►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Защо детето предпочита повече единия от родителите?

Много често срещано е явлението двегодишното дете да има предпочитания към единия от родителите. Понякога това е много трудна ситуация за мама и татко. Ако ви се случи, не се отчайвайте, заредете се с търпение и чакайте – това просто е поредният преходен етап при мъниците.


Защо детето предпочита повече единия от родителите?

Повечето мъници прекарват с мама по-голямата част от времето и тя е тази, която пази детето, успокоява го и задоволява нуждите му. Затова обикновено за детето мама заема първо място.
Може да се появи и друг случай, например, прибирането на татко да е толкова очакван момент от мъника и игрите и времето, прекарано с него да е толкова атрактивно за него, че да забрави за мама.
На две годинки децата показват своите предпочитания и желание без да се преструват – понякога предпочитат да са с татко, друг път с мама и това ще ни го покажат недвусмислено, без, разбира се, това да означава, че обичат единия повече от другия.

Какво можем да направим

Deteto.info

Когато се сблъскаме с едно много силно изразено предпочитание към единия от родителите, е добре да разберем причините за това.

  • може би таткото е забелязал, че мъничето предпочита да бъде с мама и понеже е изморен от работа, това му се струва много удобно извинение. Има вариант и да се чувства малко обиден, че детето предпочита повече мама и да си мисли, че просто то я обича повече от него. Малките деца наистина се привързват повече към този, с когото прекарват повече време, но другият трябва да намери подход и да се зареди с търпение, за да може положението да не е такова – решението не е да приемеш, че детето обича повече другия и просто да не правиш нищо. А на едно дете му трябва толкова малко!
  • има и обсебващи мами, които пък искат да контролират сами всяка крачка на детето и друг да няма право да взима каквито и да е решения без нея. Може би това става спонтанно и несъзнателно и обикновено е поради факта, че обичаме много малкото човече и не искаме „косъм да падне от главата му”. трябва обаче да осъзнаем факта, че и двамата родители са еднакво важни за мъничето, то се нуждае и от двамата и решенията се взимат след като е било уважено мнението на всички. Не можем да обсебим живота на детето ни, то ще получи много важни и ценни за него уроци както от мама така и от татко.
  • случва се и това – майката посвещава повече време и енергия да се грижи и да възпитава детето, но когато таткото се прибере всички забравят за нея и той се превръща в „звездата” на деня. Възможно е мама да е единствената, която ще учи децата на важни норми и навици, да им показва кое е хубаво и кое лошо, или да се сблъсква с всичките яростни реакции на мъниците, но татко пък цял ден е бил на работа и затова иска да прекара вечерта с децата. Така на пръв поглед изглежда, че на него просто му е отредена ролята само да играе, да хвали и да се забавлява с децата, докато мама изразходва толкова нерви за да ги възпитава. Все пак всеки си има определена роля в семейството, нали!
  • родителите изграждат у децата, още докато са малки, здравословни навици и ги учат на общоприетите норми и правила, което изисква постоянност, търпение и отдаденост. Ако само единият от родителите се натовари с тази задача, а другият стои настрана, се установява едно разделение на роли, при което единият разглезва детето, а другият се явява строгият и лошият. Именно затова постигането на баланс е много важно.

Избягвайте тази ситуация, като

Deteto.info
  • мама и татко трябва да възприемат еднакво отговорността да покажат своя авторитет на родители и да въвеждат заедно норми и правила, адекватни на възрастта на детето.
  • много е важно двойката родители да показват своя съюз, да показват взаимна нежност, разбиране и уважение. Много е важно детето да не усети, че мама и татко си съперничат кой ще получи неговата нежност и внимание.
  • възможно е единия от родителите неволно да е направил нещо, което да е обидило детето и затова то сега да му отмъщава, затова не бива никога да реагирате остро на неговото предпочитание към другия, даже изобщо не трябва да реагирате по никакъв начин, а да се държите така, както го правите винаги
  • не трябва да се обиждаме, нито да приемаме като лично отношение това, че детето показва предпочитание към другия родител. Особено неприятно и травмиращо за детето е да реагираме на това негово предпочитание към другия като ние самите започнем да го отхвърляме. Децата действат спонтанно и са на моменти – днес предпочитат татко, защото му е донесъл голяма изненада, след като се е върнал от командировката, утре пък показват по-голямо внимание към мама, защото тя го е завела на разходка в зоопарка и са си прекарали страхотно.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни