►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Родителите, парите и детето

Само да му попаднат пари, дори и левче да е, изпитва една неудържима необходимост да го похарчи незабавно, без да остане нито стотинка. И не го интересува за какво ще похарчи парите, а само това да стане на минутката. Ако няма пари, не спира да мрънка и да се моли, докато не му купите нещо. Много позната картинка, нали?


Родителите, парите и детето

Обаче децата са си такива, те не знаят как да си разпределят парите, нито пък имат представа как точно се изкарват те. Затова, отново ние, като родители, сме изправени пред важната задачка да научим децата си да харчат разумно, да могат да боравят правилно с тях.
Това е важно умение, чиито основи е добре да положите, още докато детето ви е малко.

Важна и необходима информация за парите

Deteto.info

Дори и да изглеждат очевидни за вас, трябва да се уверите, че и децата разбират правилно същността на парите и това, за какво се използват те.
Трябва да имаме предвид, че въпросната информация не се придобива спонтанно, а е плод на получени външни стимули. Тоест, ако в дома ви са били предложени адекватни модели на поведение спрямо парите, то би трябвало детето да ги е възприело и да ги следва. Обаче се оказва, че не винаги е така. В някои случаи, като последствие от външно влияние или поради липса на знания, детето може да прояви някои необмислени и неразумни действия с парите си. Затова трябва да се погрижите детето да получи необходимата му информация за парите и подходящите модели на поведение спрямо тях и то, колкото се може по-рано, за да не се окаже че е станало прекалено късно.

Какво е важно да знае детето

Deteto.info

1. Парите се разпределят, така че част от тях да се спестяват. Не може без спестявания и не може да похарчи до стотинка всичко, което има.
2. Парите служат за набавянето на необходими и полезни неща и за да задоволяват някои капризи и полезни дейности.
3. С парите човек може да бъде солидарен и да помага на останалите.
4. Ако пазим вещите, които използваме и избягваме ненужни разходи, ще може да се отделят средства за други необходими неща.
5. Парите се получават в замяна на работа.
6. Всеки има право да разполага с пари в замяна на работа, но не и в замяна на нищо, защото последното е привилегия.
7. Трябва да управлява парите, така че да бъдат разпределени правилно и да успяват да стигнат за всички раходи и за точно определен период от време.

Възрастта на детето не е без значение

Deteto.info

Възрастта на нашето дете е от значение, когато решим да го въведем в света на парите. Благоразумието също ни напомня, че не е възможно детето да разбере и да научи всичко наведнъж. Освен това, неговата зрялост също е определяща за научаването или неразбирането на някои неща. Затова като следствие от всичко това, трябва да определим целите си и определените знания, които искаме да му дадем, според възрастта:

  • До 7-8 години е добре да научим детето на:
    • спестяване – шарената касичка “прасенце”, която са му подарили за рождения ден, може да помогне много за това
    • солидарност и други неща, за които се използват парите, освен за купуването на бонбонки и близалки
  • Между 8 и 11 години – тогава детето вече няма толкова егоцентрично виждане за света и знае, че той не се върти само около него. То вече трябва да разбира и да свързва следствията с причината за тях. Ако притежава тези умения, значи е време да открие връзката на парите с работата, а също и да се научи да пази нещата си и връзката на това с парите – тоест явлението “днес счупих чисто новата си кукла, но няма значение, защото мама веднага ще ми купи друга” е немислимо и трябва много да внимаваме с това, защото всъщност, докато не се научат да си пазят нещата, децата разсъждават точно по този начин.
  • След 12-годишна възраст – детето вече трябва да може да разполага свободно с т.нар. джобни пари, като трябва да умее да ги разпределя правилно, да не ги харчи безразборно и да е наясно за какъв период от време са те и да се съобразява с това. Детето трябва вече да умее да преценява какви са правата му, да знае кои са задълженията му и привилегиите, които му се полагат, тоест вече трябва да е наясно с всички знания и умения от гореспоменатия списък.

Употребата на парите преди осемгодишна възраст

Deteto.info

Още докато детето е малко трябва да се възползваме от всеки удобен случай и да го въвеждаме в пазаруването. Можете, например, в магазина, да го оставите то само да поиска от продавачката това, което искате да купите, после да го плати с парите, които ще му дадете и да изчака за рестото. Това ще е първият контакт с парите и пазаруването.

Когато детето е достатъчно зряло, за да разбере количеството и цените на някои неща, които го интересуват (например: бонбони, дребни играчки, учебни пособия), можете да му дадете определена сума, с която то самичко да прецени какво ще си купи от магазина, книжарницата и т.н. В началото трябва да му помагате в избора.
Важно е да използвате една и съща стратегия за купуването на “глезотии” (едно дете не може без тях) и на необходими предмети (моливи, тетрадки и т.н.). Тоест, детето още от самото начало трябва да участва в купуването и на двата типа предмети, защото в противен случай то може да си помисли, че необходимите неща, без които не може, са нещо, което си е даденост и затова няма нужда да им обръщаме внимание.
Касичката е нещо, което трябва да набавите колкото се може по-рано. Не можете да си представите колко полезна се явява тя за детето. Обичайната касичка “прасенце” е един своеобразен учител за нашето дете, което може да пази в нея останалите пари от това, което си е купило или тези, които получава за празници от вас, ваши роднини и приятели. След като му покажете как да спестява паричките си в неговата лична касичка, му разкажете и че те могат да послужат, както за да си купи нещо за себе си, така и за да направи подарък на някого. Добре е още от самото начало да говорите на детето за тези две цели, за които могат да се използват спестените му пари. Детето се нуждае от конкретни и ясни примери, за да ви разбере, така че ако му кажете: “можеш да използваш тези пари, за да купиш подарък за рождения ден на тати”, или пък “защо не използваш тези парички за да си купиш онази чантичка, която толкова искаше”.
Както и за всичко останало, и за научаването на стойността и употребата на парите се изисква голямо усилие и много търпение от ваша страна. Нищо не става отведнъж и не можем да залеем детето с огромна информация, която то няма да може да разбере. Малко по малко, но по-настоятелно и с постоянство, то ще разбере същността на парите, а и когато прилагате “обучението” и на практика, то нещата стават от само себе си. Когато видите напредък, поощрявайте детето, и постепенно увеличавайте свободата му и трудността на решенията, които трябва да взима самичко. Дайте шанс и известна доза самостоятелност на детето, за да се докаже.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни