►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Как се развива имунната система при децата

Човешката имунна система е едно от най-блестящите творения в живата природа. Основната й функция е опазването на биологичната индивидуалност на организма, основана на способността да се разпознават генетично чуждите вещества и да не се допуска да проникнат в организма.

Д-р Иван Стаменов
Д-р Иван Стаменов

Педиатър, Медицински комплекс „Д-р Щерев”, http://shterevhospital.com/

Вижте всички статии на Д-р Иван Стаменов

Как се развива имунната система при децата

А ако това се случи, те трябва да бъдат елиминирани. Охранявайки своята биологическа уникалност, човекът е в непрекъсната връзка с другите форми на живата материя. Хармонизирането на тези взаимоотношения е задача именно на имунната система. Тя регулира отношенията на организма с многобройните и разнообразни микроорганизми от околната среда. С някои микроорганизми дори влиза във взаимоизгодни отношения, допускайки ги в тялото под свой контрол, като по този начин не допуска размножаването на други опасни микроорганизми. Така се осъществява едно динамично равновесие с околната среда.

Алергията – реакция на имунната система

Deteto.info

Имунокомпетентните клетки в нашия организъм изпълняват различни задачи. Едни разпознават чуждите белтъчни молекули, които наричаме антигени и подават информация на други клетки, които на свой ред организират защитата, като пускат в ход точното оръжие – специализирани белтъчни молекули - имуноглобулини, които наричаме антитела. Те притежават уникалната способност безпогрешно да разпознават и унищожават набелязаната цел. Информацията, получена от всяка среща с антигените не изчезва, а се съхранява в имунологичната ни памет, създавайки с времето един своеобразен архив. При повторна среща с чуждия агент мигновено може да се извлече нужната информация от базата данни и бързо да се образуват антитела.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни