►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Пролетта – най-подходящото време да научим детето си да цени природата

Пролетта дойде, а хубавото време кани всички да излезем от къщи и да се насладим на красивата природна картина, която цари навън. В децата ни се заражда желанието да изследват всичко, което е около тях и се опитват да придадат смисъл на всяко нещо в средата им. Пред нетърпението и любопитството на детето, ние родителите сме изправени пред задачата да отговорим на всичките му въпроси и то - по-бързо, моля!


Пролетта – най-подходящото време да научим детето си да цени природата

Пролетта дойде, а хубавото време кани всички да излезем от къщи и да се насладим на красивата природна картина, която цари навън. В децата ни се заражда желанието да изследват всичко, което е около тях и се опитват да придадат смисъл на всяко нещо в средата им. Пред нетърпението и любопитството на детето, ние родителите сме изправени пред задачата да отговорим на всичките му въпроси и то - по-бързо, моля! Родителите трябва да се погрижат да осигурят на детето дейности, които да стимулират взаимодействието им със всичко, което ги заобикаля. Разходка в парка, в градината, в полето или дори пътя от училище до дома са много подходящ сценарии за да започнем едно интересно приключение с детето си. Естетическото възпитание е важна част от сформирането на характера на нашия малчуган, затова родителите за тези, които първо трябва да го научат как да използва правилно сетивата си и да умее да контролира чувствата си. Разбира се, полезните съвети са от нас, а желанието и отговорността се пада на вас родителите. Знайте, че сетивата на децата ни са дори много по-богати от нашите и само трябва да ги развием и поощрим.

Как да привлечем погледа на детето си и да стимулираме зрението?

Deteto.info

Естествено трябва да направим разходката много, много интересна за да успеем да привлечем вниманието на нашето дете, тъй като знаем, че на децата бързо им омръзва всичко и трябва непрекъснато да търсим нови и нови забавления. Така че, разхождайки се, разказвайте му по нещо за всички животинки, които срещате по пътя си. Обърнете внимание на дърветата, които до момента са били голи, а сега са обсипани с листа, цветове или още неразлистени пъпки, от които ще излязат листенцата след това. Хората наоколо също са интересни – всеки унесен в своето занимание, попитайте го кой какво прави, например, градинарят, който срещнете, как подрязва храстите и окопава градинката с цветята. Можете да стимулирате и обогатявате чувствата и усещанията у детето си и от вкъщи, например, сутрин като станете отидете до прозореца, вижте какво е времето, помислете какви дрехи са подходящи за днешния ден. Попитайте детето какво време, например, преобладава през различните сезони на годината.

Как да стимулирате слуха на детето?

Как да стимулирате слуха на детето?

Deteto.info

Използвайте разходката в парка или гората, например, за да разкажете на детето за животинките, които се подвизават там. Накарайте го да се заслуша в песните на птичките, жуженето на пчелите, катеричката, която шумоли из храстите. Можете също да го попитате с какви звуци чува то през пролетта и да ги сравни с тези през другите сезони. По този начин ще създадете у детето си усет за всичко, което го заобикаля, ще му помогнете да се ориентира по-лесно в обстановката и да обръща внимание и на най-малките детайли.

Как да приучите детето си да използва обонянието си?

Deteto.info

Накарайте детето да помирише уханието на цветята и дори уханието, например, на цялата гора, на борчетата. Попитайте го харесва ли му, кое цвете му харесва най-много със своето ухание. Дори и лошите миризми из центъра на града, например, докато се прибирате от училище, също са интересни за детето. Така ще го научите да ги сравнява и да придобие усет към приятно и неприятно.

Стимулиране на допира

Deteto.info

Накарайте детето си, например, да вземе внимателно в ръце едно охлювче и да го разгледа внимателно, питайте го за различните части на тялото му, “къщичката му”. Пипнете заедно различните дървета, храсти, разказвайте му кое е твърдо, кое е меко, грапаво или гладко. Така детето ви ще се научи да различава правилно всички повърхности, да усеща вещите, които докосва.

Всичко това е важно за вашето дете, за да се научи правилно да служи със сетивата си, да се научи да ги използва за да оцени красивото и грозното, доброто и лошото. Целта е да стимулирате малчуганите си да изразяват чувствата си. Можете, например, след разходката, вкъщи да го накарате да нарисува картина с най-интересните неща, които е видяло и тези, които за му харесали най-много. Обяснете му колко е важно да опазва околната среда за да бъде красиво всичко онова, което вижда около себе си.
Помнете, че вие сте тези, които поставяте началото за сформиране на естетическото възпитание във вашия малчуган, а всичко това е част от неговото забавление. Какво е по-приятно от това да виждате как детето ви цени живота и природата, която го заобикаля и заедно се радвате и на малките неща около вас.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни