►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Неспокойно мъниче - проблем ли е

Моля Ви за съвет от психолог, като преди това ще се опитам да ви опиша моето дете. На моменти имам големи трудности с него. Детето ми е на 2 г. и 8 м., момче.


Неспокойно мъниче - проблем ли е

Моля Ви за съвет от психолог, като преди това ще се опитам да ви опиша моето дете. На моменти имам големи трудности с него.
Детето ми е на 2 г. и 8 м., момче.
Спи неспокойно през нощта, а следобедният му сън е много кратък и събуждането е придружено с плач. Спи при нас,
не може да заспи сам и в своето креватче.
Като бебе имаше много силни колики 3 месеца, много трудно заспиваше, само с люшкане, не обичаше креватчето си, спеше предимно в количката.
Когато беше на 1г и 4 м. го консултирах с детски невролози, защото плачеше продължително насън и изпъваше телцето си в дъга, с главичката назад.
Мнението беше, че се касае за нарушения на съня, че детето е по-емоционално и възбудимо. Докато пиеше хомеопатични средства, имаше подобрение.
Към проблема със съня искам да прибавя и трудностите с храненето, които на този етап се изразяват в капризност и ядене на 10-20 определени неща.Като бебе, първите 2 месеца изобщо не засукваше, благодарение на усилията ми е кърмен 1г., ял е пюрета, каши, сега супи и мюсли. Но задължително трябва да стоя до него, за да се нахрани, иначе си играе с храната. Имаше период, около 1 м., в който почти нищо не искаше да яде. Лекарката каза, че не е болен, а капризен.
Забелязвам, че е непокорен, обича да се глези. С усилия става извършването на рутинните действия - миенето на ръцете, пишкането, сядането на столчето за хранене, обличането. Тича и скача по цялата къща или увисва на ръцете ми; непрекъснато търся начини да го накарам да направи нещото, което искам. Много е нетърпелив, ако се налага да изчака за храната си например.
Още един проблем за възрастта му. Пишка в гърнето, но ака все още в гащите; бяга и се крие по ъглите, когато дойде моментът.
От скоро ходи в ясла. Там яде само хляб и не спи на обяд. Не позволява да му обличат пижамата, да го хранят и др. неща., сестрата ми каза, че го намира за "по -невротичен тип дете". По време но обедната почивка непрекъснато говори и иска да прескочи през решетките на креватчето. Сестрите са в затруднение как да го укротят, буди другите деца. Лятото го приспивах по 1 час, за да спи 50 минути.
На фона на всичко това - излъчването му е лъчезарно, от бебе е усмихнат, хората му казват "усмивката", намират го за чаровен, умен, отворен. Говори безспир. Много жив и игрив е. Не проявява агресивност по отношение на децата. По-скоро той е жертва, когато му вземат играчката, не знае как да се защити.
Плаче често и много сърцераздирателно, но не е изпадал в истеричен безутешен плач.
Считам за значителен успех фактът, че макар и да се опита да се тръшка за играчки в магазините, нещата са под контрол и винаги купувам само това, което ни трябва или просто разглеждаме.
Все още не се заиграва достатъчно дълго. Забелязвам, че на моменти обича сам да си прави конструкции от различни играчки. Харесва връзки, пръчки - да промушва, да свързва... Колите и багерите са неговата страст. На детската площадка не е много активен, а по скоро съзерцателен. Вкъщи тича повече. Катери се на пързалката само отвреме-навреме. Обича да се люлее и да рови в пясъка.
Моля Ви, кажете ми за какъв тип дете става въпрос? Какъв да е моят подход? В голямо затруднение съм, много мъчно се гледа такова дете,особено сега, когато по цял ден не яде и не спи. Дали всичко е само период, особеност на характера или....? С какъв специалист да се консултирам? Моето усещане е за наличие на някакъв проблем, въпреки, че на пръв поглед всичко е нормално и личната му лекарка казва, че се развива добре.

Благодаря Ви предварително!


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни