►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Диарични състояния в детската възраст

Огромните грижи, които полагаме за нашите деца понякога ни карат да ги следим непрекъснато и дори да си измисляме несъществуващи проблеми.

Д-р  Радка Куманова
Д-р Радка Куманова

педиатър-гастроентеролог, МЦ “Детско здраве”, http://zdraveto.com/

Вижте всички статии на Д-р Радка Куманова

Диарични състояния в детската възраст

Ето защо е важно първо да знаем с точност какво в действителност представлява диарията, а именно това е състояние, при което изпражненията са рядко-кашави, обемисти или многократни. Кърмачетата дефектират след всяко хранене, децата от 1 до 3 години – 1-3 пъти дневно, а по-големите – веднъж дневно или на 2-3 дни.
Диарията може да бъде остра, с продължетелност от няколко до 20 дни, и хронична – с продължителност над 1 месец. Причините са много, като острите диарии най-често са инфекциозни , а хроничните може да се дължат на наследствени, обменни или възпалителни заболявания. В такива случаи самолечението е немислимо. Все пак лекарят е този, който ще определи диагнозата, т.е. причините за появата на чревното разстройство при детето.

Децата на възраст до 1 година боледуват най-често от остри диарии. Те могат да бъдат предизвикани от различни инфекциозни причинители – вируси, паразити, гъбички. За целта трябва да обръщаме много голямо внимание на хигиената на нашите малчугани, защото най-честите причинители на тези инфекции са именно мръсни ръце, поглъщането на замърсени храни и лапането на нехигиенични предмети. По този начин се предизвиква възпаление на лигавицата на стомаха, тънкото и дебелото черво, в резултат на което се нарушава храносмилането, настъпва загуба на течности и детето отслабва на тегло. Диарията не във всички случаи е безобидна, затова щом забележите симптомите трябва незабавно да се свържете с педиатър и да се направят необходимите изследвания. Трябва да знаете, че тя може да прерасне в сериозна инфекция и затова при първите признаци като: повишена температура, повръщане и диария, трябва задължително веднага да потърсите лекарска помощ.
Повечето чревни инфекции не се лекуват с антибиотици, защото те не действат на вирусите и гъбичките и тяхното прилагане може да влоши още повече болестта. Важно е да знаете, че основната причина за влошаване на състоянието е загубата на течности, които трябва да компенсирате като веднага започнете да давате на детето си повече течности от обикновено.

А ето ви и няколко препоръки, какво да правите до идването на лекаря

Deteto.info
  • Оризова вода (3% оризова отвара)
  • Разтвор на Световната здравна организация (СЗО), т.нар. солеви разтвор – рехидрин или други подобни, в количество, което първоначално се равнява на отделеното количество изпражнения (колкото изходи детето, толкова трябва да поеме след това – на глътки или с лъжичка, по 5 – 10 мл на всеки 5 – 10 минути). При повръщане се изчакват 10 минути и отново се започва по 1 чаена лъжичка през 1 –2 минути.
  • Не спирайте да давате повече течности на детето докато не отшуми диарията, а ако то желае може да приема по толкова и след това.
  • При деца на изкуствено хранене да се дава и чиста вода, без соли, която да се редува със солевия разтвор
  • Ако видите, че клепачите на детето ви са подпухнали – спрете солевия разтвор и му давайте само чиста вода

Запомнете, че детето трябва да се храни много добре, за да избегне отслабване и да се справи с инфекцията, а следващите съвети ще ви помогнат да се справите с критичната ситуация:

  • При естествено хранените деца, кърменето ще има по-кратка продължителност и затова трябва да е на по-чести интервали
  • При децата, които са на изкуствено хранене, трябва да се приложат диетични храни, а те представляват своеобразна лечебна храна, която се предлага от различните фирми за детски млека или можете да давате разредено с вода 1:1 адаптирано мляко.
  • Децата над 6-месечна възраст също приемат лечебните храни, а също и храни, приготвени от ориз, царевично нишесте, морковено пюре; не трябва да се спира и месото, като то трябва да е предимно птиче – пуйка, пиле (без всякаква тлъстина).
  • Храните трябва да бъдат прясно приготвени, добре сварени и пасирани

Хранете детето си поне шест пъти дневно, за да постигнете резултат и не спирайте гореописания режим докато не отмине  напълно диарията. Не давайте подсладена вода или вода с мед, а помнете, че млякото също е богато на млечна захар и именно затова временно трябва да се приемат специални млека с ниско съдържание на захар.
Не трябва да изпадате в паника, но за да можете да реагирате адекватно трябва да сте наясно с точните симптоми и точния произход на заболяването (инфекцията). Единственото, което се изисква, е да спазвате правилно указанията до пристигането на лекаря. Но ако детето ви е отпаднало, вяло, отказва да приема храна и течности, повръща, има изразена жажда, изхожда многократно воднисти изпражнения или има кръв в тях, устните са сухи, не уринира и няма сълзи при плач, фонтанелата му е хлътнала, незабавно трябва да се заведе на лекар и съответно - в болнично заведение , за да се лекува съобразно правилата при това състояние.
Това, което ви предлагаме е да спазвате лечебното хранене предписано от специалистите. То трябва да подобри състоянието на детето. Когато това стане, трябва постепенно да върнете стария му хранителен режим, като внимавайте много през следващите седем дни и избягвайте слабително действащите плодове и зеленчуци като портокали, праскови, сливи, тиквички, домати.
Най-важното нещо, което трябва да запомните в подобни ситуации е никога да не действате на своя глава. Когато установите, че има симптоми на подобно заболяване, непременно се консултирайте веднага с лекар, който да установи диагнозата и да ви препоръча адекватното лечение и подходящите диетични храни.
Всяко нещо хванато навреме няма никави лоши последствия. Наблюдавайте непрекъснато вашето малко съкровище, за да расте здраво и жизнено.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни