►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Защо правят така? Малките странности на мъниците от 1 до 2 години

След като навършат една годинка децата вече имат известна доза самостоятелност. Проблемът е, че правят странни неща, които ни объркват, а и са необясними и нелогични или поне така ни изглеждат на нас, възрастните, които все се притесняваме за тяхната сигурност и благополучие. Защо, например, изпитват удоволствие като хвърлят лъжицата на земята 30 пъти за две минути? Защо обичат да тичат голи точно в най-неподходящия момент? Е, тези неща на нас може да ни изглеждат мистериозни, обаче всичко си има обяснение и научавайки го ще знаем как да процедираме с малките странности на нашите сладури.


Защо правят така? Малките странности на мъниците от 1 до 2 години

Времето на мама и татко е само мое

Deteto.info

Всеки път, когато четете нещо, правите нещо, което изисква концентрация и което трябва да правите сами, мъникът започва да прави всякакви пакости, с които да привлича вниманието. Иска непрекъснато да му обръщате внимание?

 • Защо го прави?

Няма нищо неестествено в това, че децата вечно искат да са център на вниманието. Лошото е само, че искат да го постигнат с „шантаж”. Според психолозите, това обикновено се случва, когато изпадането му в ярост често се увенчава с успех: в тези случаи ще го повтарят докато не постигнат целта си.

 • Как да действате?

Ако отстъпвате пред този шантаж, ще покажете на детето, че когато иска нещо, само трябва да започне да крещи, да се тръшка и да реве и ще постигне целта си. Трябва да му се покаже с факти, че за да постигне онова, което иска, няма нужда да плаче, а трябва да реагира спокойно, защото мама и татко са тези, които решават дали това ще стане и кога.

Без дрехи

Deteto.info

Вашата малка принцеса изглежда очарователно с новата си розова рокля, но тя само чака да не гледате и веднага я вдига и започва да се опитва да я свали и в тези случаи няма значение дали сте в парка, в магазина или у дома. Изглежда все едно й харесва да е гола.

 • Защо го прави?

Най-вероятно няма скрит помисъл в това и го прави, защото роклята не й е удобна или просто защото малките деца по начало се чувстват по-удобно голички, защото дрехите ги дразнят.

 • Как да действате?

Първо проверете дали роклята не е тясна, ако пък си сваля обувките – дали те не убиват. След като се уверите, че не е това причината, трябва да обясните на детето какво представлява срамът. В началото сигурно няма да го разбере, но като му покажете, че и другите деца не ходят голи нито вкъщи, нито навън и както се вижда мама и татко винаги са с дрехи.

Ще си сляза сам от количката и ще ходя където си искам

Deteto.info

Мъниците са много ловки, научават се да откопчават сами коланите на количката, слизат си сами от нея и хващат пътя незнайно накъде. Какво си мислят?

 • Защо го правят?

Харесва им повече да ходят, отколкото да се возят в количката – искат независимост, но изобщо не се замислят, че се излагат на опасност. Това не са опити да „изкарат акъла” на мама и татко, просто не разбират защо не трябва да го правят.

 • Как да действате?

По-добре, като така и така излиза от количката и се втурва нанякъде, да ви отнеме повече време да стигнете до някъде, но да го правите пеша. Можете да вземете и количката за моментите, когато мъникът ще се измори и сам ще поиска да се вози в нея. Колкото до внезапното втурване нанякъде, не остава друго, освен да сте винаги нащрек. Кажете на мъничето, че има правила, които ако не се спазват, може да се получат големи проблеми. Дайте му пример с някое друго детенце, а и вие самите се оглеждайте като пресичате, не се втурвайте изведнъж и в никакъв случай не пресичайте на червено пред мъничето, колкото и неоживена да е улицата, защото то ще възприеме този лош навик и ще си помисли, че така трябва. Знаете, че децата в началото не осъзнават правилата и това защо трябва да се спазват, а просто копират от вас и правят това, което правите вие.

Отивам на разходка сам

Deteto.info

Както си стоите спокойно у дома, изведнъж чувате тропане и откривате вашия малък сладур до входната врата, опитвайки се да я отвори, за да излезе сам навън и най-лошото е, че това не е първият път, в който го хващате. Какво иска да направи, да избяга от вкъщи ли?

 • Защо го прави?

Просто има желание да е навън, да играе. И понеже децата са си нетърпеливи, иска да излезе веднага щом му се прииска, без значение дали мама е на същото мнение или дали навън е подходящо за разходка.

 • Как да действате?

Освен логичното – винаги да заключвате входната врата, трябва и да обясните на мъничето, че има неща, които все още не може да прави самичко, защото е опасно за него. Кажете му, че и другите деца също не излизат навън самички, защото ще се загубят и мама и татко няма да могат да го намерят.

Играта „хвърляне на лъжица на пода”

Deteto.info

Със сядането на масата първата му работа е да вземе лъжицата и да я хвърли на земята, после мама я вдига, а мъникът я хвърля отново, колко интересна игра, нали! До кога продължава тази игра – докато мама не махне лъжицата от масата.

 • Защо го прави?

За да научи нещо повече за разстоянията и да се ориентира в пространството, а и защото „упражнява” новото си умение – да взима нещо и да го хвърля, за да види какво ще стане. Ако става въпрос за малко по-голямо дете – над година и половина, причината може и да е друга – „изпитва” търпението на мама и татко, иска да види какъв контрол може да упражнява над тях и колко могат да издържат на тази „манипулация”.

 • Как да действате?

Според психолози, в този случай родителите трябва да обяснят на мъника, че лъжицата е за да се храни с нея, а не е предмет за хвърляне. Може би не е лоша идеята да определите едно-две неща, които да са леки и безопасни, някакви меки играчки, например, които да предоставите на мъника да хвърля на воля – все пак, нали трябва да „тренира” новите си умения. Обаче в случаите, когато се касае за „изпитване” на търпението на мама и татко, можете да кажете на детето, че, ако я хвърли, няма да я вдигнете. Освен това, ако падне на земята лъжичката, няма да може да се храни с нея, защото ще се е изцапала и тогава как ще изяде любимото си кремче.

Защо да отхапвам по малко от филийката, като мога да я хапна наведнъж

Deteto.info

Много често сме виждали мъник с издути бузи, който за по-бързо си е сложил целия сандвич в устата. Ами, щом в устата му се побира цял сандвич, защо пък не!

 • Защо го прави?

Въпреки че бихме си помислили, че детето просто е гладно, много е вероятно да му се случва точно обратното: не му се яде в този момент и иска да приключи колкото се може по-бързо с това, за да може да си играе. Има и друг вариант – експериментаторския му дух го кара да провери възможностите на устата си и да види колко голям сандвич може да се побере там.

 • Как да действаме?

Трябва да се опитате да обясните на детето, че не може така да си пълни устата, защото ще му стане лошо и после няма да може да си играе. Освен това, не е лошо да започнете с въвеждането на нормите за хранене, естествено с много търпение и с добрия пример, който вие ще му давате ежедневно.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни