►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Проблем с крещене на дете на година и осем месеца

Синът ми Митко е на година и осем месеца. Едно дете е, за него се грижим аз, таткото и майка ми, когато може, защото живее в друг град. Не е ходил на ясла.


Проблем с крещене на дете на година и осем месеца

Здравейте, госпожо Тръпчева!

Синът ми Митко  е на година и осем месеца. Едно дете е, за него се грижим аз, таткото и майка ми, когато може, защото  живее в друг град. Не е ходил на ясла.
Живеем спокойно, няма стрес за детето. И аз, и баща му много се занимаваме с него. Митко  знае много думи, дори го привличат сложните - миялна, бойлер, батерия, прави изречения- "тати отиде купи ягоди", "лампата не свети", показва и казва предмети на картинка, показва и назовава частите на тялото си и на друг човек. Казвам го, за да видите, че разбира елементарните думи в ежедневието. Ако нещо му е интересно, се заиграва по десетина минути и е живо, любопитно дете.
Напоследък започна да крещи истерично, като не стане нещо на неговата. Просто креши с всичка сила, без думи, докато му свърши дъхъ, нацупва устата, после поема дъх и пак. Аз разбирам, че това е неговият начин да се налага, но се притеснявам: първо, че май с таткото не можем да уцелим верния начин за родителска реакция; второ, че влизаме с таткото в конфликти как правилно да реагираме; и трето, Митко плаши децата, покрай него, на плошадката и се страхувам, че ще започнат да го отбягват...
в тези случаи най - често аз му казвам; "МИТКО,НЕ!!" и после му обяснявам кротичко, че не е хубаво така или му давам за пример другите деца, които не крещят, опитвам се да го разсея с нещо, да го накарам да правим нещо друго, но не помага. Пробвах и да се правя, че не чувам, но сякаш нищо няма ефект. Той спира, когато сам реши.
Баща му се опитва да играе "по -твърдо", с идеята да не ни се качва на главите, пробва различни неща, повишавал му е тон, тези дни дори ответно му изкрещя веднъж - при което малкият се разплака и се уплаши. Аз смятам, че е малък да му се вика и ме е страх да не се стресира. Според мен баща му се опитва да го възпитава някак, но подхоът му е като за по -голямо дете. Митко е доста осъзнат за възрастта си, според мен, но все пак си е малък.
Заради това, че татко му му изкрещя, пък аз му се нацупих после, не знам дали греша, но искам детето да го слуша като авторитет, а не защото го е страх.
В обобщение аз и баща му влизаме в конфликт, тъй като не сме на едно мнение как да реагираме, а с  проблема на детето не знаем кой е верният начин. Моля, кажете ни как да реагираме!
Благодаря предварително!
 


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни