►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Хомеопатия при бебета

Хомеопатията е лечебен метод, създаден от немския лекар Самюел Ханеман. Основният принцип на това лечение е, че се използват силно разредени вещества, получени от растителни, минерални или животински продукти. Вторият основен принцип е индивидуалният подход, т.е. за всеки конкретен случай се предписват конкретни лекарства. Третият принцип е подобието или подобно се лекува с подобно. Методът на практика е напълно лишен от странични ефекти и в този смисъл безвреден за пациентите. Затова е и толкова широко употребим сред децата.

Д-р Зорка Угринова
Д-р Зорка Угринова

Работила като дежурен педиатър в 28-ма ДКЦ – град София и Медицински център "Лора". В настоящия момент е частно практикуващ лекар. Член на Управителния съвет на Българска медицинска хомеопатична организация /БМХО/. Член на редакторската колегия на вестник "ACTA HOMEOPATHICA". Преподавател по хомеопатия към Европейска школа по клинична хомеопатия. Тя е и медицински консултант на преводни книги и учебници по хомеопатия и автор на редица научно – популярни здравни статии, публикувани в различни вестници и списания.  Участвала е и в редица здравни и телевизионни и радиопредавания. Редом с хомеопатията в своята лечебна практика д-р Угринова прилага фитотерапия, нутритерапия и други природосъобразни методи на лечение.

Вижте всички статии на Д-р Зорка Угринова

Хомеопатия при бебета

Ето и най-често задаваните въпроси от родителите, относно прилагането на хомеопатични медикаменти при деца до 1-годишна възраст:

  • Могат ли да се прилагат хомеопатичните препарати при новородени и бебета до едногодишна възраст?

Хомеопатията е особено подходяща за малки деца, тъй като веществата са силно разредени и нямат странични действия и противопоказания. Ако има проблем при бебето, който може да бъде повлиян с хомеопатични лекарства, те могат да се започнат още от първия ден на раждането, без никакъв риск.

  • Има ли някакви изисквания, с които трябва да се съобразим при използването им?

При малките деца хомеопатичните лекарства се стриват в лъжичка на прах и се разтварят в малко вода или кърма. Дават се с лъжичка или биберон. Честотата на приемите и броят на гранулките, които да се разтварят ще определи само лекар хомеопат, според конкретните оплаквания при бебето. Интервалът между храненето и приема на хомеопатчни лекарства трябва да бъде не повече от 10-15 минути.

  • Приемането на хомеопатичните лекарства зависи ли от теглото и възрастта на детето?

Не. Дозировката в хомеопатията не е броят гранули, които се изписват на прием. И броят гранули е еднакъв за всички пациенти, независимо от възрастта и теглото им. Обикновено се приемат по 5 гранули, когато приемът е ежедневен и 10 гранули, когато приемът е веднъж седмично.

  • При кои заболявания в кърмаческа възраст хомеопатията е ефикасна?

При редица остри състояния - хрема, кашлица, болезнено поникване на зъбки, всяка вирусна инфекция, остри температурни състояния, кожни проблеми - урникарии, атопичен дерматит, седалищен еритем, някои стомашно-чревни заболявания (упорит запек, повръщане, рефлукс, хълцане) и много други. Има и много хомеопатични лекарства, които се дават с цел профирактика и в това е силата на хомеопатията. Кърмачетата бързо реагират на хомеопатичното лечение и симптомите бързо намаляват.

  • Може ли да се преборят коликите при новороденото със средствата на хомеопатията?

Да. Ефектът на хомеопатичните лекарства е бърз, така че още при първите приеми състоянието на детето ще се подобри. Основните лекарства са три-  Колоцинтис 9 СН, когато детето присвива крачета към коремчето си и плаче, превивайки се. Състоянието на детето се подобрява при лежане по корем или свито на кълбо. Препоръчва се 5 гранулки Колоцинтис 9 СН да се дават на бебето през половин-един час. Ако е обратно - детето се огъва назад, като струна, опъва крачета и извива гръбче и главичка назад -  по-подходящо е лекарството Диоскореа вилоза 9 СН, в същата дозировка. При слабички, по - височки бебета избраното лекарство може да се комбинира с Магнезия фосфорика 9 СН.

  • Има ли хомеопатично средство против подсичане при най-малките?

Да. Хомеопатичните лекарства са под формата на гранули, но те имат влияние върху кожата и отлично повлияват упоритото подсичане. Когато кожата на детето в тази област е силно възпалена, зачервена, има и мехурчета, които се пукат и са силно сърбящи и парещи, най-добър ефект има лекарството Кротон тиглиум 9 СН. Препоръчва се 5-6 пъти дневно да се дават на бебето по 5 гранули, поне няколко дни.  При настъпване на подобрение приемите могат да се разредят. Добре е Кротон тиглиум да се комбинира с Медоринум 9 СН по 5 гранули дневно, поне за един месец.

  • Може ли да се приложи хомеопатия при висока температура на бебето?

Може. Конкретното лекарство зависи от стойността на температурата и от придружаващите я други симптоми- хрема, кашлица, раздразнителност и т.н. Много често се предписва Беладона 9 СН при променлива температура и обилно изпотяване. Приемат се по 5 гранули от лекарството през 15 минути, до сваляне на температурата. Впоследствие може да се продължи с Беладона 9 СН, три-четири пъти дневно, по 5 гранули. Има и други хомеопатични лекарства за повишена температура - Пирогениум, Хамомила, Аконитум напелус, Страмониум, Ферум фосфорикум и др. Конкретният случай изисква определени лекарства и честота на приемите, които само лекар хомеопат може да прецени. При нужда хомеопатичните лекарства могат да се комбинират с традиционните температуропонижаващи лекарства.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни