►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

По въпросите за запека у кърмачето

Храносмилателната система у кърмачето е недоразвита и несъвършена при раждането. Нейното съзряване продължава месеци и години. Различните ензимни системи, заложени в клетките на стомаха и червата, не действат с пълен капацитет и са нагодени за смилане на майчината кърма. Когато храненето от естествено преминава към изкуствено, липсата на характерните субстанции, които се намират в кърмата и служат като дразнители на отделянето на различни смилателни ензими в лумена на червата, нарушава естествения процес на адаптация и могат да възникнат различни промени в храносмилането.


По въпросите за запека у кърмачето

Майчиното мляко е по-богато на млечна захар и по-бедно на белтъчни вещества от кравето и другите животински млека. В него се съдържат и някои ензими, подпомагащи смилането на мазнините още в зоната на стомаха. Млечната захар, попаднала в тънкото черво, предизвиква понякога извличане на течност през стената на червото и образуване на по-течни изпражнения. Тя се подлага и на разграждане в лумена на дебелото черво под влияние на някои бактерии в него. Образуват се газове, които предизвикват усилена перисталтика. Затова малкото кърмаче се изхожда почти след всяко кърмене. Процесът е много индивидуален: едно кърмаче може да се изхожда от няколко пъти дневно до един път на 2-3 дни, без това да е патологично.

За запек се говори, когато дефекацията протича с много силни напъни, когато е продължителна и предизвиква силен плач или е съпроводена с изхождане на кървави жилки или ясна кръв.

За запек се говори, когато дефекацията протича с много силни напъни, когато е продължителна и предизвиква силен плач или е съпроводена с изхождане на кървави жилки или ясна кръв.

Deteto.info

Когато едно кърмаче не се изхожда спонтанно с дни наред, тогава родителите трябва да се безпокоят и да търсят лекарска помощ. Може анусът да е стеснен, може да е разположен по-напред от обичайното или да има друг вид аномалия на дебелото черво. Ако след масаж на коремчето и движения на крачетата чрез свиване към него, не се постигне ефект, може да се прибегне до дразнене на аналната област с гладък твърд предмет като термометър или дори – с малкия пръст на ръката. Ако веднага се появят изпражнения, не може да се мисли за сериозна причина за липсата на изхождане.

Адаптираните млека са създадени да заместят майчината кърма. Почти всички хранителни съставки на кравето мляко в тези млека са променени в степен да се доближат до женското мляко. В някои формули силно е намалена млечната захар, във всички е намален белтъкът и е променен качественият му състав, променен е и мастният състав – количествено и качествено, както и минералите. Все пак, не може да се постигне идеална адаптация до състава на женското мляко. Когато едно кърмено дете премине на адаптирано мляко, червата реагират различно и може да се промени движението им, да настъпи спазъм в някои отдели на дебелото черво, да се промени и характерът на нормалната чревна флора, да се наруши равновесието й. При някои кърмачета се проявяват алергични реакции. Те протичат с отделяне на хистамин, който може да предизвика излъчване на течност в лумена на червата и да настъпи диария или да предизвика спазъм по хода им и да се забави преминаването на хранителното съдържимо, което обуславя запека. Не може да се говори еднозначно, че всяко дете, преминало на изкуствено хранене с адаптирано мляко има забавена перисталтика и съответно – запек.

При наложително преминаване към изкуствено хранене трябва да се спазват указанията за избор на адаптирано мляко според възрастта. Всички марки млека са качествени и адаптирани. Ако едно кърмаче реагира с нередовна дефекация при изкуствено хранене, може да се премине към специализираните млека на пазара. Това, обаче, трябва да стане след консултация с педиатър, за да се отхвърли евентуална алергия към протеините на кравето мляко. Тогава се избират други млека – така наречените хидролизати на суроватъчните белтъци на млякото, хидролизати на казеина, на колагена или соеви формули.

Може “запекът” да е временен проблем, но ако се налблюдават описаните по-горе прояви на истински запек, тогава е необходима лекарска консултация. Не трябва майките сами да променят вида на храненето или да се съветват помежду си, тъй като най-правилно проблема ще бъде решен от педиатъра.

Освен млякото, някои други храни, като плодови пюрета, сокове и чайове могат да усилят чревната перисталтика и да променят вида на изпражненията. Над 4-месечна възраст могат да се ползват слабително действащите сокове и плодови пюрета от круши, сливи, портокали, киви, зеленчукови пюрета с тиквички, тиква, домати, чушки. По магазините се предлагат и специални чайчета, които също действат слабително. Също така има и специални прахчета и лекарствени средства с подобно въздействие, които ще ви бъдат предписани от лекаря.

Друг вид, като очистителни от типа на рициново масло или билкови отвари от майчин лист, зърнастец, не са подходящи за кърмаческата възраст, тъй като предизвикват болезнени колики.

Deteto.info

Улесняването на отделянето на газове чрез съдържащи симетикон средства като различните капки против колики, може да нормализира дефекацията. Когато настъпва изхождане след докосване на аналната област, може да се използват глицеринови свищички, които се поставят в аналното отвърстие.

Погрешно е майката сама да избере средството за преодоляване на проблема, ако той съществува. Само лекарят-педиатър може да го реши. Самолечение не трябва да се прилага и не трябва да се изпълняват съвети на неспециалисти, защото проблемите са много индивидуални и специфични. При механични въздействия могат да настъпят възпалителни промени в аналната област или тъканите да се наранят. Няма общи правила за въздействие. Трябва най-напред да се потърсят причините за запека при конкретното дете и тогава да се прибягва към лечението му, ако има такава потребност. Но това ще реши лекуващият лекар или педиатърът-консултант, така че при наличие на проблем, не се колебайте да потърсите лекарска помощ.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни