►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Първият контакт на детето с компютъра

Не е лошо мъниците да са на „ти’ с информационните технологии още през ранните си години. Компютрите могат да бъдат едно полезно забавление, което да стимулира развитието на някои умения, свързани със съсредоточаването на вниманието, възможностите на паметта и координацията. Стига да се използва правилно, компютърът може да бъде много полезен за интелектуалното развитие на детето. Трябва обаче да помислим кога и как точно да запознаем нашия малчуган с компютъра.


Първият контакт на детето с компютъра

Не трябва само да забравяме, че нито една машина не може да замести основните дейности, необходими за правилното развитие на едно дете, като спортуването в парка, тичането, игрите и общуването с други деца, нито пък може да замени заниманията с родителите, разказите и приказките, които те ще му прочетат. 

На каква възраст можем да запознаем детето с компютъра?
Не може с  точност да се каже коя е най-подходящата възраст, на която детето може да започне да използва компютъра, както не може да се каже и в кой месец точно ще проходи детето. Всичко зависи от индивидуалното развитие на всяко дете и най-вече от нашия „родителски стил”. Естествено, че преди двегодишна възраст децата изобщо нямат необходимите координатни умения, за да боравят с компютъра. На около 3-4-годишна възраст детето може да играе по-опростени игри, предназначени за неговата възраст. 
 

Софтуер, адаптиран за малки деца

Deteto.info

Мъниците започват да се учат гледайки, затова, ако вие също използвате компютъра, то и детето ви ще се научи по-лесно. Много скоро ще поискат да опитат сами това, което вие правите. След като навършат три години могат да използват специален софтуер, адаптиран за тази възраст, естествено пак под надзора на родител. Има много ресурси в Интернет и дискове с игри, подходящи за тази възраст.

С какво да започнем

Deteto.info
 • Най-добре детето да започне да използва компютъра след тригодишна възраст, когато вече има добре координирани движения, за да може да държи мишката, но и да има вече нужното развитие, за да може да разбере и осъзнае онова, което става на монитора.
 • Първите контакти на детето с компютъра трябва да бъдат свободни и само за забавление, но винаги под контрола на родителите, които ще дадат необходимите обяснения на детето

Това, за което ще използва компютъра и продължителността на стоенето пред него зависят от възрастта на детето

Deteto.info
 • На три години детето ще се забавлява с игри, предназначени точно за неговата възраст, по-опростени, с анимации, които ще му помогнат да разучи и упражни различните форми, цветове и звуци. На тази възраст детето не трябва да стои пред компютъра повече от 15-20 минути на ден.
 • На 5 години детето вече може да започне да се запознава с буквите и цифрите. Интересна и лесно разбираема за него би била информация за животните, за природата, различните култури в света, видовете музикални инструменти и т.н. Освен това, на тази възраст детето може да придобие и основни знания по чужд език. На тази възраст детето не трябва да седи пред компютъра повече от 20-25 минути на ден.
 • На 6-7 години детето може да използва компютъра за затвърждаване на знанията, придобити в училище и за да учи чужд език. На тази възраст детето не трябва да прекарва пред компютъра повече от 1 час до час и половина на ден.

Правила за употреба

Deteto.info

Трябва да вземете превантивни мерки, за да може детето да използва компютъра по сигурен начин:

 • Компютърът трябва да се сложи в спокойно и тихо помещение и да бъде разположен перпендикулярно на прозорец, от който да може да влиза естествена светлина до бюрото.
 • Добре е столът пред компютъра, освен подходяща облегалка, да има и дъска за краката на детето, за да може като седи да не ги държи във въздуха и да ги напряга.
 • Мониторът трябва да бъде на нивото на очите на детето. Детето трябва да седи на 50-70 см от него. Контрастът трябва да се намали до максималното възможно, за да не натоварва очите на детето.
 • Мишката и клавиатурата трябва да бъдат лесно манипулируеми, като, освен това, трябва да се уверим, че ръцете са му облегнати на бюрото и, че китките му не се натоварват.

Някои родители смятат, че употребата на компютъра не само може да се окаже вредна за детето, но и, че е напълно ненужна. Истината е, обаче, че внимателно контролираната от родителите употреба на компютъра може да е полезна за малчугана, тъй като подпомага интелектуалното му развитие и умението му за концентрация. В този смисъл, образователните компютърни игри, предназначени за съответната възраст, се превръщат в един идеален метод за обучение на детето, но и за негово забавление, разбира се.

Детето се учи играейки

Deteto.info

Компютърните игри могат да бъдат един перфектен стимул за детето да получи по забавен начин важни за него знания и ценности.
Какви са предимствата на компютърните игри за деца:

 • Основното предимство на компютърните игри, предназначени за деца, е тяхната интерактивност. Малчуганът се превръща в участник в действието и трябва да решава сам как да постъпи. Посредством играта детето възприема и научава много по-лесно онова, което искаме да му покажем.
 • Една качествена дидактична игра стимулира и развива интелектуалните възможности на детето. Например: повишава умението му за съсредоточаване и му помага да помни, да разсъждава, да пресъздава и имитира – процеси, които са много важни за обучението му.
 • Важно е родителите да участват в игрите заедно с детето, да споделят неговите успехи, да му помагат да приложи онова, което е научило.
 • По този начин, с подходящия софтуер детето може да научи много полезни и важни неща за света, който го заобикаля и да опознае по-добре себе си и възможностите си.

Ограничете времето, прекарано пред компютъра
Проблеми с говора и зрението, риск от застоял начин на живот и лоши хранителни навици са само някои от последствията от прекомерното стоене пред монитора. Затова времето, прекарано пред компютъра, трябва да се ограничи. Според специалисти времето, прекарано пред компютъра или пред телевизора, не трябва да е повече от час и половина на ден.

Не всичко е добро

Deteto.info
 • Прекалено многото време, прекарано пред компютъра отнема от времето, предназначено за други дейности. Доброто усвояване на езика и говора изисква слушане, наблюдаване и активно участие в света, който заобикаля детето, а компютърът е ограничен в тези аспекти. Физическите упражнения и игрите имат фундаментално значение за развитието на детето и нищо не може да ги замести. Недостатъчното движение може да доведе и до затлъстяване.
 • Зрението също трябва да се пази добре. Докато гледаме монитора, мигаме по-рядко и така повърхността на окото изсъхва и се получава едно раздразнение, което може да се превърне и в хронично. Едно от последствията от взирането отблизо и дълго време в монитора е това, че се получава едно нагаждане на очните мускули, което предразполага към късогледство.
 • Тъй като детето ще има непрекъснат контакт с интернет, трябва да ограничите достъпа му до забранени сайтове. Интернет крие много опасности и съдържанието, което не е предназначено за деца трябва да бъде филтрирано. За целта съществува отново специален софтуер, чиято функция е да блокира достъпа до интернет страници, забранени за деца.

За да избегнат тези проблеми, родителите трябва да въведат децата си в света на компютрите и Интернет постепенно и със засилено внимание. Помнете, че е по-добре вие вкъщи да се погрижите да научите детето да си служи с компютъра, отколкото то да получи своите първи знания в интернет клуба!


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни