►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Няколко съвета как да отслабнем, без да има нужда да се подлагаме на диета

Един режим..... без да се подлагаме на строг режим.


Няколко съвета как да отслабнем, без да има нужда да се подлагаме на диета

Какво ще кажете за такъв режим, при който няма нужда да се подлагаме на какъвто и да е специален режим. И да няма нужда да следваме стриктно принципите на строга диета. Можем да отслабнем възприемайки няколко всекидневни навика.
Ето няколко неоспорими съвета за това:

1. Яжте в подходящия момент

Deteto.info

Спазването на биологичния часовник е много важно за постигането на едно добро състояние като цяло. Това означава, че трябва да си определите подходящи часове за хранене според ежедневната ви активност. Това е много лесно и всичко зависи от часа, в който ставате сутрин:

  • един час след като станете – закусете добре
  • между 4 и 6 часа по-късно – хапнете нещо, богато на протеини
  • най-малко 5 часа след това – можете да си хапнете нещо сладко, най-добре парченце плод
  • в края на деня – вечеряйте нещо много леко, но само ако наистина сте гладни

2. Заделете си достатъчно време за храненията

Deteto.info

Дори и да сте най-активния човек на света, от изключителна важност е да отделите достатъчно време, за да се нахраните адекватно, защото едно обилно хранене набързо и на крак не засища и така само преяждате. Стомахът изпраща сигнали за ситост 20 минути след като се нахраните, затова се настанете удобно и дъвчете бавно и внимателно.

3. Интелигентното похапване между храненията

Deteto.info

На всеки се случва да огладнее между храненията си за деня. Непрекъснатото дъвкане на нещо между храненията е най-големия враг на тънката фигура. Често обаче, дори и храненето ви да е здравословно и пълноценно, ще изпитвате нужда от малко захар допълнително, но това е по-скоро една психологическа нужда, отколкото хранителна. Ако все пак сте доста гладни, направете си един чай, той ще засити глада ви. Освен това не пропускайте и следобедната си закуска с нещо лекичко като плод или малко кисело мляко.

4. Замествайте една храна с друга

Deteto.info

За да избегнете качването на тегло, трябва добре да предвидите най-калоричните храни и просто да ги намалите. Например от калорична и диетична гледна точка изберете пиле вместо телешкото месо, пица вместо една порция паста с бекон, филийка пълнозърнест хляб вместо филия бял хляб. Помнете, че организма има нужда от всичко и няма храна, която да е негов враг, всичко е въпрос на количество. Дори пърженото месо или полуфабрикатите могат да намерят място на масата ни, стига да са гарнирани със задушени зеленчуци вместо с пържени картофи.

5. Доставете си удоволствие

Deteto.info

Храненето трябва да бъде едно удоволствие, един момент на разпускане и взаимодействие с приятелите или семейството. Да се стресирате заради това, че сте изяли една шоколадова бисквита или десерт е безсмислено и единственото, което ще направите, е да си вгорчите деня. Ако правите големи интервали между две хранения, на следващия ден вече ще се намалили калориите, които сте погълнали или пък поспортувайте малко. И не правете това, за да се наказвате, а за да разпуснете и да си доставите малко удоволствие.

6. Предпочетете домашната храна

Deteto.info

Има две причини да предпочетете домашно приготвената храна. Първо, готвенето са самата себе си ще ви помогне да контролирате реално какво точно ядете и да дозифицирате количеството според собствените ви нужди. Второ, помага ви да “се разберете” с храната и да спрете да я приемате само като един източник на повече килограми. Приготвената от вас храна е много по-подходяща от готовите храни, които са богати на мазнини, захар и сол.

7. Спете добре

Deteto.info

Едно научно изследване откри връзката между липсата на сън и килограмите или по-точно с ИТМ (индексът на телесната маса). Излиза, че колкото по-малко спим, толкова повече нараства нашето ИТМ. Това се обяснява с високото производство на грелин, хормона на апетита, когато не спим добре. Друго обяснение би могло да бъде, че организма трябва през нощта да отдели енергията, от която има нужда, за да поддържа своята температура в резервите от мазнини. Внимавайте, това не значи, че трябва да прекарвате деня си в сън, трябва и да се движите достатъчно.

8. Контролирайте емоциите си

Deteto.info

Стресът, раздразнението, страхът, безпокойството – всички тези емоции могат да навредят на храненето ни, тоест да ни накарат да ядем повече, отколкото се нуждаем. Например след някое скарване с половинката или някой страшен филм, не ви ли се приисква да посетите хладилника, за да похапнете нещичко за успокоение. Това поведение е нещо нормално и импулсивно, защото идва от желанието да компенсирате след някаква силна емоция. За някои дами дори самият страх от напълняване може да доведе до силен стрес, който ще ги накара да ядат много – един омагьосан кръг, за който трябва да си давате ясна сметка, за да се справите. Затова се научете да контролирате емоциите си и най-вече не се чувствайте виновни за едната хапка сладкиш, която сте погълнали.

9. Научете се да се движите

Deteto.info

Помнете, че ще се чувствате най-добре и във форма, ако спортувате. Затова си осигурете 30 минути дневно интензивна физическа активност. За да отслабнете и да изваете фигурата си без диети и строг режим, спортуването е много важно.
Ето вариантите са различните части на тялото:

  • Краката: каране на колело
  • Коремни мускули: фитнес
  • Здрави рамене: плуване

А, ако “сте алергични” към спорт, изберете друг начин да се поизпотите: разходка в парка, шопинг по магазините, екскурзия до близка дестинация и т.н.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни