфекции, причинени от хемофилус инфлуенце тип В.

От безплатната задължителна ваксинация, обаче, няма да могат да се възползват родените през 2008-2009 г. деца, които сега са във възрастта до 2 години, носеща най-висок риск от развитие на пневмококови заболявания. За тях имунизацията остава препоръчителна.

Същевременно, безспорните медицински факти и световни статистики показват, че именно кърмачетата и малките деца са тези, които заболяват най-често и с трайни усложнения от пневмококовите заболявания. Особено уязвима е възрастта под 1 година –доказано е, че тя представлява самостоятелен рисков фактор за тежко протичане или смъртен изход при инвазивна пневмококова инфекция (гноен менингит, сепсис и пневмония), независимо от правилното и навременно лечение. Това е и най-уязвимата възраст за широко разпространения и много болезнен отит, от който страдат еднократно или по няколко пъти над 2/3 от децата до навършване на 3 годинки. Цялата тази статистика убедително ни насочва към правилното решение –да направим най-доброто за нашето дете и да го защитим от заболявания, за които вече има ефикасни и безвредни ваксини. Винаги, когато купуваме такава ваксина, трябва да разглеждаме дадените пари като инвестиция в здравето на детето, а не като разход, който можем да си спестим. Ето защо нашият съвет е да изберете имунизацията, за да бъде вашето бебе защитено.

Новостите в Имунизационния календар се отнасят и за т.н. препоръчителни ваксини. Това са ваксини, които Министерството на здравеопазването силно препоръчва, но не разполага към дадения момент със средства за финансиране на масова имунизация. Към списъка на препоръчителните ваксини са включени две нови ваксини –срещу ротавирусна инфекция и срещу човешки папиломен вирус.

Ротавирусната инфекция е извънредно често заболяване, протичащо с изтощителна диария и повръщане при мъничетата. При тежко протичане на ротавирусния гастроентерит може да се стигне и до прием в болница поради силно обезводняване на бебето. С ротавирусна ваксина можем да предпазвим до 100% от хоспитализация по повод на това заболяване, при това дозите са само две и се прилагат като капки през устата. Много важно е да осигурим ваксината още в най-ранните месеци от живота на детето (от 6-та семица до 6-тия месец), когато то е най- беззащитно към микробните причинители от околната среда.

Ваксината срещу човешки папиломен вирус е една от малкото противоракови ваксини, с които медицината разполага. Тя предпазва от рак на маточната шийка и е особено препоръчителна за момичета на и над 12-годишна възраст, преди да са започнали полов живот. Като се има предвид разпространението и често неблагоприятния резултат от лечението, ваксината се препоръчва и за всички останали здрави жени, след профилактичен преглед при гинеколог. Макар в България все още да не се заплаща от държавата, в повечето Европейски държави тази ваксина вече е включена в масовите програми за имунизация, което е доказателство за нуждата, ефикасността и безопасността на този тип ваксинация. Несъмнено, с тези промени Националният имунизационен календар придобива новия си европейски облик и прави голяма крачка напред в защитата на нашите деца от тежки и широко разпространени ваксинопредотвартими заболявания.

доц Нина Гачева епидемиолог консултант към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ)

Имунизация

Deteto.info

Имунизация наричаме поставянето на една или няколко дози от една определена ваксина с цел постигане на едно достатъчно високо ниво на имунитет (имунна защита) срещу болестта, за която е предназначена ваксината.

Реимунизация

Deteto.info

Поставянето след определен период на допълнителна доза от същата ваксина, чието предназначение е поддържане на имунитета срещу болестта във времето.

Каква е разликата между имунизация и ваксинация

Каква е разликата между имунизация и ваксинация

Deteto.info

Имунизацията може да бъде пасивна –чрез преболедуване от една инфекциозна болест също се изработва имунитет срещу нея в организма на човека. Докато ваксинацията е активна имунизация чрез вкарването в организма на ваксина (живи, но неопасни или мъртви микроби или части от тях, срещу които организмът изработва антитела или бели кръвни клетки предпазващи го от истински опасните бактерии и вируси). Трябва да имаме предвид, че изпълнението на ваксините от имунизационния календар е задължително за всички граждани на Република България, като за отказ от това задължение пациентът или неговите родители (когато е под 18г.) подлежат на финансова санкция от РИОКОЗ ( Регионална инспекция по опазване и контрол на общественото здраве –бившата ХЕИ). Смисълът на тази мярка е да не остават неимунизирани лица, тъй като те представляват опасност и за обществото като болни и заразоносители ( преносители) на опасни инфекциозни заболявания.

Съкращения на някои ваксини

Deteto.info
  • ДТК-Дифтерия,тетанус и коклюш;
  • ДТ-Дифтерия и тетанус,
  • ТД-тетанус и дифтерия,
  • МПР-Морбили,паротит, рубеола;
  • БЦЖ-бактерии на Калмет и Герен-ваксина срещу Туберкулоза;
  • Проба Манту –проба, чиято цел е да се установи наличието на имунитет срещу Туберкулоза и която при отрицателен резултат налага повторна ваксинация БЦЖ.

Тъй като за поставянето на ваксините има противопоказания –остри инфекциозни заболявания, висока температура, диария и др., поставянето им може да се отложи, но за не повече от 6 месеца (по временни медицински противопоказания). Отлагането по медицински противопоказания за срок, по-дълъг от шест месеца, се извършва с решение на областна специализирана комисия. Имунизациите могат да се отложат, но не и да се поставят предварително през интервал по-малко от 1 месец, тъй като технологичното време необходимо на организма да изработи имунитет срещу поредната доза ваксина е точно толкова и намесата на нова ваксина в този период компрометира процеса.

Подробна информация по тази тема можете да изтеглите от НАРЕДБА № 15 от 12.05.2005 г. за имунизациите в Република България

Забележка

Deteto.info

Според НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 15 ОТ 2005 Г. ЗА ИМУНИЗАЦИИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (ДВ, БР. 45 ОТ 2005 Г.) В сила от 1 януари 2010 г. Издадена от Министерството на здравеопазването Обн. ДВ. бр.57 от 24 Юли 2009г. от 01.04.2010 г. би трябвало през 2-я, 3-я и 4-я месец, вместо ваксините Дифтеткок и Имовакс, да бъдат поставяни комбинирана ваксина против дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце и ваксина против Стрептококус пневмоние.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни