►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Очни проблеми при децата

Много социологически проучвания от целия свят показват, че 20% от децата в света страдат от някакъв очен проблем. Родителите трябва много зорко да следят децата си за подобни проблеми и ако имат и най-малкото съмнение за наличието на очен проблем, трчбва веднага да се консултират със специалист. Да сте винаги нащрек за какъвто и да е признак, може да ви спести редица настоящи и бъдещи проблеми.


Очни проблеми при децата

Специалистите препоръчват детето да посещава очен лекар на всеки 1-2 години след навършването на 3 години. Дори и детето да не се оплаква или да проявява някакви признаци, че нещо със зрението му не е наред, посещението при лекаря е най-добрата форма да се предотвратят възможни проблеми, защото знаете, че когато нещата се хванат навреме, всичко се оправя по-бързо и по-лесно. Всички специалисти са на мнение, че навременното откриване и лекуване на дадена болест, която застрашава зрението, могат да премахнат или да намалят до минимум риска от загуба на зрението. Щом става въпрос за деца, то превенцията е задължителна и трябва често да се правят очни прегледи, за да се анализира зрението и така да се избегнат възможни заболявания. Още когато се раждат бебетата също се подлагат на такъв анализ. А пък вече за по-големите децат е добре да направят своето пълно изследване на очите на 3-годишна възраст. По-задълбочено изследване преди тази възраст се прави, само когато има индикации за това, като, например, ако има някой близък роднина, който има очни проблеми, защото тези болести, в голяма степен могат да бъдат и наследствени. А след навършването на 5 години, е препоръчително детето да ходи на прегледи при очния лекар поне веднъж годишно.

Симптоми за възможен проблем със зрението

Deteto.info
 • Детето сяда много близо до телевизора
 • Често се оплаква от главоболие и изморени очи
 • Пише с лице, залепено за тетрадката
 • Изпитва трудности да чете надалеч
 • Присвива и си напряга очите, когато иска да види нещо надалеч
 • Силно сълзене на очите
 • Зениците са прекалено разширени или прекалено свити.
 • Когато зениците изглеждат замъглени

Това са само някои симптоми, на които вие можете да обърнете внимание, но не изпадайте в паника, защото не винаги наличието на един от тези симптоми е в следствие на заболяване на зрението – може да е просто нещо моментно в следствие на някакъв дразнител, което да отшуми само.

Първото посещение при очния лекар

Първото посещение при очния лекар

Deteto.info

Посещението при очния лекат трябва да стане незабавно ако забележите:

 • когато детето ви не вижда добре и употребява големи усилия да чете и пише
 • когато заподозрете, че позицията на очите му не е правилна
 • когато има предшественици с проблеми със зрението в семейството
 • когато детето навърши 2-3 години, за пълнен преглед на очите дори и да няма нищо обезпокояващо

Късогледството, астигматизмът и далекогледството са най-често срещаните проблеми със зрението при децата

Deteto.info

Според Американската Офталмологична Академия проблемите със зрението като късогледството, далекогледството и астигматизма афектират върху повече от 20% от децата в ученическа възраст. Това означава, че едно на всеки четири деца страда от някакъв проблем с очите. Тези проблеми могат да бъдат в следствие и на голямото интелектуално напрежение, под което се намират децата. Телевизора и компютъра изискват много от зрителната система на детето и в някои случаи нарушава нейното развитие.

Най-често срещаните заболявания са

Deteto.info
 • Късогледство – детето не вижда добре предмети или хора, които се намират далече. Обикновено то присвива очи, за да види нещо в далечината. Децата често притварят очи, за да фокусират по-добре.
 • Астигматизъм – образа, който вижда детето не е правилно фокусиран. Обикновено причината е, че лещата на окото не е правилна и пречупва светлинните лъчи в една плоскост по-силно отколкото в друга.
 • Далекогледство – детето не вижда добре предмети и хора, които се намират наблизо. Често заради непрекъснатото напрягане на очите, детето има главоболие и болки в очите, сълзене и често мигане.
Развитието на зрението на детето според възрастта

Развитието на зрението на детето според възрастта

Deteto.info

Няма съмнение, че превенциата е най-доброто средство.затова родителите трябва да са винаги нащрек за зрението на децата си. Нужно е да познават развитието на зрението според възрастта, защото така ще се вземат навреме адекватните мерки за решаването на конкретния проблем.
При деца между 3 и 5-годишна възраст – най-често уменията за писане и четене са вече развити след навършването на 4 години. Детето ще използва зрението си, за да чете и пише, като следи с очи от ляво надясно.

За да му помогнете да развие повече зрението си можете да предложите на детето някои упражнения

Deteto.info
 • накарйте детето да следва начертани на една дъска линии от горе надолу, от ляво надясно и по диагонал
 • стимулирайте връзката между знание и зрение като играете с магнитни букви и цифри
 • покажете му как да движи очите си от ляво надясно за да чете, като му сложите пръста на всяка думичка, която четете
 • посочвайте на детето предмети, които то трябва да назове
 • развийте у него асоциацията на снимка на предмет с реалния такъв
 • помогнете на детето да координира око-ръка и око-крак като играете на топка
 • играйте на с кубчета, редете пъзели, домино и др.

При деца между 5 и 8-годишна възраст – в този период е подходящо да следите внимателно детето си дали вижда всичко, което пише на дъската в училище и съответно, когато чете книга. Препоръчително е да:

 • улеснете детето като му предоставите книги с подходящи за неговата възраст формат и шрифт
 • детето трябва да учи на добре осветено място и за целта сложете бюрото му до прозорец, тъй като естествената светлина е най-доброто решение
 • определете едно място, което да е специално за детето и където то да чете и пише на спокойствие
 • детето трябва да е на поне 60 см разстояние от монитора на компютъра и на голямо разстояние от телевизора. Детето не трябва да стои пред компютъра или пред телевизора повече от един час дневно.

Ако забележите какъвто и да е обезпокоителен симптом в зрението на детето, не се колебайте да се свържете със специалист, който ще ви насочи и ще препоръча решение на проблема. Когато нещата са хванати навреме, се оправят по-лесно и по-бързо, а единственото, което трябва да направите е да обградите с достатъчно внимание детето си, за да не пропуснете и най-малкия детайл от неговото развитие.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни