►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Търпението също се учи

Чакането не е много типично за децата. Те трудно разбират защо не могат да постигнат всичко веднага. И, въпреки че с времето ще станат по-търпеливи, след тригодишна възраст можем да им помогнем да имат малко повече търпение и да разберат забавянето.


Търпението също се учи

Нетърпението и искането на нещата веднага, на момента, без право на отсрочка, си е нещо много типично за децата. Тяхното чувство за време е различно от нашето, не могат да го „измерват” и съответно не могат да преценят колко точно е времето, което минава след като поискат нещо, докато го получат. Да свикнат да контролират подобни моменти е част от разбирането за реалността и е едно умение, което се добива по-бавно, детето ще го надгражда и асимилира по време на целия си растеж и развитие.
Малко по малко, с наша помощ, детето ще успее да се научи да реагира всеки път с все по-голямо търпение, но до около шестгодишна възраст все още няма да може да чака и да разбере защо точно трябва да почака. Обаче, това със сигурност не означава, че ние трябва да чакаме до тази възраст, за да научим детето на толерантност и търпение.
След тригодишна възраст нашият мъник вече трябва да започне да се учи на търпение, но това няма да стане без нашата помощ. Ако му даваме всичко, което поиска на момента и винаги сме на негово разположение, ще го превърнем в дете „тиранин”, което ще е незряло и нетолерантно и когато се превърне във възрастен.

Как да му помогнем да бъде по-търпеливо

Deteto.info

1. Да даваме добър пример, защото децата се учат имитирайки

 • Децата са големи имитатори, така че пред тях трябва да покажем нашето ”безгранично търпение”
 • Ако се сърдим на задръстването и непрекъснато се оплакваме и бибипкаме, ако крещим на детето, когато закъснее малко за вечеря след като сте го извикали, не му даваме добър пример и му показваме липса на търпение.
 • Ако някой път загубим контрол и избухнем, трябва да се извиним веднага

2. Да проявяваме разбиране

 • Има ситуации (ако детето е раздразнително, спи му се, изморено е), в които е по-добре да не искаме от детето да проявява търпение и да чака.
 • Освен това трябва да организираме ежедневието по такъв начин, че да избягваме да подлагаме детето на дълго чакане. Не е много подходящо да съобщаваме събитията с много голямо отлагане, тоест по-добре да му кажем ”утре ще ходим в парка”, а не ”другата седмица ще ходим в парка”

3. Въведете малки изчаквания
На около две години и половина-три вече можем да започнем да приучваме детето да изчака няколко минути, преди да му сервирате десерта или преди да отидете да му пуснете детското по телевизията. Въпреки че ще му е трудно, вие трябва да сте спокойни и постоянни в това, което правите и това, което сте казали.

4. Показвайте добрите начини

 • Покажете на детето чрез примера, който ще му дадете, че трябва да си поиска нещо по любезен и възпитан начин
 • Не трябва да отстъпваме пред яростните изблици на детето, когато ги използва като начин за постигане на целта си
 • Не трябва обаче да бъдем и безчувствени: понякога изпадането в ярост на детето е начин да привлече вниманието ни след като не е успяло по друг начин

5. Да спазваме обещанията си
Ако сме казали на детето, че след като се нахрани, ще редите заедно пъзела или, че, когато свършите с готвенето, ще погледнете какво е нарисувало, изпълнете обещаното, защото само така детето ще разбере, че чакането има смисъл и си заслужава.

6. Обяснявайте защо трябва да се чака
Обяснявайте внимателно на детето защо трябва да се изчака, например: „Когато приготвя вечерята, ще си играем, защото иначе картофите ще изгорят”. Трябва да използваме мек и спокоен тон, а не нетърпелив и изнервен. Това не винаги ще действа, но в повечето случаи ще има ефект.

7. Измисляйте забавления, за да не губи търпение
На децата всичко им омръзва много бързо, така че ако се налага да чакат много за нещо, трябва да измислите нещо, с което да ги забавлявате, за да се разсейват. Например, когато чакате пред лекарския кабинет, можете да измисляте някакви игри, като „преброй колко червени коли има отвън” или пък „колко човека носят черни обувки”. Можете да си измислите и някоя приказка, децата ги обичат много, особено ако е някоя нова, която не е чувало досега. Някоя интересна играчка също ще свърши добра работа.

8. Търпението в ежедневните ситуации
На тази възраст на детето му коства голямо усилие да си изчака реда, за да се качи на люлката или пързалката. Обяснете му, че трябва да чака реда си като останалите и, че тези деца, които в момента се люлеят, също са чакали реда си преди това.

9. Покажете на детето, че не трябва да прекъсва разговор

 • Можете да го хванете за рамото и да му кажете: „изчакай за момент и след това ще те изслушам”
 • Дори и да настоява, добре е да не му обръщате внимание за няколко минути
 • После трябва да спазите обещанието си и да го изслушате, можете да го похвалите и за това, че е изчакало
 • Това трябва да направите отново със спокойствие и мек тон, като малко по малко увеличавате моментите, в които детето да изчаква

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни