►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Трудна адаптация в детска градина

Миналата година момченцето ми тръгна на ясла, но като цяло е ходил малко, защото често боледуваше. Баба му ни помагаше и той по-често си беше в къщи. Плачеше като ходи на ясла и така и не свикна. Лятото не е ходил на ясла и от 15 септември го преместиха в първа група.


Трудна адаптация в детска градина Здравейте!
Имам две деца, момиче на 11 години и момче на 2 г. и 8 м.
Каката е спокойно дете, обича много братчето си и когато има възможност винаги е готова да си играе с него.
Миналата година момченцето ми тръгна на ясла, но като цяло е ходил малко, защото често боледуваше. Баба му ни помагаше и той по-често си беше в къщи. Плачеше като ходи на ясла и така и не свикна. Лятото не е ходил на ясла и от 15 септември го преместиха в първа група. Две седмици ходи и всеки ден плачеше като го водя и като го взимам. Госпожите ми казаха, че следобяд като започнат да взимат децата започва да плаче и да е неспокоен, докато го взема. Започна да мига много с очички в градината и когато вечер я споменавам, но това отшумя. Една седмица беше болен /третата седмица/ и сега /четвъртата седмица/ пак е на градина. Продължава да е тревожен и да плаче като го водя и взимам, но нещата се влошиха. Вечер плаче вкъщи и сутрин пак. Често казва, че не иска да ходи на градина. Освен това не дава да се променя нищо и да се пипа, а дори и да вършим необходими неща /да се храним, да отидем да си измием зъби, да се облечем.../ Ако го докосна иска да му "върна" докосването, ако го целуна да му "върна" целувката, да не му бърша сополите и т.н. Ако не го направиш, както той си е намислил плаче много, почти непрекъснато. Понякога се удря сам по главата, когато е ядосан и плаче. Опитвам се да му кажа, че това не е хубаво и той нарочно се удря по-силно. Удрянето го е правил и преди тази седмица, но не мога да си спомня преди или след тръгването на детска градина. Госпожите и лелята в детската градина казват, че е сравнително спокоен /освен късния следобяд/, послушен и добър. И там не позволява да му бършат сополите, а понякога да му се сменя и памперса. По принцип той е палаво и енергично дете. Обича да прави нещата сам /които умее/ и се гордее с това. Знае много песни, макар да не изговаря думите правилно и брои до 11 /годините на кака му/.
Притеснявам се, че нещата се влошават. Обстановката вкъщи е труднопоносима. Опитваме се всички да го успокояваме и да го заиграем, но трудно. Когато е в такова състояние, той търси основно мен и чака аз да му помогна нещата да са такива, каквито той ги иска.
Ще ви бъда благодарна за съвет, за да се справим с този период на адаптация в детската градина и детето да се чувстава добре.
Предварително благодаря!

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни