►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Добрата храна предпазва от простудни заболявания

Откъм набавяне на необходимите хранителни продукти сме доста улеснени, като имаме богато разнообразие от плодове и зеленчуци през цялата година, а не само в типичните за тях сезони. Ако през лятото трябва да се набляга на студените супи, салатите, сухите плодове и голямото количество течности, то през зимата на детето трябва да се дават по-калорични ястия. В детското меню през зимата задължително трябва да присъстват топли супи, ястия с ориз и зеленчуци, картофи и месо, приготвени по различен начин.


Добрата храна предпазва от простудни заболявания
Кои храни засилват защитните функции на организма на детето

Кои храни засилват защитните функции на организма на детето

Deteto.info

По-голямата част от болестите през зимата, като простудните заболявания, са причинени от вируси, които съответно се предават по въздушно-капков път. За съжаление вирусите мутират всяка година и няма доказано ефикасна ваксина, която да действа срещу всички.
Що се отнася до хигиенните мерки, които трябва да се вземат, честото миене на ръцете и подсушаването с кърпа, която си е само негова, са едни от най-важните правила, които трябва да се спазват. Освен това вкъщи не трябва да се пуши и съответно детето трябва да се държи настрана от непроветрени помещения с лоша вентилация.
Хранителното вещество, което има една от най-силните защитни функции за организма на детето и заздравява имунната му система, е витамин С. Хранителните продукти с най-високо съдържание на този витамин са цитрусовите плодове (портокал, мандарина, лимон), ягодите, кивито, мангото и някои зеленчуци.
На имунната система много добре се отразяват млените продукти и особено киселото мляко.
Има една серия хранителни вещества (селен, цинк и определени аминокиселини), които помагат на защитните функции на организма да функционират нормално, а те се набавят с разнообразно и балансирано хранене.

Има ли една храна, която да е най-полезна и всички да придобием навика да я консумираме редовно

Deteto.info

Една единствена храна, която да действа като превантивна мярка срещу заболяванията, типични за студените месеци, няма. Имунната система на организма е много сложна и не зависи само от едно хранително вещество, а от комбинацията на много вещества. Затова най-доброто хранене е разнообразното, което включва плодове, зеленчуци, тестени изделия и животински протеини (мляко, яйца, месо и риба).
Грешно е да се приема само една храна, само защото съдържа повече хранителни вещества, организмът има нужда от всичко и особено детският. Колкото и голямо количество полезни вещества да има една храна, нашият организъм има функцията да извлича от една храна само толкова, колкото му е необходимо. Такъв е и случаят с витамин С, при който, нито голямата доза, нито прекалено честият прием от този витамин ще постигне целта - да защитава организма, защото това би довело до по-оскъдния прием на други важни хранителни вещества.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни