►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Респираторните вируси – профилактика и лечение

Респираторните вируси, причиняващи грип и грипоподобни инфекции ни поразяват средно от 2 до 4 пъти годишно, а при деца в предучилищна възраст – двойно повече.


Респираторните вируси – профилактика и лечение

Инфекциозните заболявания на горните и долните дихателни пътища са сред най-честите заболявания при човека. Статистиката показва, че през целия си живот, хората се разболяват от  респираторни заболявания средно около 200 пъти. Като причинителите на заболяванията са над 200 различни вируса и бактерии. Човешкият организъм е така създаден, че да се самопредпазва от всички тези външни дразнители. Съществена функция на лигавиците на дихателните пътища е да осигурят защитна бариера, като не позволяват на инфекциите да проникват в човешкото тяло. За съжаление, в условията на съвременния живот и наличието на различни фактори като смог, цигарен дим, замърсявания на околната среда, естественото самопочистване на носа не е достатъчно, за да предотврати навлизането на патогенни микроорганизми. Това налага определена назалната хигиена, която да осигури профилактика.

Сухият въздух

Deteto.info

Характерна за зимния сезон е и употребата на отоплителни уреди: климатици, парно, печки и т.н., които допълнително изсушават носната лигавица на детето. Сухата лигавица се характеризира с образуване на крусти, струпеи, затруднено дишане, в някой случаи и  кръвотечение от носа.  Затова е необходима профилактична грижа, която може да осъществи превенция и да намали симптомите. При наличие на вирусна или бактериална инфекция, ринитът (възпаление на лигавицата на носа) е един от съпътстващите симптоми. Той причинява на всеки болен, но най-вече на малките деца, много страдания, заради затрудненото дишане. Често се налага допълнително лечение с кортикостериоиди или препарати, намаляващи обема на носната лигавица, за да се облекчи преминаването на въздух през носа.

Лечение и профилактика

Deteto.info

На първо място трябва да осигурите влажен въздух и достатъчно течности, за да направите средата достатъчно подходяща за оздравяването. Така ще спомогнете отделянето на секретите. Особено, когато се касае за деца, съществено важно е продуктите да бъдат прецизно избирани по няколко критерия. На първо място съставките да са максимално естествени и щадящи. Обръщайте внимание и на силата на струята, тъй като е възможно да е твърде силна и да нарани допълнително нежното детско носле. Освен това създаденият дискомфорт причинява излишен стрес и разстройва мъничето. Важно е продуктът, който използвате, да гарантира безопасност от навлизане на микроорганизми във флакона и да има система, която да позволява само впръскване навън, но не и навлизане навътре. За профилактика или лечение на вече съществуващи симптоми, специалистите препоръчват използването на препарати, съдържащи солеви разтвори. Със своите минерални соли, натуралната морска вода почиства и овлажнява носната лигавица. Тези препарати са подходящи за продължително лечение, както и за профилактика, тъй като не представляват никакъв риск за децата. За разлика от деконгестантите (препарати съдържащи съставки като  ксилометазолин, фенилефрин или псевдоефедрин), които се използват само в началото на лечението, за да осигурят намаляването на носната лигавица. Продължителното използване обаче крие рискове.  


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни