►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Кашлицата

Кашлицата е естествен процес, предизвикан от организма за прочистване на излишния секрет или чуждите тела от трахеята и белите дробове.


Кашлицата

В този смисъл тя се появява като симптом (следствие) на заболяването. Според продължителността на оплакванията, различаваме няколко вида кашлица – остра (трае до 3 седмици), подостра (от 3 до 8 седмици), хронична (над 8 седмици). Също така кашлицата е суха или влажна. Острата обичайно започва внезапно и често се дължи на настинка, грип или инфекция на синусите. При сухата кашлица липсва секрет, докато влажната кашлица е придружена от отделянето на секрет под формата на храчка, съставен най-често от слуз или в по-напреднала фаза на заболяването - гной. Сухата кашлица е в резултат на инфекция, настинка, химически вещества от атмосферата, чуждо тяло или дори психо-емоционален симптом. Докато влажната кашлица се причинява от възпаление на бронхите, което може да е в резултат както на инфекция, така и на алергия.

Кашлицата и децата

Deteto.info

Кашлицата е един от най-честите симптоми на заболяване при децата.  Освен с честотата си, острите респираторни заболявания при малките се характеризират и с продължителност повече от 10-14 дни. За съжаление инфекциите на дихателните пътища са най-често срещаните заболявания при децата. Статистиката сочи, че децата, посещаващите градини и ясли боледуват от остри респираторни заболявания средно 8 пъти през първата година, 5-6 пъти– през втората и 3-4 пъти– през третата. При респираторни инфекции детето може да кашля в продължение на седмици, особено ако инфекциите следват една след друга. Данните сочат, че честотата на заболяване на децата е значителна (във възрастта до 1 година – 4 и повече пъти; във възрастта от 1 до 3 години – 6 и повече пъти; във възрастта от 3 до 5 години – 5 и повече пъти; във възрастта над 5 години – 4 и повече пъти).

Какво да направим

Deteto.info

Отново важен фактор за облекчаване на симптомите е влажността на въздуха. Изпитан с годините метод за подобряване на симптомите е инхалацията. Нашите баби и майки често са прибягвали до оздравителната сила на различни билки и най-вече на топлата пара, която преминава през носа и гърлото и осигурява добро пречистване на дихателните пътища. Друг полезен начин да облекчите пристъпите на кашлица е да повдигнете горната част на тялото по време на сън. Топлите напитки, особено такива с мед и лимон също допринасят за успокояването на кашлицата. Медикаментите, които давате на детето трябва да спомагат втечняването на бронхиалния секрет, както и отхрачването. На първо място трябва да се уверите, че е предназначен и за деца и съответно да се допитате до специалист, за да уточните точния и прием.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни