►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Поведението на детето на обществени места

Изграждането на добри навици у детето е доста трудна задача, която изисква много търпение и упоритост от страна на родителите. Много е важно за едно дете да бъде научено на добри навици и обноски, защото това все пак спомага и за ефективната му социализация и общуване с околните. Добрите навици и възпитанието, детето получава вкъщи от вас и именно там е и първото място, където трябва да ги спазва, ако искате да го прави и на обществени места.


Поведението на детето на обществени места

Няма нищо по-сконфузено и засрамващо за един родител от това, детето му да го изложи на обществено място, а думите: “Ах, колко невъзпитано дете”  удрят като с куршум родителя, който полага ужасно много усилия за доброто възпитание на детето си. Лошото е, че вежливите обноски не могат да се вкоренят в малчугана за един ден, нито за един месец, а това става постепенно, с постоянство и даване на добър пример от страна на родителите.
Ще се опитаме да ви предложим няколко полезни съвета, как да процедирате с лошото поведение на детето на обществени места. А от личен опит знам, че топ местата, където едно дете може да ви изложи до такава степен, че всички погледи да са вперени във вас, са: в заведението или ресторанта, в магазина и в автобуса.
 Всеки сам може да си измисли свои хитринки, с които да се опита да привлече вниманието на изпадналото си в истерия насред парка, или кафенето, дете. Ще ви дадем няколко предложения за справяне с проблема.

В ЗАВЕДЕНИЕТО (кафене, ресторант и т.н.)

Deteto.info

Едно е сигурно, ако детето не е научено да се държи прилично на масата вкъщи, то със сигурност не трябва за нищо на света да рискувате да отидете с него на ресторант. За добрите маниери на масата, правилното използване на приборите за хранене и т.н. трябва да сте подготвили детето още вкъщи и да следите то да ги спазва винаги, когато сте на масата. Но, въпреки че детето ви се държи добре на масата, когато сте си вкъщи, това изобщо не е гаранция, че ще го прави и в ресторанта. Много често децата се държат неестествено на обществени места, било то за да привличат внимание, било то от срам и т.н. След като предварително вкъщи сте обяснили на детето, как трябва да се държи на мястото, където отивате, е добре да изберете някоe по-непретенциозно място, като за първо излизане в заведение за възрастни – кафене, сладкарница. Когато децата вече са посещавали заведение, можете да си позволите да отидете с тях в по-сериозен ресторант, но пак не забравяйте за предварителната подготовка:

  • Обяснете на детето, че това е място за възрастни и трябва да се държи подобаващо
  • Подсетете го, че трябва да поздравява и да благодари, когато му сервират
  • Да не започва да се храни, преди сервитьорът да е сервирал на всички
  • Подчертайте, че сте отишли там да се храните, а и всички други посетители също, и затова не трябва да вдига шум, да говори на висок глас
  • Ако сте с две или повече деца, не е лошо да ги сложите да седят по-далеч едно от друго, защото иначе ще се боричкат и ще спорят за всичко
  • Ако все пак децата започнат да се карат, трябва бързо да им привлечете вниманието с нещо друго, да започнете тема, която сте сигурни, че ще ги заинтригува
  • Ако дете изпадне в гневен пристъп, не му се карайте и не му повишавайте тон, защото ще стане по-лошо. Най-добре е да го изведете навън и там да му обясните, че не трябва да се държи по този начин. Върнете се, когато се успокои и не споменавайте повече случилото се
  • Ако детето непрекъснато става и се разхожда сред масите, го вземете да седне до вас и му обяснете, че по този начин пречи на останалите посетители и започнете да говорите за нещо, което ще представлява интерес за него, за да задържите вниманието му

В МАГАЗИНА

Deteto.info

С дете в магазина е доста изнервящо преживяване, особено ако започне да се тръшка и да иска да му се купи всичко, което види. Децата изразяват яда си по различен начин, но едно нещо е еднакво при всички – показват колко са ядосани по такъв колоритен начин, че няма човек, който да не ги забележи. Подобни сцени се случват често, а как да обясниш на едно дете, че не може да се купи всичко и не може да се задоволява всяко едно желание на секундата. При всички положения, щом сте отишли в супермаркета с детето си, трябва да му купите нещо, затова е добре да му предложите няколко варианта на неща, които можете да му купите и то само да си избере. Друг вариант да заангажирате вниманието на детето, за да не скучае в магазина и да се чуди каква щуротия да направи, е да възложите задача на детето, например, дайте му малка кошничка и му поръчайте да вземе няколко продукта, така и то ще се включи в пазаруването и ще се чувства гордо, че му имате доверие. Освен това магазинът е правилното място, където децата, особено по-малките, могат да се запознаят с различните видове хранителни продукти и други, така че, им разказвайте подробно кое какво е.

В АВТОБУСА

Deteto.info

Най-важното за доброто поведение в автобуса, е човек да има търпение и да бъде учтив със спътниците си. Като за начало научете детето да не се блъска с хората и когато чака, за да се качи, да остави хората първо да слязат и след това да се качи то. Напоследък забелязвам, че хората в автобуса веднага стават, когато се качи дете, за да му направят място да седне. Е да, това се налага при дечица до към три годинки, защото още не могат да пазят равновесие добре и могат лесно да паднат. Но за останалите е безкрайно неправилно, в крайна сметка децата са тези, които трябва да стават, когато видят възрастен човек, а не обратното.  Научете детето да отстъпва мястото си на възрастните хора и на бременни жени. За да ангажирате вниманието на детето можете да му дадете “да пази” билетите. Обяснете му, че все пак имайки предвид, че автобуса се движи и се случва често да тръгне или да спре рязко, то възможността някой да го бутне или то да се блъсне в някой, е доста голяма. При такива случаи научете детето да се извинява и в същото време да не реагира остро, в случай че някой го бутне.

Общо взето отново стигаме до заключението, че отглеждането и възпитаването на едно дете не е лека задача и основното изискване за постигане на успех е да се въоръжим с много търпение, защото все пак никой не се е родил научен.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни