►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Трудна възраст

Свикнали сме с това определение да свързваме навлизането на детето в юношеството, но напоследък все по-често се говори и за бебешки пубертет. Възрастта на прохождането също не е за пренебрегване. А след това идват адаптацията в ясла и градина – все трудни пътеки, които трябва да извървите заедно с малкото. В този материал ще поговорим за това как да преминем през трудните периоди по-лесно. Какво трябва да знаем и как да се подготвим?


Трудна възраст

Прохождането

Deteto.info

Това е един етап, който настъпва между 8-мия месец и първата година. Трудността му се състои в това, че малкия изследовател започва да опознава света сам и това крие доста рискове. За да си спестите неприятните инциденти и ужасената физиономия, крещяща: „Не!!!“, добра идея е да обезопасите дома си предварително. Вдигането на всичко, което не искате да попадне в любопитните детски ръце и уста е разумно да бъде направено на около метър и половина. Достъпът до опасните електроуреди и контакти също трябва да бъде ограничен. Друг подход, който върши работа, но пък е много трудоемък е да отделите повече време на малкия и да споделите приключенията му. Когато играете с него и го засипвате с подходящи занимания, той ще има по-малък устрем да ходи на опасните места.

Бебешки пубертет

Deteto.info

Това е възрастта приблизително между 2 и 3 години. Тогава детето осъзнава своята личност и отделеността си от околния свят. До преди това малкото е възприемало себе си и Ва като едно неделимо цяло. Изследването на Аза започва от проверката на границите. Затова често родителите наричат този период: „Царството на не-тата“. Това е нормално, защото отрицанието е един от начините за противопоставяне, а от там малкото разбира докъде се простира волята му. Допълнителен „бонус“ към това е и засиленото его, което най-ясно се забелязва в чувството за притежание ( „Всичко е мое! Дори и да не е, пак го искам! Какво като не ми трябва, пак е мое!) и нежеланието да споделя нито играчките, нито храната, нито вниманието Ви! И това не е всичко! Тук трябва да включим и все още недостатъчния активен речник, който затруднява комуникацията и изнервя допълнително обстановката. Съветът, който специалистите дават, през тези трудни времена, е да се въоръжите с търпение, на първо място. Но, не по-малко важно е да поставяте някакви граници в поведението му. Все пак малкото трябва да знае, че има ограничения дори и за него. Също така му обяснявайте много. На тази възраст малките имат много по-богат пасивен речник и дори да не дават индикация за това, те разбират доста. Възпитанието и разговорите трябва да се случват не по време на криза, а в спокойно състояние. Когато положението е ескалирало и малкото е остро афектирано, (пищи и се тръшка толкова мощно, че замята се тресе) думите нямат полза. Тогава трябва да действате, извеждайки малкото зверче или игнорирайки го, според възможностите и обстоятелствата.

Адаптацията

Deteto.info

Смяната на средата и особено постъпването в детска градина или ясла бележат още един труден етап от порастването.  Отделянето от мама е трудно за мъниците и затова те реагират остро на промяната. Предварителната подготовка за новите обстоятелства помага за по-бързото им приемане. Можете да говорите на малкото за предстоящото, дори да го заведете в градината и заедно да я разгледате. Ако ръководството разреши, добър вариант е да остане за малко с другите деца в групата и да поиграе с тях или поне да се запознае. Обясненията защо се налага оставането му в градина също трябва да бъдат неизменна част от подготовката. Разбира се, трудно ще минете без подозренията на детето, че искате да го изоставите и да не го вземете после, но всяко нещо с времето си. В този период е важно да наблюдавате малкото. Може да забележите известна тревожност у него, която ако няма затихващи функции е добре да ѝ се обърне внимание. Има деца, които приемат градината изключително травматично и упорството и непоколебимостта Ви, в такъв случай, няма да доведат до добри резултати.

За финал

Deteto.info

Да си родител е най-голямото предизвикателство, което се случва в живота на един човек. Но и най-прекрасното. С търпение и много любов всички тези кризи ще остават в паметта Ви като незабравими спомени от едно пътуване, изпълнено с приключения , емоции и радост. Насладете му се, защото отминава бързо!


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни