►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Проблем с яслата


Проблем с яслата

Здравейте,

Казвам се Диана Николова. Имам проблем с дъщеря си. Тя се казва Ива-Мария и е на 2 г. и 4 м. Първо държа да отбележа, че по образование съм психолог и социален педагог и стриктно следвам наученото през тези 6 г. Възпитавам я в съответствие с нормите на позитивното възпитание. Темпераментът и е тип меланхоличен в съчетание с "детето лидер". Сами разбирате, че това ме поставя в доста друдна ситуация. Тя е чувствителна натура и своенравна, в същото време, и много, много голям инат. Ако каже на на нещо "край", няма второ мнение по въпроса. В момента Ива изживява кризата на 2-годишните, като това считам, че се отключи (или без да е целенасочено, съвпадна) с тръгването ѝ на ясла. Проблемът е в това, че стана буйна и агресивна физически към други деца-преди това бе кротка, отстъпчива и не посягаше физически на други деца. Тази реакция се отключи от месец насам-откакто ходи на ясла (1месец) .Тя е единствено дете, пъровродно и съответно много обгрижвано и винаги е била център на внимание, много гушкано и обичано дете.
Ясно съзнавам, че тези реакции може да са опит да се противопостави на яслата, защото на нея не ѝ харесва. Категорична е в това, че иска да е само с мама. "Мама дойде, мама вземе"-това са думите ѝ в яслата по цял ден. С това се водим и оставяме (без рев не минава, разбира се) и с това се взимаме. Като я питам какво правиха в яслата с децата, дали са си играли или пели песнички, тя ми отговаря: "Дълго чакам мама,тате да вземат МИМИ!
Вече месец стана, а детето не се адаптира, дори проблемът се задълбочи. Започна да се напикава в гащичките, както в градината, така и вкъщи.Тя е без памперс от 1 годинка, и до преди да тръгне на ясал, не се напикаваше, даже казваше, че има пише или ако. Но от седмица насам е ужас. Не знам какво да направя-стои до мен в леглото, мълчи и се напикава. Ако не я попитам или не я пипна няма и да разбера че е мокра, защото и това не казва. Като я питам има ли пиш, казва не, а после в гащите. Капакът бе преди ден когато се напика 3 пъти за 4 часа и 1 път през нощта и пак мълчи и не казва нищо. Питам я защо-няма отговор. Обяснявам, че не е хубаво така, че пишаме на гърнето, че само бебета пикаят в памперс. Питам я хубаво ли ти е да си мокра? Отговорът е не. Мама ще ме преоблече. Казвам-добре, но щом не ти е хубаво следващия път кажи на мама, че има пиш и да те сложа на гърнето.
Моля, помогнете! Такъв проблем не съм имала дори когато я учех на гърне! Признавам, че тук съм безсилна!
Както разбирате от разказа ми основната грижа пада само на мен, както и цялата грижа за дома и домакинството. Баща ѝ само ходи на работа, прибира се сяда на компютъра и се забавлява или гледа телевизия. Отделя време за нея 1-2 пъти дневно, обикновено вечер преди лягане и това е неговата грижа. Когато тя направи нещо нередно, например като да наводни кухнята с вода(реално е), просто и спокойно казва: Мими не се прави така, Мими направила беля. И толкова. След това аз отнасям всичко защото докато съм чистила печката не съм я гледала, че пипа 10-литрова бутилка с минерална вода. За всичко е така.ТЯ е малка, да не я стресирам, не иска да е строг с нея и да й взима страха.
Аз естествено ѝ се скарах и я пратих в детската да си помисли какво е направила и да поговорим после, а тя започна да си играе. Мисля, че и тук имаме проблем-Ива не ни взема на сериозно, нямаме родителски авторитет пред нея. Когато и да ѝ направим забележка, без да викаме, тя се смее или се прави, че не ни чува. Резултатите: мрънкащо, ревящо и деспотично дете, инато до мозъка на костите си, правещо каквото си иска, въпреки забраните (мърси с храна дивана и масата, на която се храни, хвърля си лъжицата, с която яде в момента където и дойде на ум в момента, цапа, разхвърля и пипа точно там, където не ѝ е позволено.
Помогнете ми за това! Изчерпах арсенала си от възможности-на игри и наказания, увещания, приказки, обяснения, ролеви игри и т.н.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни